kolmapäev, 17. jaanuar 2024

Talvine segadus kohupiima, sidrunikreemi ja mangoga



Kui armstad kohupiima, mangot ja sidrunikreemi (lemon curd'i), siis on see magustoit täpselt sulle! ;-) Minul isiklikult kuuluvad kõik need kolm lemmikute hulka, sestap on see mulle kohe eriti meelepärane maius :) Enda tehtud beseeküpsised on samuti head, kuigi selle desserdi sisse sobivad ka poes müüdavad pisikesed krõbedad beseed. Mina tegin neid eelkõige seetõttu, et munavalgeid jäi üle lemon curd'i valmistamisest ja besee on alati hea variant nende ära kasutamiseks. Teine suurepärane kasutus ülejäänud munavalgetele on loomulikult Pavlova, millest siin blogis on palju erinevaid variante :)

Kummalise nime "segadus" andsin magustoidule brittide klassiku Eton Messi järgi, sest see on üsna sarnasel põhimõttel valminud dessert. Kui inglastel on traditsioonilises segaduses koos vahukoor, besee ja maasikad, siis minu talvises variandis on vahukoore asemel, mida ma ei armasta, kohupiimakreem, värskete suviste marjade ülesannet aga täidavad mango ja lemon curd. Ka Eton Mess'ist on mul siin blogis palju variante, kõige klassikalisem ilmselt on marineeritud maasikatega maius, aga nt kama ja metspähklibeseega on samuti igati maitsev segadus. Soovitan proovida ;-)

Loomulikult kasutasin oma vana head lemon curd'i retsepti, mida olen kümneid kordi teinud ja mis töötab alati. Igaks juhuks mainin, et ma ei kasuta sidrunikreemi tegemiseks mitte kunagi vesivanni, vaid alati pakuspõhjalist potti. Seekord lihtsalt oli tavalise 2 munakollase ja 2 muna asemel 3 munakollast ja 1 muna, aga muidu on täpselt sama vana hea ja 100% töötav retsept. Selle retsepti järgi tuleb mõnus paks kreem, mitte vedel, mida oleks vaja maisitärklise või želatiiniga paksendada, mis mõlemad on lemon curd'i puhul täiesti vstunäidustatud. Paksendab sidrunikreemi ikka happelise sidrunimahla ja suhkru koos kuumutamine ning muna(kollase)d ning kõik muud paksendajad (nt tärklis ja želatiin) on täiesti üleliigsed. 


Beseeküpsised:
3 munavalget
150 g tuhksuhkrut
1 sl maisitärklist

Vahusta munavalged pehmete tippudega vahuks. Hakka edasi vahustades lisama supilusikatäie kaupa suhkrut lisades järgmise lusikatäie kui eelmine on segunenud. Viimaks vahusta hulka ka maisitärklis.

Tee supilusikaga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed kuhjakesed (kokku 12 tk) ja küpseta beseed 100-kraadises ahjus 1 h 30 minutit. Lase ahjust välja võetud beseeküpsistel täielikult jahtuda. 

Lemon curd:
1,2 dl värskelt pressitud sidrunimahla
100 g suhkrut
1 muna
3 munakollast
näpuotsatäis soola
85 g võid

Aseta kõik komponendid, sh tükeldatud või paksupõhjalisse potti või kausiga vesivannile ning kuumuta madalal kuumusel vispliga pidevalt segades, kuni või on sulanud. 

Suurenda veidi kuumust (umbes keskmise kuumuseni) ja sega vispliga edasi hoogsalt, kuni kreem pakseneb ja muutub moosi sarnaseks. Kurna sidrunivõie läbi sõela kaussi, lase jahtuda ja aseta siis külmkappi. Sidrunikreem pakseneb nii jahtudes kui ka külmkapis. 

Magustoit:
300 g (1 toru) maitsestmata kohupiimapastat
200 g (1 pakk) maitsestamata kohupiima
3 sl piima (soovi korral rohkem)
3 sl suhkrusiirupit (soovi korral rohkem)
8 beseeküpsist 
pool kogust sidrunikreemi ehk lemon curd'i (kui tahad, lisa rohkem)
1 suur või 2 väikest küpset mangot
peotäis hakitud pistaatsiapähkleid (soovi korral)

Sega kohupiim ja -pasta siirupi ja piimaga ühtlaseks kreemiks. Kui soovid, lisa veidi piima ja suhkrusiirupit. Murenda 6 beseeküpsist ja sega need kreemi hulka. Sega kohupiimakreemi hulka ka lemon curd, kuid nii, et ei sega kreemiga ühtlaseks, vaid jätad siiru-viirulise tulemuse.

Puhasta mango(d) ja haki kuubikuteks. Jaota kohupiimakreem nelja magustoidupokaali vahel, puista peaele 2 murendatud beseed, tükeldatud mango ja hakitud pistaatsiapähklid.

Ülejäänud sidrunikreemi saad süüa niisama või nautida näiteks pannkookidega või röstsaiaga, minu jaoks on lemon curd eriti hea just sõrnikutega. 


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

Kommentaare ei ole: