Lihavõtted pole enam kaugel ja tundub paras aeg hakata nii vanu häid kui ka uusi (ja loodetavasti veel paremaid ,-)) kohupiima ja porgandiga küpsetisi meelde tuletama. Selles hästi mõnusas maitseküllases pirukas on koos need mõlemad - kohupiim taina sees ja porgand täidises, nii et mulle endale see väga meeldib :)
Kohupiima-muretainas on võrreldes klassikalise liivatainaga mahlasem. See tainas sobib kasutamiseks ka muudes pirukates, näiteks kapsa, hakkliha, sibula, õunte vm meelepärase sisuga. Kohupiimaga muretainas on meeldivalt kerge valmistada ja ka väga lihtne rullida.
Eriti head on piruka sees värsked mahlased ja krõmpsuvad porgandid. Neid varajasi porgandeid pole vaja ka koorida - piisab kui need harjaga puhtaks hõõruda. Kui aga noori porgandeid saada ei õnnestu, siis loomulikult kasuta ära ületalve seisnud porgandid - piruka sisse sobivad needki :)
Pirukas on suurepärane ahjusoojalt, kuid mõnusalt mahlane isegi järgmisel päeval, eelkõige tänu just tainas olevale kohupiimale. Pirukat võib küpsetada aga hoopis pärast kevdpühi, et üleliigseid keedetud mune ära kasutada. Mina muidugi soovitan juba sel nädalavahetusel see pirukas ahju lükata, kui juhtud olema porgandipirukate sõber ;-)
Ja igaks juhuks mainin ära, et blogis on lisaks mitmetele porgandikookidele (sh pannkoogid ja kohupiimavorm) mitmeid erinevaid porgandipirukaid juba olemas - pärmi-, pärmi-leht- ja kiire lehttainaga pirukad on minu arvates kõik väga head, aga mina olen muidugi tohutu porgandipirukate ja -kookide sõber, nii et mitte päris objektiivne ;-) :D
Igal juhul head küpsetamist ja toredat nädalavahetust!
Tainas:
300 g nisujahu
1 sl suhkrut
0,5 tl soola
200 g maitsestamata kohupiima
200 g toasooja võid
1 toasoe muna
Sega sõelutud jahu suhkru ja soolaga ning seejärel ülejäänud ainetega. Eriti mugav on tainas valmis teha köögikombainis. Mätsi tainas jahuste kätega ühtlaseks palliks ja aseta täidise valmistamise ajaks külmkappi tahenema. Hea oleks, kui tainas saaks umbes tunnikese külmas olla.
Täidis:
500-600 g porgandeid
1 sibul (soovi korral)
u 50 g võid
soola, pipart
veidi peenelt riivitud muskaatpähklit
2 keedetud muna
võid ja jahu vormi jaoks
1 lahtiklopitud muna piruka määrimiseks
Koori ja puhasta porgandid. Keeda või auruta need pehmeks ja riivi. Eriti kiirelt saad seda teha köögikombainiga. Haki sibul peeneks. Kuumuta pannil või ja prae selles madalal kuumusel sibulat u 8 minutit, kuni see on klaasjas, lisa porgandid ja kuumuta kogu massi paar minutit. Maitsesta. Vala porgandid kaussi ja lisa peeneks hakitud (nt kahvliga purustatud) muna(d). Lase täidisel jahtuda.
Rulli 2/3 tainast jahusel pinnal õhukeseks ja aseta 20X30cm vormi põhja ja u 2 kõrguselt äärtele. Vorm võiks olla võiga määritud ja jahuga üle puistatud või kaetud küpsetuspaberiga. Laota tainale täidis.
Rulli ka viimane kolmandik tainast õhukeseks ristkülikuks ja kata sellega pirukas. Vajuta taina ääred kinni. Määri pirukas pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 180-kraadises ahjus u 45 minutit, kuni pirukas on pealt kuldpruun. Võta vorm ahjust ja lase pirukal enne lahti lõikamist vähemalt veerand tundi taheneda.
Retsept ilmus aasta tagasi siin
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar