neljapäev, 20. oktoober 2011

Pähklileib

Suurepärase jahuvaba leiva retsepti viite sain mina Kätrini blogist, kes omakorda leidis selle siit. Taaskord oli tegemist retseptiga, mida nähes ma kohe teadsin, et pean seda esimesel võimalusel proovima!:) Ja kui brioche'i küpsetamine oli lihtne, siis selle leiva valmistamise võiks liigitada kategooriasse "ülilihtne":) Olen seda juba mitu korda küpsetanud ja see on kohe kindlasti leivaretsept, mis jääbki kasutusele. Eelkõige muidugi selle tõttu, et siin pole grammigi nisujahu:)


Originaalretseptis on küll kästud lasta leival vormis jahtuda, aga mina soovitan leiva kohe vormist eemaldada ja restile jahtuma jätta, et ei tekiks kondentsi ja leiva küljed jääksid mõnusad krõbedad. Üritan alati esimesel korral mingit toitu tehes järgida igaks juhuks võimalikult täpselt retsepti, aga siin ma küll kahetsesin, et ennast ei usaldanud, sest päris suur vahe jäi esimese ja teiste leibade vahel. Esimesel juhul oli leivakoorik lihtsalt selline pehme ja isegi võib öelda, et vesine. Olen paaril viimasel kuul päris palju leibu ja saiu (peamiselt mustikaleiba ja speltasaia) küpsetanud (küll mitte oma koduses köögis) ning kuldreegel on alati see, et pärast ahjust välja võtmist tuleb leib/sai alati kiirelt vormist välja võtta, et see edasi ei küpseks ja ääred ikka krõbedad jääks.


India pähklite asemel olen kasutanud osaliselt mandleid ja maitsestamata jogurti asemel proovinud  uut Nopri ubina talujogurtit ja keefiri ning igatpidi töötab ilusti.


Vaja läheb:
720 ml India pähkleid
2 tl soodat 
0,5 tl soola
3 muna
0,5 spl õuna(siidri)äädikat
120 ml maitsestamata jogurtit (aga sobib hästi ka Nopri uus ubina talujogurt) v keefiri
120 ml õunamahla

Soojenda ahi 150 kraadini. Kui võimalik, siis kasuta kindlasti ringleva õhuga küpsetamise režiimi (ik convection setting).

Purusta pähklid suurel kiirusel koos soola ja soodaga köögikombainis peeneks ("pulse" nupp sobib hästi). Ära liiga pikalt purusta, sest muidu saad pähklipuru asemel hoopis pähklivõi. Lisa munakollased, äädikas, jogurt ja õunamahl ning sega ühtlaseks.

Vahusta munavalged, kuni tekivad pehmed tipud (kui tõstad mikseri vahust, vajuvad tipud tagasi). Ära üle vahusta, sest muidu ei tule leib piisavalt kohev. Sega munavalgevaht ettevaatlikult spaatliga alt üles tõstes pähklisegu hulka. 

Määri võiga neljakandiline 28 cm pikkune vorm ja pane taigen sinna sisse. Küpseta 150 kraadises ahjus u 1 h ja 15 minutit. Võid noa leiva sisse torgata ja kui see ei jää puhtaks, siis küpseta vajadusel veel 5-10 minutit. Minul on leib tegelikult valmis saanud u 50 minutiga ja seda nii tavalise kahepoolse kui ka ringleva õhuga küpsetamise režiimi korral. Olen igaks juhuks ikka 1 h täis venitanud, aga eks küpsetusaeg sõltub alati igast erinevast ahjust. Niiet kontrolli noaga, kas leib on valmis, sest üleküpsetada pole ka mõtet.

Võta leib vormist ja jäta restile jahtuma. Jahtunud leib mässi kas küpsetuspaberisse v kilesse. Toatemperatuuril peaks see leib säilima mõned päevad, külmas u nädala.

Ja see leib on maitsev nii igasuguste marmelaadide, juustude, avokaado, isetehtud pesto kui ka koduse kanamaksa- või veisemaksapasteediga.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ma arvasin, et õunasiidriäädikas ja õunaäädikas on samad asjad?

Laura L

Silja Luide ütles ...

täitsa üks ja sama asi jah!:) Ingl keeles on pudelil Apple CIder Vinegar ja eesti keeles õunaäädikas.

Kaisa ütles ...

Milleks äädikas seal "taignas" üldse vajalik on? Kas seda ära jätta ei või?

Silja Luide ütles ...

Äädikas aitab leival kerkida. Kui teeks leiba pärmi v naturaalse juuretisega, poleks äädikat vaja, aga sellise "kiire" leiva puhul on see minu teada vajalik, et sooda tööle hakkaks. Aga võib ju katsetada ka ilma äädikata teha, kui soovi on:)

Anonüümne ütles ...

Äädikas ja sooda reageerivad tainas ning tekivad süsihappegaas, vesi ja vist veel midagi, täpselt ei mäleta (ilmselt mingi naatriumiühend v lihtsalt naatrium, sest sooda seda sisaldab). Igatahes see süsihappegaas on see, mis paneb soodaga taigna kerkima. Ja ilma äädika (v muu happelise lisandiga) sooda ise kerkima ei hakka. Kusjuures küpsetuspulber töötab samal põhimõttel, ainult et kergitaja ja selle aktiveerija on koos.

Laura L

Silja Luide ütles ...

Laura, tänud põhjaliku selgituse eest!:) Selle leiva puhul ma ei ole isegi kindel, et ilma ätsita ei saa, sest õunamahl on ju ka taigna sees...
Kusjuures meenub, et lapsepõlves ehk siis nõuka-ajal sai pidevalt küpsetuspulbrit, mida alati võtta ei olnud, sooda ja sidrunihappega asendatud :)

Anonüümne ütles ...

kui äädikat ei taha,vöib ju pigistada sidrunist mahla,saab ka aroomi kaasa,mis kindlasti äädika omast parem...