reede, 14. oktoober 2011

Õunakook pähklisel põhjal


Tegin taaskord ühe lihtsa mahlase õunakoogi mõnusatest antonovkatest. Põhi on pehme ja kergelt martsipanise mekiga, õunad karamellised ning peal mõnus kreem. Kook tuli selline, et isegi üks õunakoogipõlgur nõudis kolmandat!!! tükki:) 

Oma koduaia õunu ma kunagi ei koori, aga kui kasutad imporditud ubinaid, siis soovitan tungivalt koor eemaldada, sest vitamiiinide asemel saab õunakoortega koos vaid suure koguse keemiat. Omaette teema on muidugi see, kas vitamiinid maheõunte koore all ka pärast kuumutamist säilivad, aga loota ju võib ;-) Ja isegi kui ei säili, siis pisike ajavõit on ikka;-) 

Põhja tegin mina koogile mandlijahust, aga eriti lihtne oleks seda valmistada kaeraküpsistest nt niimoodi (röstitud pähklid võib vabalt välja jätta, kui aega vähe). Küpsiste (ideaalselt sobivad nii Digestive'i kui ka Kaera Antsu omad) kasutamise korral ei ole vaja põhja üldse küpsetada ehk koogi saab kiirelt ja vähese vaevaga valmis ilma ahju sisse lülitamatagi:) 

Põhi
2 muna
100 g (rafineerimata roo)suhkrut
150 g peenelt jahvatatud pähkleid v mandleid

Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, sega sisse jahvatatud pähklid (mina kasutan poest ostetud mandlijahu) ning vala taigen 24-26 cm läbimõõduga küpsetusvormi, mille põhjas on küpsetuspaber ja mille ääred on korralikult võitatud. Küpseta põhja ahjus 220 kraadi juures u 12 minutit ehk kuldpruuniks ja jäta vormi jahtuma. 


Täidis
4 suuremat haput õuna (ikka antonovkat, eksju)
4 spl tumedat rafineerimata roosuhkrut v fariinsuhkrut 
1 spl kaneeli
25 g võid
natukene calvadost v brändit ei tee ka paha:)

Puhasta õunad, tükelda. Küpseta õunaviilud potis või sees koos alkoholi, suhkru ja kaneeliga pehmeks ning laota koogipõhjale.


Kate
2 dl vahukoort
2 spl suhkrut
0,5 tl vaniljesuhkrut 
200-300 g vaniljemaitselist kohupiimapastat
suur peotäis mandlilaaste

Vahusta vahukoor suhkruga parajaks vahuks, lisa vaniljesuhkur ja kohupiimapastat vastavalt soovile, sõltuvalt sellest, kui paksu katet sa tahad, ning laota segu koogile. Rösti mandlilaaste kergelt pannil ja puista vahukoorekatte peale.

7 kommentaari:

Zoozi ütles ...

Lihtne, kuid väga põnev kook. Täitsa teistmoodi. Panin oma tegemiste nimekirja :)

Meeli ütles ...

Mmm, pildid panevad suu vett jooksma. Peab ka oma tegemiste nimekirja lülitama.

Silja Luide ütles ...

Meeli ja Maria, aitäh!:)
Mul on endal ka see kook (taas)tegemiste nimekirjas;-)

Zoozi ütles ...

Silja, tegin täna seda kooki. Lisasin õuntele natuke sidrunimahla ja riivitud ingverit. Väga mõnus kook. Aitäh! :)

Silja Luide ütles ...

Väga tore, et maitses! Loodetavasti nautis kooki ka Su suur meespere:) ja pole üldse tänu väärt - rõõm on minupoolne!

Zoozi ütles ...

Silja, lapsed ei söö mul õunakooke-rumalad. Sõime ema ja abikaasaga, aga ega midagi jagada polnudki. Ise võtsin juba 3 suurt tükki :D

Silja Luide ütles ...

:D see õunakook on vist jah max kolme-neljaliikmelisele seltskonnale:D