reede, 20. oktoober 2023

Kerge vürtsiga kõrvitsa-kohupiimakook


Kõrvits on minu jaoks sügisekuulutaja. Just sellise päris sügise, mil ilmad on juba külmad, vihmased ja sombused ning mõnus soe ja päikseline vananaiste suvi on läbi saanud. Kui õues on pime ja kõle, siis ju tahaks, et toidud oleksid vürtsikad ja soojendavad. Ja eriti tore veel, kui need ka ilusa erksa värviga on :) Nii et praegu tundub olevat õige aeg end kõrvitsalainele häälestada, seda enam, et juba peagi on Halloween ;-)

Kõrvits alati olnud mulle üks neid tooraineid, mida igal sügisel kasutan. Loomulikult võib kõrvits kapi otsas või mujal ka kauem seista, kuid kindlam on alati sellest midagi head teha, sest mul on rohkem kui korra juhtunud, et see ikkagi mädanema läheb (ilmselt on saanud transpordi ajal liigset raputamist). Ja meeldiv see just ei ole, nii et aastate pikkune kogemus näitab, et parem on kõik koju toodud kõrvitsad alati esimesel võimalusel ära kasutada, kui pärast koristada :)

Igal juhul on mu blogise kogunenud suur hulk erinevaid soolaseid ja magusaid kõrvitsaretsepte, mida ikka ja jälle kasutan. Siin on kõike - pannkooke, küpsiseid, kotlette, keekse, erinevaid kooke, pastat, smuutit, risotot, suppi jne jne. Aga no kõige rohkem leiab ikka magusaid asju, sest kõrvits annab küpsetistele mõnusat mahlasust ja ilusat värvi, lisaks sobib suurepäraselt kokku erinevate vürtsidega :)


See on üks eriliselt lihtne kook, sest vaja on vaid täidise komponendid kokku segada ja isegi põhja ei ole vaja valmistada. Selline kõrvitsa-kohupiima kook on suurepärane lõuend, millele saad meelepäraste maitseainetega värvi lisada. Lisaks retseptis kirjas olevatele vürtsidele sobib täidisesse hästi ka kardemon, samuti nelk. 

Hea oleks, kui kõik komponendid oleksid toatemperatuuril, sest siis segunevad need paremini. Võid maisijahu asemel kasutada ka tavalist nisujahu. Sel juhul ei ole küpsetuspulbrit vaja lisada. 

Kõrvitsapüree valmistan mina puhastatud ja tükeldatud kõrvitsat ahjus röstides. Ahjus 180 kraadi juures kulub 30-40 minutit sõltuvalt kõrvitsa viljaliha paksusest, et see pehmeks saaks. Koore eemaldan pärast küpsetamist, seejärel püreestan saumikseriga ja asetan saadud massi kas sügavkülma või tavalisse külmikusse ootele. See sobib nii magusate küpsetiste (koogid, keeksid, muffinid, küpsised, pannkoogid) kui ka soolaste toitude (nt supid) sisse.

Kui võtad püree sügavkülmast, siis võiksid seda pärast sulatamist sõelal nõrutada, et üleliigsest vedelikust lahti saada. 


Vaja läheb:
400 g kõrvitsapüreed
400 g kohupiima
200 g hapukoort
150 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut (soovi korral)
4 suurt muna
60 g maisijahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl jahvatatud ingverit (soovi korral)
näpuotsatäis muskaatpähklit

kaunistamiseks metspähkleid ja pohli vm meelepärast (nt riivitud šokolaadi)

Vahusta kõrvitsapüree kohupiima, hapukoore ja suhkruga ühtlaseks. Võid kasutada kas mikserit või visplit. Edasi vahustades lisa ükshaaval munad, seejärel omavahel segatud kuivained. 

Vala tainas 21-22 cm läbimõõduga lahtikäivasse ümmargusse koogivormi, mis on eelnevalt vooderdatud küpsetuspaberiga nii, et paber ulatub u 5 cm üle vormi ääre. Paber võiks olla õli või võiga määritud. 

Küpseta 180-kraadises ahjus u 1 h, kuni kook on pealt kergelt pruunistunud, kuid keskelt veel võdisev. Lase koogil vormis jahtuda ja hoia enne söömist üleöö külmkapis. 



Retsept ilmus aasta tagasi siin

      2 kommentaari:

      Anonüümne ütles ...

      Tere! Kas maisijahu sobiks asendada ka näiteks nisujahuga?

      Silja Luide ütles ...

      ikka. see on mul siin postituses kirjas ka. kui maisijahu asemel nisujahu kasutada, siis pole küpsetuspulbrit vaja lisada.