kolmapäev, 11. oktoober 2023

Purukattega õuna-juustukook


Varem küpsetasin tohutult palju juustukooke, sest need olid mu suured lemmikud ja lahe oli pidevalt midagi uut välja mõelda ja katsetada. Kui palju erinevaid juustukooke mu blogis on, näed siit. Muidugi meeldivad juustukoogid mulle siiani, kuid nüüdseks on vist isu veidi täis saanud, sest viimasel ajal lükkan juustukoogi ahju pigem harva, kuigi siiski tihedamalt, kui ilmselt enamik inimesi seda teeb. Aga nüüd sügisel tuli isu teha üks kaneeliküllane hõrk juustukook, mis on kreemja maheda juustukihi, hapuka õunatäidise ning krõbeda ja karamellise põhja ja purukattega. Mina valmistasin koogi gluteenivabana ehk asendasin tavalised küpsised gv küpsistega ning nisujahu asemel lisasin purukattesse riisijahu ja gv kaerahelbeid. 

Kasutasin loomulikult antoonovkaid, mis on küpsetistesse suurepärased oma ideaalse hapususe ja mõnusa tekstuuri tõttu. Mis (koduaia) õuntesse puutub, siis tasub meeles pidada, et isegi väikese mädaplekiga õunu ei tasuks süüa ega toidus kasutada, sest mädaplekis on mükotoksiin patuliin. See mürk võib olla juba levinud ka mujale õuna sisse, mistõttu ei piisa kahjuks sellest, et mädaplekk lihtsalt välja lõigata. Sama kehtib ka selliste õunte puhul, mille keskosa on mädanenud - neidki ei tohiks enam süüa, kuigi ümbert võib olla õun veel ilus. Paraku võib kahjulikku mürki patuliini leiduda õunamahlaski, sest see ei lagune pastöriseerimisel. Kodune õunamahl on küll hästi maitsev, aga nagu koogi, küpsiste ja teiste suhkrurikaste asjade söömise ja joomisega, tasub seda tarbida mõõdukalt. Kirjutasin õunamahlast ja selle "tervislikkusest" pikemalt siin. Viimasel ajal pole küll enam ühestki blogist lugenud, kui super tervislik see õunamahl on, kuid tasub siiski meelde tuletada (ka endale), et õunamahla joomisega tasub piiri pidada, kuigi see on hästi maitsev ja tehtud oma aia õuntest :)


Põhi:
200 g karamelli- või vanillimaitselisi küpsiseid
70 g sulatatud võid

Sega purustatud küpsised sulatatud võiga läbi ning pressi ühtlase kihina 20-22 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhjale, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Pressi ühtlaseks ja aseta täidiste valmistamise ajaks külmkappi tahenema.

Õunatäidis:
1,5 suurt (puhastatud õunte kaal 300 g) hapukat õuna (nt antoonovkat)
1 sl võid
2 sl pruuni suhkrut
0,5 tl jahvatatud kaneeli

Puhasta ja soovi korral ka koori õunad ning lõika seejärel õhukesteks viiludeks. Aseta õunad koos või, suhkru ja kaneeliga pannile ning kuumuta keskmisel kuumusel u 5 minutit, kuni õunad on pehmed. Kummuta panni sisu kaussi ja jäta jahtuma.

Purukate:
60 g jahu
60 g pruuni suhkrut
1 tl jahvatatud kaneeli
50 g kaerahelbeid
50 g sulatatud võid

Sega kuivained omavahel. Lisa sulatatud või ja sega läbi.

Juustutäidis:
300 g toasooja toorjuustu
300 g toasooja maitsestamata kohupiimapastat
80 g suhkrut
1 sl vanilisuhkrut
3 suurt toasooja muna
1,5 sl maisitärklist

Sega visplit kasutades toorjuust ja kohupiimapasta suhkrutega. Lisa edasi segades ükshaaval munad, seejärel maisitärklis. 

Vala pool juustusegust vormi küpsisepõhjale ja laota sellele pool õunatäidisest. Aseta vormi ülejäänud juustutäidis, sellele laota õunad ja kõige lõpuks puista ühtlaselt peale purukate. 

Küpseta kooki 160-kraadises ahjus 1 h ja 10-20 minutit, kuni ääred on tahenenud, kuid keskelt täidis veel võdiseb. Keera ahjul kuumus kinni, tee ahjuuks praokile ja lase koogil ahjus u tunnike jahtuda. Võta kook ahjust ja lase sel täielikult jahtuda. Jahtunud kooki hoia enne söömist vähemalt viis tundi külmkapis.


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

      Kommentaare ei ole: