esmaspäev, 23. oktoober 2023

Kohevad kõrvitsasaiad


Mina olen nüüd kõrvitsalainel ja sel nädalal on ilmselt see vili mul suurema osa toitude sees. Täna näiteks tegin kõrvitsa ja meega juustukoogi ning täidetud minikõrvitsad, homme aga plaanin keeta suppi ja blogist mõne vürtsika kõrvitsakoogi retsepti välja valida. Valiku tegemine on loomulikult keeruline, sest hakkasin oma kõrvitsaretsepte skrollima ja ahvatlusi oli liiga palju. Ma ju tean, kuidas kõik need küpsetised maitsevad ja pilti vaadates tuleb kohe iga koogi mekk meelde, nii et keeruline saab olema see otsustusprotsess, sest kõiki retsepte ei saa ju ometi läbi teha - peab ka kehakaalule mõtlema :)

Aga selliseid kohevad kõrvitsasaiakesi mul blogis veel ei ole. Olen aastate jooksul päris palju erinevaid kõrvitsakukleid küpsetanud ja katsetanud erinevaid retsepte, sh Ida Savi legendaarse raamatu "Saiad, pirukad, koogid" varianti, kuid alles nii, nagu siia alla kirja sai, tulid lõpuks ideaalsed kuklid. Enam ma selles retseptis mitte kui midagi ei muudaks :)

Need pehmed saiad on imehead ka niisama süüa, kuid sobivad hästi sügiseste toekate roogade, eriti aga püreesuppide lisandiks. Väga head on need ka hommikukohvi kõrvale graavilõhe viiluga :)

Saiakeste jaoks tuleb sügavkülmast võetud kõrvitsapüree sõelal üleliigsest veest nõrutada või veidi rohkem jahu lisada, et tainas liiga vedel ei jääks. 

Mis aga pärmitainasse puutub, siis millegipärast sageli kardetakse, et see ei kerki, kuigi tegelikult näitab minu kogemus, et suurem probleem on hoopis see, et kerkib liiga palju. Tainas peaks kerkima kahekordseks, kuid mitte rohkem, sest siis kerkib see pärast küpsemise ajal vähem ja võib jääda mõrkja maitsega. Aga kõik pärmitaina valmistamise nipid said kunagi ammu kirja siia, nii et kui end veidi ebakindlalt selle tainaga tunned, siis tasub nõuanded enne küpsetamist läbi vaadata ;-)


Vaja läheb:
200 g kõrvitsapüreed
60 g piima
3 sl suhkrut
11-12 g (1 pakk) kuivpärmi
1 toasoe muna
0,5 tl soola
50 g sulatatud ja veidi jahtunud võid
500-550 g nisujahu

Soovi korral:
1 muna 
veidi võid 
soolahelbeid

Kuumuta kõrvitsapüree ja piim nö käesoojaks. Vala segu suurde kaussi, sega hulka 1 sl suhkrut ja pärm ning lase u 5 minutit seista, kuni segu kergelt mullitab. 

Lisa kõik ülejäänud ained pärmi-kõrvitsa segu juurde. Hakka tainast kas käe või lauamiskeri tainakonksu abil sõtkuma, kuni tekib pehme tainas, mis hakkab kausi äärtest lahti lööma. Vormi tainas palliks, kata kauss köögirätiga ja aseta sooja kohta umbes tunniks kerkima, kuni tainas on kahekordistunud. 

Tõsta tainas jahusele pinnale, jaga 10-12 ühesuuruseks tükiks ja vormi need käte vahel pallideks. Aseta pallid vähemalt 4 cm vahega ettevalmistatud (kas küpsetuspaberiga kaetud või võiga määritud ja jahuga üle puistatud ) ahjuplaadile, kata köögirätiga ja lase soojas kohas veel veerand kuni pool tundi seista. Kui soovid, siis määri saiad enne ahju panekut lahtiklopitud munaga, mis on segatud natukese vee või piimaga.

Küpseta saiu 180-kraadises ahjus 20-25 minutit, kuni need on pealt kuldpruunid. Soovi korral aseta igale ahjust välja võetud saiale tükike võid ja puista soolahelbeid. Eriti head on pärmitainast saiad soojalt. 


Retsept ilmus aasta tagasi siin

2 kommentaari:

Sandra ütles ...

Eluaeg kasutand presspärmi ja eelkergitust, no ei olnud usku kuivpärmi....aga need on iiiimeeeliseed.
Mis siis, et unustasin soola lisada ja munaga määrida, ikka sõin 3tk korraga ära. Aitäh !

Silja Luide ütles ...

Sandra, seda on küll suur rõõm lugeda! aitäh Teile tagasiside eest :) mul on tõesti siiralt hea meel, kui saan inimesi inspireerida katsetama ja midagi uut proovima :) palju häid maitseid!