kolmapäev, 27. juuli 2022

Kartuli-seene panniroog



Viimaste nädalate vihmad on loodusele hästi mõjunud ja õnneks on kukeseeni rikkalikult saada. Olen juba teinud nendega nii kastet kui ka pirukat, kuid ka paar uut kukeseentega retsepti on sel reedel Nädalalõpuleht LP-s ilmumas. Seni aga tasub blogis ideede saamiseks ringi kiigata, sest (kuke)seentega retsepte on siin ikka omajagu olemas (saab seentega pastat, pitsat, risotot, pirukat jne jne). Kuigi ma armastan ka erinevaid riisikaid ja puravikke, siis kõige lihtsam on tavaliselt kukeseentega, sest neid lisaks muudele headele omadusetle müüakse poes ja turul, samas kui teisi seeni näeb müügilettidel pigem harva. 

Minu arvates on ka see panniroog siin eriti hea just kukeseentega. Kunagi ühest välismaisest toiduajakirjast leitud retseptist, mida olen vastavalt oma maitsemeelele kohandanud, on saanud sügisene ja suvine lemmik. Kogu hõrk roog valmib vaid ühel pannil ning eriti mugavalt - tuleb vaid küpsemise järjekorras asju juurde lisada. 

Kui seened vajavad kupatamist, siis kindlasti tee seda. Pannile saab ilma eelnevalt keetmata lisada vaid selliseid seeni, mille puhul pole eelnev töötlemine vajalik, näiteks erinevat liiki kukeseeni, puravikke, šampinjone. Küll aga lisa juba keedetud seened lõpuosas koos spinati ja juustuga, sest eraldi küpsemist need ei vaja.

Vaja läheb:
u 0,5 kg kartuleid
soola
tšillihelbeid
1-2 sl õli
200-300 g seeni
1 suurem küüslauguküüs
100 g väikseid spinatilehti
u 50 g riivitud tugevamaitselist kõvemat juustu
2 muna
(värskelt jahvatatud) pipart (soovi korral)

Lõika kartulid u 2 cm suurusteks tükkideks, aseta pannile, maitsesta soola ja tšillihelvestega ning nirista peale õli. Küpseta ahjus 220 kraadi juures 10-15 minutit.

Lõika seened tükkideks ja haki küüslauk peeneks ning sega need kartulite hulka. Vajadusel nirista veel pisut õli juurde. Küpseta ahjus veel 10 minutit kuni kartul on peaaegu pehme. 

Võta pann ahjust ning sega spinat kartulite ja seentega läbi. Kui spinat on närbunud, sega hulka riivitud juust. Tee pannil olevasse rooga kaks auku ja löö nendesse munad. Maistesta panni sisu soovi korral veel soolaga ja jahvata peale pipart. Küpseta ahus u 6 minutit kuni munavalge on läbi küpsenud (kollane võiks jääda vedel). Serveeri kohe, sest see toit on parim soojalt. 

    Kommentaare ei ole: