reede, 18. november 2011

Peedisupp (minu lemmik) :)

Kuigi ma just suur juurikasõber ei ole, siis peet on alati olnud üks mu lemmik-köögiviljadest. Ahjus küpsetatuna, piruka sees v salatina - mina olen alati valmis peeti sööma. See supp on mõnus  soojendus sombusesse novembriõhtusse, milles saab ühtlasi ära kasutada Eestimaist aedvilja. Suppi täiendab ideaalselt juust (ideaalne kooslus peediga on feta, kitsejuust ja mozzarella), maitsestamata jogurt v hapukoor. 

Retseptis on kogused ja koostisosad, mida ma seekord kasutasin, aga tegelikult ei pea nendest üldse kinni pidama, st nt selleri võib üldse ära jätta v panna hoopis rohkem porgandit. Sibulat ja küüslauku on antud koguse peedi jaoks optimaalselt, aga alati võib ka neid rohkem lisada. Ei pea üldse kasutama kanapuljongit, vaid ükskõik millist meelepärast leent. Puljongi kogust aga varieeri vastavalt sellele, kui paksu suppi tahad. Mulle meeldib paksem püreesupp, niiet mina kasutasin vaid 5 dl puljongit. Maitsestamiseks võid lisaks värskelt jahvatatud mustale piprale kasutada veel värsket v kuivatatud tüümiani v tilli. Minu jaoks on supp imemaitsev ja ma ise võin seda vabalt mitu kausi täit korraga ära süüa:)

Ainuke asi on see, et peedisupi - nagu enamike teiste püreesuppide - keetmine võtab aega, niiet kui kiiresti valmivat rooga tahta, siis tasuks osta poest valmis keedetud peete. Sellisel juhul on supp pmst poole tunniga valmis:)


Supp:
u 20 g (1 suur spl) võid
1 suurem sibul
1 porgand
2 varssellerit
3 küüslauguküünt
700 g peeti (puhastatud ja kooritud peedi kaal)
0,5-0,7 l kanapuljongit
värskelt jahvatatud musta pipart

Serveerimiseks:
mozzarellat, kitsejuustu, fetat, maitsestamata jogurtit v hapukoort
röstitud seedermänni- v piiniaseemneid
külmpress oliiviõli ja/või balsamicokreemi
tilli v tüümiani

Puhasta ja haki kõik aedviljad. Lase võil potis madalal kuumusel sulada ja lisa sibul, porgand, küüslauk ja natukene vett, pane kaas potile peale ja lase u 15 minutit haududa kuni sibulad on pehmed.  Lisa peet ja hauta madalal kuumusel veel 15 minutit.

Kalla potti puljong ja lase keema. Alanda kuumust ning lase ilma kaaneta u tund aega kergelt podiseda kuni peet on pehme. Püreesta kas saumikseri v köögikombainiga. Maitsesta püreesupp musta pipra, tüümiani ja/või tilliga ning vajadusel lisa veel soola. Serveeri koos mõne juustu, jogurti v hapukoorega ja röstitud seemnetega, peale tilguta oliiviõli ja balsamicokreemi. Mul läksid seekord käiku mozzarellakirsid, till, oliiviõli ja balsamikreem.

Peedisupp sobib suurepäraselt musta leivaga, aga samuti sobivad kõrvale ideaalselt rukkikõrsikud ja rukkileiva chips'id ;-)

7 kommentaari:

Mari-Liis ütles ...

Väga mõnus supp, Silja. Peet on minu lemmik ka, igal kujul! Tahtsin küsida, miks peab suppi kaaneta potis keetma, on seal mingi oluline point?
Rukkikõrsikute retsepti ootama jäädes...:)

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Mari- Liis!:) Kõrsikud ootavad juba kannatamatult oma blogidebüüti;-)

Mis kaaneta keetmisesse puutub, siis ega tegelikult juhul, kui on piisavalt suur pott ja madal ühtlane kuumus, võib kaane vabalt ka peale jätta - saabki kiiremini valmis. Ma ise aga ei riski suppi kaane alla tiksuma jätta, ja igaks juhuks soovitan ka teistel kaan ära võtta, sest tunniajase keetmise jooksul, eriti kui ise koguaeg juures ei ole, võib juhtuda, et rõhk ikka liiga suureks läheb, eriti, kui tegu väiksemat sorti potiga ja jube kahju oleks, kui selline hea kraam üle ääre keeks :)

Marju ütles ...

Või sulab potis.. ja kapis tükike kitsejuustu ka alles.. nii et täna õhtul siis juba proovime! Aitäh, et isu peale ajasid! Peet on minu suur lemmik ka - mäletan väga hästi, kuidas koolisööklas oli vanasti tatar maksakastme ja peedisalatiga ja siis mitte keegi ei söönud peedisalatit. Minu õnneks, sest mina olin selle järgi jälle hull ja kui oli hea päev, siis parimad klassiõed andsid oma portsugi mulle. OK, see kõlab natuke naljakalt, aga see oli päriselt väga hea! :)

Silja Luide ütles ...

Marju, no on tõesti!!!:)
Mul endal koolisööklast samad mälestused - erinevalt teistest oli peedisalat alati mul kuhjas taldrikul:D
Mul on hea meel, et sain Sind suppi keetma inspireerida! Kusjuures, õhtusöögiks on see peedisupp ju ideaalne, sest minu arvates on see üks vähestest eranditest reeglile, et kõik, mis on hea, on kas amoraalne, paksukstegev v ebaseaduslik :D

Kairi ütles ...

Meil oli ka täna peedisupp menüüs, ingveriga. Väga maitsev!

Anonüümne ütles ...

Millal seller suppi läheb? :)

Silja Luide ütles ...

koos sibula ja porgandiga :)