esmaspäev, 27. märts 2023

Tervislikud aprikoosikommid


Kuigi ma ise küpsetasin nädalavahetusel ühe imehea šokolaadipõhjal vaarikatäidisega juustukoogi ja täna keetsin vaarikatest ja maasikatest kisselli, mille juurde tegin kohupiimasefiiri, siis püüan endale siiski aeg-ajalt meelde tuletada, et meil on juba nädal aega kevad, mis tähendab, et ega suvigi enam mägede taga pole ;-) Ja suvi tähendab ju päikest ja merd ehk rannahooaega :)

Menüü võiks ju ideaalis muutuda veidi kergemaks ja kevadisemaks, seega mõtlesin lisada blogisse juurde ühed vanad head aprikooside ja pähklitega "kommid", mis on hea võimalus maiustada tervislikult. Neid nautides ei tarbi sa valget suhkrut ega kahjulikke rasvu, samas saad aga kasulikke vitamiine, mineraal- ja kiudaineid. Samas aga on sellised trühvlid igati maitsvad ja rahuldavad magusaisu suurepäraselt.

Blogisse on aastate jooksul kogunenud mitmeid erinevaid tervislike, st toitainerikaste maiuste retsepte. Soovitan proovida teisigi komme:


Kasutan nii nende kommide kui ka muude küpsetiste jaoks just mahedaid aprikoose. Need ei ole küll ilusa erksa oranži värvusega, vaid pigem pruunakad, kuid see-eest oluliselt maitsvamad ja pehmemad, samuti nö puhtamad. 

Poes on saada kooritud sarapuupähklied, mida enam ahjus röstida ei ole vaja. Kui aga pähklid on koorega (ehk nö tavalised sarapuupähklid), siis aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti 150-kraadises ahjus 10 minutit kuni koor hakkab lahti tulema ja pähklid õrnalt pruunistuma. Aseta pähklid köögiräti sisse ja hõõru neilt koor ära. Mugav on pähklid ja mandlid ühel ajal röstida, kuid hoia need plaadil lahus, sest mandlitel ei ole vaja koort eemaldada. 


Vaja läheb:
100 g mandleid
100 g kooritud sarapuupähkleid
200 g kuivatatud aprikoose
0,5 tl jahvatatud kaneeli
2 sl vedelat mett

Katteks: kookoshelbeid, naturaalset kakaopulbrit, hakitud pähkleid või sulatatud tumedat šokolaadi

Aseta mandlid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti 150-kraadises ahjus 10 minutit. Lase jahtuda ja aseta siis köögikombaini. 

Töötle mandlid ja sarapuupähklid köögikombainis peeneks puruks ja vala kaussi. Aseta köögikombaini aprikoosid ja töötle ühtlaseks massiks. Vala purustatud pähklid tagasi köögikombaini aprikooside juurde, lisa mesi ja kaneel ning töötle ühtlaseks massiks.

Mätsi käsi aeg ajalt veega märjaks tehes pallid ja veereta neid endale meelepärases kattes või kasta sulatatud šokolaadi sisse. Hoia õhukindlalt suletud anumas külmas. Säilivad vähemalt nädala. 


Kommentaare ei ole: