esmaspäev, 21. veebruar 2022

Pärmitainast porgandipirukad ja lõhe-kodujuustuküpsetis


Need pirukad sobivad nii EV sünnipäevaks ja vastlapäevaks kui ka lihavõttepühadeks. Ja muidugi ka muul ajal, nt matkale kaasa võtmiseks või piknikule. Mina olen suur porgandipirukate fänn, seetõttu on mul siin eriti kiire ja lihtne pärmi-lehttainaga porgandiküpsetis ning kiirlehetainaga väikesed porgadipirukad juba olemas. Pärmitainaga pirukad on minu jaoks meeldivalt nostalgilised, sellised heas mõttes vana kooli pirukad, kuigi muidugi maitsevad mulle need kõik kolm :) 

Pärmitainast ei tasu karta, sest tegemist ei ole keerulise ega vaevarikka protsessiga, vaid lihtsalt tainaga, mille puhul võiks mõne näpunäitega arvestada. Eelkõige on oluline, et kerkimise ajal oleks kauss kaetud köögirätiga ja võimalikult tuulevaikses kohas. Toatemperatuuril kulub kahekordseks kerkimiseks 30-60 minutit. Kui on ahjus taina kergitamiseks režiim, siis soovitan kindlasi seda kasutada. Niiskes tuulevaikses keskkonnas kerkib tainas tavaliselt 20 minutiga juba kahekordseks. 

Rohkem nippe, millega pärmitaina puhul arvestada, sai kunagi ammu kirja siia

Soovi korral võid teha ka suured pirukad. Selleks rulli tainas ristkülikuks. Aseta ühele poolele täidis, tõsta teine pool üle ja vajuta ääred korralikult kinni. Äärte kinni pressimiseks võib kasutada ka kahvlit. Mina tegin seekord poolest taina kogusest väikesed porgandipirukad ja teisest poolest suurema lõhe-kodujuustu piruka. 


Tainas:
5 dl piima
30 g pärmi
1 sl suhkrut
1 tl soola
700-800 g jahu
50 g sulatatud võid

Kuumuta piim umbes käesoojaks ja lahusta selles pärm. Lisa soola ja suhkruga läbi segatud sõelutud jahu ja sulatatud või. Sega läbi ja sõtku ühtlaseks tainaks (kulub mõni minut). Kata kauss köögirätiga ja lase tuulevaikses soojemas kohas kahekordseks kerkida (kulub u 1 h). 

Jaga tainas pooleks. Rulli esimene osa tainast õhukeseks (paksus u 0,5 cm). Tee kas vormi või tassiga ümmargused tainakettad, aseta porganditäidis ühele poolele ja keera teine pool peale. Vajuta ääred tugevalt kokku. Aseta pirukad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määri pealt 1 sl piima või veega lahtiklopitud munaga ka küpseta ahjus 200 kraadi juures 12-15 minutit kuni pirukad on kuldpruunid. 

Korda sama teise poole taina ja lõhetäidisega. 

Porganditäidis:
400 g keedetud porgandeid
2 kõvaks keedetud muna
3 sl hapukoort
1 tl suhkrut
u 0,25 tl riivitud muskaatpähklit
värskelt jahvatatud musta pipart

Riivi porgandid peenelt, tee munad kahvliga puruks. Sega kõik komponendid omavahel.

Lõhetäidis:
4 keedetud muna
300 g suitsulõhet
200 g kodujuustu
4 sl hapukoort
värskelt jahvatatud musta pipart

Tee munad kahvliga puruks, haki lõhe peeneks. Sega kõik komponendid omavahel.

 
Retsept ilmus mõned kuud tagasi siin

Kommentaare ei ole: