teisipäev, 15. august 2023

Mustika-kohupiimakook musta leiva põhjal


Peagi on käes Eesti taasiseseisvu(mi)späev, mille tähistamiseks loomulikult igasugused kodumaisest toorainest, rahvuslikud või lipuvärvides toidud ja küpsetised passivad. Blogisse on aastate jooksul kogunenud terve hulk igasuguseid hõrgutisi, mida sel päeval valmistada.

Sel koogil on mõnusalt tummine musta leiva ja tumeda šokolaadiga põhi, kreemjas kohupiimakiht ja kergelt hapukad mustikad. Minu arvates on see suurepärane kooslus, mida EV aastapäeva või taasiseseisvuspäeva või mõne muu (täht)päeva hommikul kohvi kõrvale nautida või millega hoopis (pidulik) õhtusöök lõpetada. Ühesõnaga: mulle see kook maitseb ja minu arvates sobib see igaks elujuhtumiks, sh pidupäevadeks :)

Kasutasin seekord traditsioonilise rukkileiva asemel gluteenivaba tumedat seemnetega leiba. See on üks vähestest poes müüdavatest gv leibadest, mis maitseb nagu päris ja sobib ka asendamiseks tavalisele rukkileivale, kuigi arvestama peab, et kuna selles on nii palju seemneid, siis on see tunduvalt rasvasem, kui harjumuspärane must leib. Tegin selle gv leivaga muide talvel ühe mahlase kohupiima-leiva koogi ja ka see sobib eelolevaks pidupäevaks suurepäraselt. 

Vahukoor tuleks kindlasti eraldi vahustada ja segada kohupiimamassi hulka viimasena pärast želatiini lisamist, sest siis jääb see õhulisem ja täidis kohevam. 

Rukkilille õisi saad suvel loomulikult värskelt, kuid kui neid ka muul ajal soovid, siis tasub suvisel ajal õisi kas kuivatada või asetada sügavkülma. Pildil olevad rukkililled on otse sügavkülmast. Mõnes poes müüakse ka kuivatatud rukkilille õielehti, mis samuti sobivad koogile EV aastapäeva puhul raputamiseks. 


 
Põhi:õ
200 g musta seemnetega (rukki)leiba
50 g võid
60 g tumedat šokolaadi
3 sl pruuni suhkrut
1 tl naturaalset kakaopulbrit

Murra leivaviilud väiksemaks, aseta köögikombaini ja töötle puruks. Tükelda või ja šokolaad, aseta koos suhkruga kaussi ja kauss vesivannile. Lase šokolaadil sulada, sega ühtlaseks, lisa koos kakaopulbriga leivamassi hulka, töötle köögikombainis ühtlaseks ja suru 20 cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva vormi põhja, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi. 

Täidis:
600 g (2 toru) vanillimaitselist kohupiimapastat
200 g (1 pakk) vanillimaitselist kohupiima
3 sl suhkrut
8 želatiinilehte
1,2 dl piima
2 dl (1 pakk) vahukoort
u 200 g mustikaid + kaunistamiseks

Sega kohupiimapasta, kohupiim ja suhkur omavahel läbi. 

Aseta želatiinilehed 10ks minutiks külma vette likku. Pigista lehed kuivaks ja aseta koos külma piimaga kastrulisse. Soojenda kastrulis olevat piima pliidil pidevalt segades, kuni želatiin on lahustunud. Ära vedelikku keema lase.

Vala piim ühtlase nirena samal ajal kohupiima segades selle hulka. Viimasena sega kohupiimakreemi sisse spaatliga õrnalt tugevaks vahuks vahustatud vahukoor.

Vala kohupiimasegu vormi leiva-šokolaadi põhjale. Silu pind ja aseta peale mustikad surudes neid õrnalt veidi kohupiima sisse. Aseta kook paariks tunniks külmkappi tahenema. Tahenenud kook eemalda vormist, aseta serveerimisalusele ning kaunista mustikate ja rukkilille õitega. 


Retsept ilmus talvel siin

    Kommentaare ei ole: