esmaspäev, 16. oktoober 2023

Lihtne kana-maguskartuli roog



Tänahommikune Terevisioon tuletas meelde, et mul on siin üks retsept juba ammu ootel :) Nimelt räägiti selles saates bataadist ja asjaolust, et praeguseks on kliima meil siin nii palju muutunud, et bataati saab hakata kasvatama isegi Eestis. Muide tavalise kartuliga maguskartulil sugulus puudub, kuigi kaloreid, süsivesikuid ja kiudaineid on nendes üsna ühe palju. Botaaniliselt kuulub bataat hoopis kassitapuliste sugukonda. Kirjutasin maguskartulist pikemalt siin, aga lühidalt võib mainida, et selles oranžis viljas on 60-85% vett, kuni 2% valku ja kuni 9% pektiini. Vitamiinidest leidub bataadis peamiselt C- ja A-vitamiini, samuti B-grupi vitamiine.

Blogis on juba omajagu bataadiretsepte, nt vürtsikas läätsesuppkinoa, röstitud köögiviljade ja krevettidega rooglilkapsa ja fetaga riisitoitpaksud pannkoogid ja suus sulav pähklitega maguskartulikook, aga sügis ju alles algas, nii et juurikaretsepte tuleb kindlasti juurde :)

See kana-aedviljaroog siin vajab küll ahjus küpsemiseks veidi aega, kuid ettevalmistused, peamiselt aedviljade puhastamine ja tükeldamine, jõuab tehtud u 20 minutiga. Midagi keerulist ega aeganõudvat selle roa puhul pole, vaid pigem on tegemist hästi kerge roaga ja seda ka mitte ainult valmistamise lihtsuse vaid ka kaloraaži osas. 

Kui kasutad lillkapsast, siis selle puhul võid pannile lisada ka lehed, kuid tee seda u 10 minutit enne küpsemisaja lõppu, sest need on õhukesed ja pruunistuvad kiirelt. 

Maitseained võid vabalt endale meelepäraste vastu välja vahetada, kui sul retseptis kirjas olevaid ei juhtu kodus olema. Eriti hõrgu roa saad, kui küpsenud bataadi pannil kahvli või pudrunuiaga purustad, sest siis saab hästi kogu maitsva küpsetusvedeliku pannilt kätte. 

Vaja läheb:
3 keskmist maguskartulit (800 g-1 kg)
õli
2 keskmist punast sibulat
4-6 nahaga kanakintsu (u 1 kg)
1 keskmine brokoli või lillkapsas (u 400 g) 
soola
1 tl küüslaugupulbrit
1 tl kuivatatud punet
värskelt jahvatatud musta pipart

Koori maguskartulid ja lõika u 3 cm suurusteks tükkideks. Aseta need suurde u 20X30 cm ahjuvormi,  nirista peale õli ja sega läbi nii, et need oleks enam-vähem õliga kaetud. 

Lõika kooritud sibulad sektoriteks ja lisa pannile bataadi juurde koos kanakintsudega. Nirista neilegi õli ja puista punet, soola ja soovi korral ka küüslaugupulbrit. 

Küpseta kana koos aedviljadega ahjus 180 kraadi juures sõltuvalt kintsude suurusest 40-50 minutit. 

Lõika brokoli või lillkapsas õisikuteks. Koori kapsa jalg ja lõika viiludeks. Lisa need pannile, nirista peale veidi õli ja lisa maitseaineid ning küpseta veel 15-20 minutit kuni kapsas on parjajalt pehme. Jahvata peale musta pipart. Soovi korral paku juurde (täistera) riisi. 


Retsept ilmus peaaegu aasta tagasi siin

Kommentaare ei ole: