esmaspäev, 17. juuni 2024

Maasikamagustoit ja -kook Eton Mess'i ainetel



Inglismaa üks kuulsamaid magustoitusid - Eton Mess -  on selline dessert, mille puhul kunagi mööda ei saa panna, sest reeglina meeldib see nii suurtele kui ka väiksematele sööjatele. Legendaarne Briti magustoit on suvisel ajal asendamatu, sest ajakulu on minimaalne ning selle saab valmis ahju kasutamatagi. Lihtsamast lihtsama maiuse jaoks ei ole tegelikult vaja muud kui krõbedaid beseeküpsiseid, vahustatud vahukoort ja küpseid maasikaid. 

Mina pole kunagi päris algupärast Eton Mess'i teinud, vaid alati omamoodi ja blogisse on aastatega kogunenud päris mitu varianti, siin on neist mõned suvised variandid:


* Isegi kamavahtu saab teha Eton Mess'i stiilis, seekord maasikatele seltsiks šokolaadiga besee ;-)



Suus sulav maius on pärit Inglismaa kuulsaimast poistele mõeldud internaatkoolist Eton'ist, kus ka Briti troonipärijad printsid William ja Harry on oma keskhariduse omandanud. Väidetavalt serveeriti hõrku "segadust" iga-aastasel kriketimatšil Harrow kolledži vastu. Esmakordselt 1893. aastal mainitud magustoidu algses versioonis beseeküpsiseid ei olevat leidnunud ja lisaks maasikatele kasutati banaani; vahukoore kõrval aga segati hulka jäätist. 

Hõrgu maiuse tekkimise kohta on liikvel erinevaid legende. Näiteks võib lugeda autosõidul auklikul teel autos segipaisatud beseedest ja maasikatest. Samuti räägitakse labradorist, kes Eton'is toimunud tseremoonia ajal piknikukorvis olnud maasikatega pavlova koogile istus, mistõttu tuli tükkidest kiirelt uus dessert valmis segada. Tõenäoliselt aga segas lihtsalt mõni kokkadest vahustatud vahukoore või jäätise maasikate ja banaaniga läbi ning pakkus seda õpilastele. 

Traditsioonilistele komponentidele on loomulikult aastate jooksul nii lisa kui ka asendusi tulnud. Kuulsat Etoni "segadust" serveeritakse ka söögikohtades ning mitmelgi tippkokal on sellest oma versioon. Jamie Oliver segab oma desserdi hulka ka vaarikaid ning asendab pool vahukoorest Kreeka jogurtiga. Nigella salakomponent on aga granaatõuna mahl, et maasikate parimad omadused välja tuua. 

Tegelikult ei ole üldse vaja piirduda vaid maasikatega, sobivad nii erinevad suvised marjad kui ka puuviljad, näiteks aprikoosid. Talvel aga võid kasutada näiteks kompotikirsse või teha Eton Mess hoopis sidrunikreemi ja mangoga (see on muide imemaitsev!).

Siin postituses on veidi kohupiimaga mahedamaks tuunitud peaaegu klassikaline Eton Mess ja "segadusest" inspireeritud suvine juustukook, mille valmistamiseks pole samuti ahju vaja. Beseeküpsised saad vabalt ka poest või mõnest pagariärist osta, kuid soovi korral valmista needki ise, sest enda tehtud besee on ikka see kõige parem ;-) 



Beseeküpsised

4 suurt munavalget
näpuotsatäis soola
150 g peensuhkrut
100 g tuhksuhkrut
1 tl vanilliekstrakti (soovi korral)

Vahusta munavalged soolaga pehmete tippudega vahuks. Edasi vahustades lisa supilusikatäie kaupa peensuhkur lastes sel seguneda enne, kui järgmise supilusikatäie lisad. Kui vaht on läikiv ja nö tugevate tippudega, lisa sõelutud tuhksuhkur kahes osas ja soovi korral ka vanilliekstrakt ning sega õrnalt spaatliga ühtlaseks. 

Tee supilusika abil küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 9 võrdse suurusega kuhjakest ja küpseta 110-kraadises ahjus 1 h ja 15 minutit. Võta ahjuplaat välja ja lase beseeküpsistel enne kasutamist täielikult jahtuda. 

Valmis beseeküpsised on seest pehme sisuga nagu Pavlova kook. Kui soovid täiesti krõbedaid beseesid, siis küpseta 30-45 minutit rohkem ehk kokku 1 h 45 minutit kuni 2 h.



Eton Mess juustukook

Põhi:
200 g karamellimaitselisi vm meelepäraseid küpsiseid
80 g võid

Purusta küpsised, lisa sulatatud või ja sega ühtlaseks. Kalla segu 20 cm läbimõõduga lahtikäivasse ümmargusse vormi, mille põhi on kaetud küpsetuspaberiga. Suru küpsisepuru ühtlase kihina põhjale ja suru supilusika seljaga kinni. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Täidis:
250 g (1 karp) toasoooja mascarpone't
150 g (1 karp) toasooja toorjuustu
140 g tuhksuhkrut
2 dl (1 pakk) vahukoort
2 ise tehtud suurt beseeküpsist või 60-70 g väikeseid poest ostetud beseeküpsiseid

Vahusta mikseri abil toorjuustud suhkruga ühtlaseks. Lisa vahukoor ja vahusta kreemiks. Murenda beseeküpsised väikesteks (u 1 cm suurusteks) tükkideks. Sega pooled beseetükid täidise hulka. 

