kolmapäev, 6. juuli 2022

Mandlibiskviidi ja kohupiimakreemiga maasikatort


Hetkel on mu lemmikaeg aastas! Kodumaised maailma parimad maasikad on küpseks saanud, ilmad on päikselised, õhtud soojad ja ööd valged. Järjest valmib värskeid ande, nii et ka söögi valmistamisega on praegusel ajal ülilihtne ega pole vaja eriti vaeva näha. Ja muidugi imelised õied - aiast, metsast ja aasalt saab palju ilusaid lilli, umbrohtu ja heina, mida vaasi või toitudele sättida. Minu selle suve suurim lemmik on naadi õis, mis sobib ideaalselt nii kimpudesse kui ka kookidele ja dessertidele kaunistuseks. Ka sellel kohupiimakreemi ja mandlibiskviidiga maasikatordil on naadi õied olemas, samuti mu värskete maasikaretseptide juures Nädalalõpuleht LP-s

Kusjuures avastasin, et ka professionaalide seas on naadiõied viimasel ajal popid. Kõigepealt nägin neid lahedalt rustikaalses kimbus florist Heiti Põderi juures, kellega tehtud toidulugu saab lugeda sel reedel LP-st. Ja igaks juhuks mainin, et kõigi pildil olevate roogade retseptid on muidugi samuti loo juures, sh fantaga kook ;-)



Järgmisel päeval aga nägin vana head naati kimbu sees uues pärmivabas kohvikus La Boulangerie, kus muide pakutakse lisaks värsketele suus sulavatele haputainast saiakestele (sh croissant'id) ka suurepäraseid ekleere. Kohviku pererahvale kuulub lisaks värskele saia- ja koogipoele/kohvikule Crustum pagariäri ja nendega tegin LP-sse artikli juba paar aastat tagasi



Rääkides aga maasika-kohupiimatordist, siis valmib see imekiirelt ja -lihtsalt. Biskviiditaina valmistamiseks kulub u 10 minutit + aeg küpsemiseks ja jahtumiseks; kreemi segad kokku ja toormoosi teed ka u 10 minutiga valmis. Ja siis veel koogi kokku panek, mille peale ilmselt üle 5 minuti ei lähe. Nii et väga kerge ja vähe aega nõudev tort! Ja mõnusalt maitsev ja mahlane ka ;-) :)

Kui soovid gluteenivaba kooki, siis kasuta riisijahu ja lisa 1 tl küpsetuspulbrit (kokku siis 2 tl küpsetuspulbrit). 

Mandlibiskviit:
3 toasooja muna
3 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
70 g jahu
30 g mandlijahu
20 g kartulitärklist
1 tl küpsetuspulbrit

Vahusta munad suhkrutega heledaks tugevaks vahuks. Sega sõelutud jahu ülejäänud kuivainetega, lisa munavahule ja sega õrnalt ühtlaseks. Vala tainas ettevalmistatud (põhjas küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud) 20 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse vormi ning küpseta 170-kraadises ahjus u 25 minutit. Lase ahjust võetud biskviidil u 10 minutit taheneda, eemalda vormist ja lase restil täielikult jahtuda. 

Täidis:
200 g toasooja toorjuustu
400 g vanillimaitselist kohupiima
3 sl tuhksuhkrut

400 g maasikaid
1 sl suhkrut

Sega visplit kasutades toorjuust kohupiima ja tuhkruhkruga ühtalseks kreemiks ning aseta külmkappi. 

Teises kausis purusta pooled maasikad pudrunuiaga ja sega suhkruga läbi.

Jahtunud biskviit lõika sakilise noaga horisontaalselt pooleks. Aseta üks pool koogipõhjast taldrikule ja kata see maasikatoormoosiga ning sellele laota spaatli abil pool kreemist. Aseta peale teine pool ja kata ülejäänud kreemiga. 

Kaunista ülejäänud maasikate ja meelepäraste õitega. Pane tort veel u tunnikeseks külmkappi tahenema. Eriti hea on, kui kook saab üleöö maitsestuda. 


Retsept valmis D-kokaraamatu jaoks

Kommentaare ei ole: