esmaspäev, 17. juuni 2019

Klassikaline rabarberikeeks



Kuigi turul on juba olemas kodumaised maasikad ja kartul, saab siiski aiast veel ka söödavat rabarberit :) Kuigi rabarber ei ole enam nii mahlane kui esimene kevadine vili, siis hetkel ei ole see veel õnneks liigselt puitunud, niiet seda on ilusti võimalik koorimata kujul toitudesse lisada. Jämedamatelt vartelt tuleks muidugi koor eemaldada, aga mina jätan sellised üldse kasvama ja korjan vaid peeneid rabarbreid, mis lisaks mahlasusele on ka ilusa punase värvusega ja toidule seega roosat värvi lisavad.

Olen teinud sel hooajal taaskord rabarberist marmelaadi ja täna keetsin veel ka  potitäie moosi koos maasikatega, mille retsepti järgmisel reedel Nädalalõpuleht LP-st leiate. Sel nädalal on aga lehe toiduosas ilmumas ühed ülimalt lahedad retseptid Itaalia kokalt, kes vähemalt paariks aastaks Eestisse kolis. Lisaks vestlen temaga nii uuest restost kui ka siinsest restomaastikust - päris huvitav on vahelduseks mõne välismaallasest proffessionaali hinnangut kuulda ... :) Eelmises LP-s oli aga minu lugu ülimalt armsa ja andeka Kristel Aaslaiuga, kes jagab munapudru retsepti ning räägib sellest, mida ta süüa armastab, milliseid restosid hindab ja mis hõrgutised tema köögis valmivad.

See on üks vana hea retsept, mida seekord tegin gluteenivabana. Kui soovid nisujahuga keeksi küpsetada, siis võta seda 170 g. Küpsetuspulbrit võid aga vähendada - 3 tl asemel on paras kogus 2 tl. Mina armastan mahlases rabarberikeeksis üle kõige kardemoni, kuid selle võib asendada jahvatatud kaneeliga (0,5-1 tl) või ingveriga (0,5 tl).


Vaja läheb:
250-300 g rabarberit (puhastatud kaal)
130 g toasooja võid
130 g suhkrut
3 suurt toasooja muna
100 g maisijahu
60 g toortatrajahu
1 kuhjaga sl vanillisuhkrut
3 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
0,5 tl peenestatud kardemoni (soovi korral)
2 sl brändit vm kanget alkoholi või roosivett
30 g mandlilaaste
tuhksuhkrut 

Lõika rabarber õhukesteks viiludeks. Vahusta või suhkruga heledaks vahuks ja lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Sega omavahel sõelutud jahud, vanillisuhkur, küpsetuspulber, sool ja soovi korral ka kardemon, lisa vahule ning sega ühtlaseks. Seejärel sega hulka alkohol, mandlilaastud ja rabarbriviilud.

Tõsta segu rõngasvormi, mis on määritud võiga ja jahuga üle puistatud (võid põhja puistata ka mandlilaaste) ning küpseta ahjus 180 kraadi juures 35-40 minutit kuni keeks on pealt kuldpruun ja sisse torgatud tikk jääb kuivaks.

Lase keeksil u 10 minutit taheneda, eemalda seejärel vormist ja jäta restile jahtuma. Jahtunud keeksile sõelu peale tuhksuhkrut ning serveeri soovi korral koos vanillijäätise või - kastmega. 


4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas maisi ja tarajahu saab asendada ka ainult riisijahuga?

Silja Luide ütles ...

ma arvan, et põhimõtteliselt võib, aga ma ise alati kombineerin gluteenivabu jahusid, sest nii saab parema konsistentsi ja siduvuse nii teoorias (olen selle kohta mitmest allikast lugenud) kui ka praktikas.

Anonüümne ütles ...

Maitsev ja mahlane keeks, ei ole liiga magus ega hapu. Aitäh retsepti jagamast!

Silja Luide ütles ...

aitäh tagasiside eest! rõõm seda kuulda :)