Laota kreem vormi ja silu pind. Puista ülejäänud beseeküpsise tükid peale ja suru kergelt täidisesse. Aseta vorm vähemalt neljaks tunniks (veel parem üleöö) külmkappi. 

Kaunistamiseks:
300-500 g maasikaid 
1-2 ise tehtud suurt beseeküpsist või 30-70 g väikeseid poest ostetud beseeküpsiseid
mündi- või melissilehti ja söödavaid õisi (soovi korral)

Kui kook on piisavalt kaua tahenenud, eemalda vormi äär ja libista kook õrnalt serveerimisalusele. Puista peale (tükeldatud) maasikad ja murenda beseeküpsised. Kui soovid, lisa (hakitud) mündi- või melissilehti ja söödavaid õisi.



Eton Mess eestipäraselt

Minule meeldib Eton Mess'i valmistada vahukoore asemel hoopis kohupiima(pasta) ja paksu Kreeka jogurtiga, millele olen lisanud veidi mett ja kama. Maasikaid olen aga reeglina kergelt marineerinud enne desserdi hulka segamist mee ja tsitruslikööriga, nt Cointreau'ga. Kohupiim ja jogurt teevad kreemi mahedamaks ja lahjemaks, Itaaliast pärit toorjuust maskarpoone aga lisab tekstuuri. 

250 g (1 karp) toasooja mascarpone't
u 380 g (1 pakk) maitsestamata jogurtit
300 g (1 toru) vanillimaitselist kohupiimapastat
100 g tuhksuhkrut
5-6 ise tehtud suurt beseeküpsist või 150-200 g väikeseid poest ostetud beseeküpsiseid
700 g - 1 kg maasikaid
mündi- või melissilehti ja söödavaid õisi (soovi korral)

Sega toorjuust, jogurt ja kohupiimapasta vispliga ühtlaseks. Murenda beseed väikesteks (u 1 cm ) tükkideks ja lõika suuremad maasikad kas pooleks või neljaks. Sega beseetükid koos maasikatega kreemi hulka. 

Serveeri kas ühes suures kausis või jaga juba ise magustoidupokaalidesse. Soovi korral kaunista mündi- või melissilehtede ja söödavate õitega.


Retseptid ilmusid aasta tagasi siin

kolmapäev, 5. juuni 2024

Purukattega rabarberi-juustukook


Rabarbriaeg on täies hoos ja ma ise küpsetan iga nädal vähemalt ühe koogi :) See nädal algas mul ühe krõbeda purukattega kreemise juustukoogi valmistamisega, milles hapukas rabarber mõnusalt koogi magusust tasakaalustab. Kook on selline, mis sobib neile, kes liiga suured magusasõbrad ei ole, samas ei ole ka näinud, et mõni suuremat sorti maiasmokk sellele "ei" ütleks :) Nii et igati universaalne maius suuremale seltskonnale, kus erinevate maitse-eelistustega inimesed on koos.

Kui teed gluteenivaba koogi kasutades nö tavalist jahu (nt riisi- või maisijahu), siis lisa 0,5 tl küpsetuspulbrit; kui aga lisad koogi sisse poest ostetud GV jahusegu, siis pole enam küpsetuspulbrit vaja lisada. 

Kui aga kasutad nisujahu, siis ole taina segamisega ettevaatlik, et mitte gluteeni aktiveerida ja põhi hiljem liiga kuiv ei jääks. See kehtib nisujahu kasutamise puhul peaaegu alati, st sega või töötle tainast nii vähe kui saad ja pigem veidi vähem, kui vaja :)
 
Põhi:
140 g toasooja võid
100 g suhkrut
1 kuhjaga sl vanillisuhkrut
220 g jahu
70 g mandlijahu
näpuotsatäis soola

Sega või suhkrutega ühtlaseks (ei ole vaja vahustada). Teises kausis sega jahud soola ja küpsetuspulbriga läbi. Lisa jahusegu võimassile ja sega läbi. Tulemuseks on kuivemapoolne purutainas.

Suru 3/4 tainast ühtlaselt u 20x30 cm neljakandilise küpsetuspaberiga kaetud vormi põhja, ülejäänud aseta külmkappi. Küpseta põhja 180-kraadises ahjus u 20 minutit, kuni see on kuldpruun. 

Võta vorm ahjust ja lase põhjal jahtuda seni, kuni juustutäidist valmistad. Ahju võid seniks tööle jätta.

Täidis:
400 g toasooja toorjuustu
100 g toasooja hapukoort
120 g suhkrut
1 kuhjaga sl vanillisuhkrut
2 sl (20 g) maisitärklist
2 toasooja muna
400 g rabarberit

Sega visplit kasutades toorjuust hapukoore, suhkrute ja maisitärklisega (vahustada ei ole vaja). Lisa munad ja sega ühtlaseks. 

Lõika rabarber u 1 cm jämedusteks viiludeks (jämedad varred lõika enne pikuti pooleks või kolmeks). 

Vala juustutäidis vormi ja puista peale tükeldatud rabarber. Sellele omakorda puista ühtlase kihina peale ülejäänud tainas. 

Küpseta kooki 180-kraadises ahjus u 45 minutit, kuni puru koogi peal on kuldpruun ja täidis enam-vähem tahenenud (võib olla veidi võdisev). 

Enne lahti lõikamist lase koogil täielikult jahtuda ja aseta siis vähemalt tunniks külmkappi. Eriti hea on, kui kook saab enne söömist üleöö külmas taheneda. Hoida tuleks seda samuti külmkapis.



Retsept ilmus ka D-kokaraamatus