neljapäev, 31. august 2023

Kohupiima-šokolaadi marmorkook


Homme algab kool ja kui on vaja selle tähistamiseks ühte hõrku kooki, siis julgen seda marjadega šokolaadikooki soovitada. See on küpsetis, mille tegemine ei võta kaua aega ja see sobib lastelegi. Kohupiima mahedus on šokolaadi tummisusega suurepärane kooslus, mille hapukad marjad minu arvates veelgi maitsvamaks teevad. Kõige parem on kook eelmisel päeval valmis küpsetada, sest siis pole pidupäeval vaja vaeva näha ja üleöö külmkapis seisnuna maitse ainult paraneb. 

Põhjas võib kasutada mõnda pruuni suhkrut, et lisada maitserikkust ja karamellisust. Gluteenivaba koogi jaoks asendasin nisujahu riisijahuga. Kui armastad piimašokolaadi, siis kasuta hoopi sseda põhja valmistamisel, kuid sel juhul võid suhkru kogust šokolaaditainas veidi vähendada. 

Aga homme algab ka Eesti toidu kuu, mille sisuka ja mitmekesise programmi leiab siit. Ja soovitan tšekata Eesti toidu veebilehte, sest seal on palju põnevat lugemist alates sellest, mis on Eesti toit lõpetades nippidega, kuidas toidu raiskamist vähendada. 

Ilusat kooliaastat kõigile! :)


 
Šokolaaditainas:
200 g tumedat šokolaadi
200 g võid
100 g (pruuni) suhkrut
1 sl kanget alkoholi (konjak, brändi, rumm vms) või kanget kohvi
3 toasooja muna
80 g jahu

Tükelda šokolaad ja või ning sulata madalal tulel kas kastrulis või vesivannil. Sega hulka suhkur ja kohv või alkohol. Lase paar minutit jahtuda ja klopi siis ükshaaval hulka munad. Viimasena sega tainasse õrnalt jahu. Proovi šokolaaditainast segada nii vähe, kui võimalik. 

Kohupiimatäidis:
300 g vanillimaitselist või rosinatega kohupiimapastat
100 g hapukoort
2 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
2 toasooja muna
80 g jahu

Sega kohupiimapasta hapukoore ja suhkrutega läbi. Klopi hulka munad, seejärel sega sisse jahu. 

Määri 20 cm läbimõõduga ümmargune lahtikäiv vorm võiga ja puista üle jahuga. Vala sisse šokolaaditainas, seejärel kohupiimatäidis. Tõsta kihte veidi segamini, et tekiks marmorjas muster.

Küpseta kooki 180-kraadises ahjus 45 minutit, kuni see on äärtest tahenenud, kuid keskelt võib veel veidi võdiseda. Lase koogil vormis jahtuda, aseta serveerimisalusele ja hoia enne serveerimist paar tundi külmkapis. 

Serveerimisel sõelu peale tuhksuhkrut või kakaopulbrit ning puista marju, hakitud pähkleid ja šokolaadi.


Retsept ilmus kevadel siin

Kommentaare ei ole: