November on ikka olnud kõrvitsakuu ja blogisse jõuab seega taas üks lihtne retsept kõrvitsaga, mille puhul pole üldsegi aru saada, et siin see vili sees on. Võin julgelt öelda, et seda kooki söövad hea meelega kõik - ka pirtsakamad mehed ja lapsed, kuigi pean tõe huvides ütlema, et asjaolu, et koogi sees on ka kõrvits, ma siiski neile maininud ei ole (vähemalt mitte enne söömist) :) Kui on oht, et kõrvits mõjub pelutavalt, siis võib seda tagantjärele öelda - nii ei riku see söögiisu, vaid paneb tagantjärele üllatuma :)
Ja ma ei väsi kordamast - kui otsid ideid, mida maitsvat (soolast või magusat) kõrvitsast teha, siis vaata siia. Retsepte, mis päriselt töötavad ja mida inimesed hea meelega söövad, on aastate jooksul kogunenud päris palju ning tuleb aina juurde ;-)
Eriti hea on see šokolaadiküllane kook kas vahustatud vahukoore, vanillikastme või -jäätisega. Ka värsked marjad ja granaatõunaseemned sobivad lisandiks hästi.
Kasutasin tervete metspähklitega tumedat šokolaadi, aga sobib ka tükeldatud pähklite või mandlitega variant. Šokolaad "sulab" kuidagi niimoodi siin koogi sisse ära, et ei saagi aru, et see on sees tükeldatult, mitte juba sulatatuna tainasse lisatud.
Vaja läheb:
80 g võid
150 g pruuni suhkrut (eriti hea on siin tume muscovado)
3 muna
1 sl brändit, konjakit, rummi või külma kanget kohvi
200 g kõrvitsapüreed
130 g riisijahu ja 2 tl küpsetuspulbrit VÕI 130 g nisujahu ja 1 tl küpsetuspulbrit
50 g naturaalset magustamata kakaopulbrit
näpuotsatäis soola
200 g tumedat (tervete) metspähklite või mandlitega šokolaadi
0,5 tl peenestatud kardemoni või 1 tl jahvatatud kaneeli (soovi korral)
tuhksuhkrut, marju
Sulata või ja lase veidi jahtuda. Klopi munad ja suhkur ühtlaseks, sega läbi võiga. Sega hulka kõrvitsapüree ja alkohol või kohv.
Sega sõelutud kuivained (jahu, kakao- ja küpsetuspulber ning sool) omavahel läbi ja sega taina hulka. Tükelda šokolaad (võivad olla suuremad, u 0,5 cm suurused tükid) ja sega seegi tainasse. Soovi korral lisa ka kardemon või kaneel.
Laota tainas 20x20 cm küpsetuspaberiga kaetud vormi, silu pind ja küpseta 170-kraadises ahjus u 25 minutit, kuni kook on äärtest tahenenud (keskelt võib veel pisut võdiseda). Lase koogil vormis jahtuda ja hoia enne söömist paar tundi külmkapis. Enne söömist sõelu peale veidi tuhksuhkrut.
Retsept sündis koostöös D-kokaraamatuga
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar