teisipäev, 7. märts 2023

Sidruni- tartelette'id beseevahuga



Hapukas siidjas sidrunikreem, krõbe põhi ja õhuline besee on minu arvates imehea kooslus, mis mind pärast jaanuari Miamis-käiku juba pikalt isutab. Seekord tegin aga ekstra gluteenivaba põhja ja hoolimata sellest, et nisujahu taina sees ei ole, ei ole põhi pudisev ja kooke saab ilusti vormidest eemaldada. 

Aga mainiks ära ka selle, milline on selle küpsetise nimetuse korrektne kirjaviis, sest see on ikka uskumatu, kui palju näeb valesid vorme (eriti levinud on nt tartalett). Ehk siis eesti keeles on antud koogi puhul grammatiliselt korrektsed kolm varianti:

* tartelette sidruniga
* sidrunitartlett
* sidruni-tartelette

Pole ju keeruline, onju!?! :)

Kui aga homsele naitsepäevale mõelda, siis sobivad need koogikesed valmistamiseks pigem inimesele, kes sagedamini küpsetab, sest tartlettide valmistamine pole päris nii lihtne nagu mõne brownie, keeksi või juustukoogi, et lihtsalt taina kokkusegamise vaev ja that's it! Siin tuleb eraldi teha põhi, täidis ja kate, mis kõik on tegelikult kerged, aga kokku ikka veidi aega kulub.

See-eest aga viimases Nädalalõpuleht LP-s on olemas imehea lõhe-rillettes ja tummine suus sulav šokolaadikook, mis minu arvates on jõukohasd kõigile inimestele. 

Head küpsetamist ja imeilusat naistepäeva kõigile! :)




Põhi:
70 g toasooja võid
2 sl suhkrut
2 munakollast
100 g toortatrajahu
80 g riisijahu
35 g maisitärklist
1 tl küpsetuspulbrit

Vahusta tükeldatud või suhkruga kohevaks vahuks, lisa edasi vahustades ükshaaval munakollased. Sega sõelutud jahud tärklise ja küpsetuspulbriga omavahel ning sega seejärel vahu hulka. Lisa 2-4 sl jääkülma vett supilusikatäie kaupa, kuni tainas on piisavalt niiske. Märsi tainas käte abil palliks, keera kilesse, vajuta lapikuks ja aseta külmkappi tunniks tahenema. 

Jaota tainas neljaks võrdseks tükiks. Suru iga tainatükk ühtlaselt võiga määritud ja jahuga üle puistatud tartletivormi põhja ja äärtele. Torka koogipõhjad tihedalt kahvliga läbi.

Aseta igasse vormi küpsetuspaber, sellele raskuseks keetmata riis või kuivatatud oad või herned ning küpseta 180-kraadises ahjus 10 minutit. Eemalda paber koos raskusega. 

Täidis:
2,2 dl sidrunimahla (4-5 sidruni mahl)
2 sidruni peenelt riivitud koor
40 g maisitärklist
2 munakollast
120 g suhkrut

Aseta sidruni mahl ja koor kastrulisse või potti ning sega vispliga hulka tärklis. Lisa 1 dl vett ja lase keema tõusta. Keera kuumus väiksemaks ja lase vedelikul õrnalt podisedes keeda pidevalt segades, kuni see taheneb. Võta kastrul pliidilt ja sega vispliga munakollased ja suhkur vedeliku hulka. Aseta pott tagasi pliidile ja kuumuta madalal kuumusel samal ajal segades veel mõni minut, kuni segu on paksenenud. 

Seejärel jaota täidis vormide vahel. Juhul, kui sidrunikreemi üle jääb, siis hoia seda külmas ja naudi nt marjade, pannkookide, maitsestamata jogurti või kohupiimaga.

Küpseta tartlette 150-kraadises ahjus 10 minutit. 

Kate: 
4 munavalget
200 g tuhksuhkrut

Vahusta munavalged pehmete tippudega vahuks ja hakka seejärel supilusikatäie kaupa suhkrut lisama, kuni vaht on tugev ja läikiv. 

Aseta munavalgevaht õrnalt lusikaga vormidesse sidrunikreemi peale. Võid selle kas ühtlaselt laiali laotada või teha hoopis keskossa kuhjakesed. 

Küpseta kooke 150-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni munavalge on pealt kergelt kuldne. Lase ahjust välja võetud tartlettidel u 15 minutit taheneda, seejärel eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Need sidrunikoogid on suurepärased nii soojalt kui ka jahtunult või külmalt. 


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus.

2 kommentaari:

Kristel ütles ...

Huvitav, kas võiks täidises sidrunimahla asendada granadillimahlaga? Vaja granadillipüree kiiresti ära kasutada.

Silja Luide ütles ...

Kristel, siia võiks granadillimahl sobida küll. See ei ole küll nii happeline kui sidrunimahl, kuid samas on täidises munakollased ja tärklis, nii et ma usun, et taheneb ilusti ära.