Alustan oma kokaraamatutest retseptide vaatamist peaaegu alati esilehelt, sest kuna enamik kokaraamatuid on mulle kingitud, siis on südant soojendav ikka ja jälle pühendusena kirjutatud ilusaid sõnu lugeda. Tegelikult ongi kõik kokaraamatud mu riiulisse ootamatult jõudnud, sest ma ei ole ühtegi kokaraamatut kunagi kelleltki "tellinud", sest kui minult küsitakse, mida ma mõneks tähtpäevaks tahan, siis tavaliselt ei oska ma midagi vastata, sest mõlemad asjad on mul ju olemas juba;-) Ja nii juhtubki, et leiad ennast nt "Gusto" õnneliku omanikuna, kusjuures "Gustot" ma olin just sellel päeval, kui mulle see kingiti, poes vaadanud, aga kuna mul niigi on öökapp lugemist ootavate raamatute all lookas, riiulitest rääkimata, siis jäi see raamat minust seekord poodi (no igakord lihtsalt ei saa kõike osta, kui niigi kodus lugemata raamatute virnad!) No ja siis õhtul ulatati mulle muuhulgas ka see raamat - hämmastav telepaatia ikka mõnede inimestega!;-)
Aga miks ma sellest kõigest üldse räägin on see, et kuldsel magustoiduraamatul on eriti lahe Marie (5 a) poolt üle terve lehe kirjutatud sissekanne:
Väga armas!!!:)
Aga rääkides kokaraamatust endast, siis on igati tore, et selles on lisaks paljudele muudele põnevatele retseptidele ka hästi palju erinevaid brüleekreemi ja beseekookide (nt Pavlova) retsepte, mida ma lähiajal sünkroonis tegema plaanin hakata (ja loomulikult neid ka blogis jagama) :)
Nüüd aga esimene retsept sellest raamatust ehk rabarberi-hapukoore pirukas, et ära kasutada oma viimased rabarberid, sest nagu näha, maasikad hakkavad juba vägisi kookidesse sisse pressima:)
180 g jahu (mina kasutasin poole koguse asemel täisteranisujahu)
75 g (tuhk)suhkrut
100 g külma kuubikuteks lõigatud magedat võid
1 suur munakollane
2-3 tl jäävett
Pane jahu, suhkur ja võitükid köögikombaini ning sega lühidalt kuni segu meenutab saiapuru. Lisa munakollane ja 2 tl jäävett, sega ning lisa vajaduse korral veel vett kuni tainas jääb kokku. Võta taigen köögikombainist välja ja sõtku kiiresti kuni see muutub ühtlaseks. Pane kaussi, kata toidukilega ja jahuta 30 min külmkapis.
Rulli taigen 5 mm paksuseks, vooderda võitatud 25 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja ääred taignaga ning lõika servad ühtlaseks. Kata toidukilega ja pane veel 30 minutiks külmkappi.
Kuumuta ahi 180 kraadini, pane taignal olevale toidukilele raskuseks riisiterad, kuivatatud herned v oad ja küpseta 15 min kuni taigen on muutunud helepruuniks ja katsudes kuivaks. Eemalda kile ja raskus ning jäta pirukapõhi jahtuma.
800 g rabarberit (mina kasutasin seekord 650 g rabarberit ja 150 g maasikaid)
150 g suhkrut
2 spl vett
1 vaniljekaun
(0,5 tl kardemoni)
300 g hapukoort
2 suurt muna
Lõika rabarber 5 cm tükkideks ja pane koos vee, pikuti pooleks lõigatud vaniljekauna ja 100 g suhkruga maadalama kuumusega pliidile ja keeda kergelt, kuni rabarber on pehme, umbes 15 minutit. Võta vaniljekaun välja. Mina lisasin retseptiväliselt ka kardemoni.
Klopi munad kergelt ülejäänud 50 g suhkruga lahti, lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. Lisa ka rabarber ja maasikad. Kalla täidis pirukapõhjale ja küpseta 180 kraadi juures 25 minutit v kuni täidis on tardunud. Serveeri soojalt v toasoojana.
Kui juhtub sama asi, mis mul ehk samal ajal küpsetamisega telefoniga rääkides ja blogi kirjutades küpseb rabarber natukene liiga pehmeks ning eraldub liiga palju vedelikku, siis sega rabarberisegu hulka üks kuhjga supilusikatäis vees lahustatud tärklist ja tee nägu nagu nii peabki olema:) Sellisel juhul ära rabarberit hapukoore hulka sega, vaid pane see eelküpsetatud põhjale ja küpseta u 5 minutit ning lisa alles siis hapukooresegu. Kui sa just toidublogi ei pea, siis ei ole midagi, mis sind ära annaks;-) Ja siinkohal tervitused Triinule, Illele, Mariale ja Oliviale:):):)
2 kommentaari:
Silja, see kook oli väga väga hea!!!
aitäh, Triinukene!:)
Postita kommentaar