laupäev, 25. veebruar 2012

Valge šokolaadi tükkidega brownie

Minu arvates on see kõige parem brownie üldse:) Kui ma oleksin müügimees ja peaksin seda kooki v retsepti maha müüma, siis võiksin hetkegi kõhklemata anda mõlemile raha-tagasi-garantii:) Olen seda brownie't küpsetanud juba u 10 aastat ja selle aja jooksul pole veel kordagi juhtunud, et sööjatest keegi seda ei kiidaks v vähemalt üks inimene seltskonnast retsepti ei küsiks. Retsept ongi siiani blogis avaldamata olnud ilmselt eelkõige just seetõttu, et olen seda konkurentsitult kõige rohkem laiali jaganud ja retsept on juba niigi enamikul mu tutvusringkonnast olemas:) Koogi algse retsepti leidsin ilmselt kuskilt internetist või sain ise kellegi käest, aga olen seda aastate jooksul muutnud ning kasutanud valmistamiseks erinevaid šokolaade. 

Kui sulle meeldib piimašokolaad rohkem kui tume, siis võid nii ainult tumeda kui ka valge šokolaadi asemel kasutada piimašokolaadi - sellisel juhul jääb kook mõnusalt karamelline. Olen valge šokolaadi asendanud nt tükeldatud kirsi- v vaarikamaitselise tumeda šokolaadiga ja ka nii on tulemus igati hea. Eriti mugav on kasutada valge šokolaadi nööpe (nt seekord oli mul üks sajagrammine pakk Kalevi poolt mulle katsetamiseks toodud Odense šokolaadinööpe), sest siis jääb šokolaadi tükeldamise vaev ära. Šokolaadid, mida koogi tegemisel kasutad, võivad olla nii mandlite kui ka pähklitega v nende tükkidega.

Retseptis toodud kogus on ideaalne lasanjevormi jaoks, kui tahad terve ahjuplaadi täit, siis korruta kogused kahega.

200 g tumedat šokolaadi (mul oli seekord 60 %-ilise kakaosisaldusega)
200 g valget šokolaadi
180 g jahvatatud pähkleid v mandleid
100 g võid
100 g (rafineerimata roo)suhkrut
4 muna

Sulata või ja tume šokolaad. Sega juurde jahvatatud pähklid v mandlid, munakollased ja suhkur. Lisa tükkideks lõigatud valge šokolaad v valge šokolaadi nööbid. Vahusta munavalged ja sega õrnalt spaatliga alt üles tõstes ja samal ajal kaussi keerates šokolaadisegu hulka. Vala taigen küpsetuspaberiga kaetud 23x34 cm ahjuvormi ja küpseta 180 kraadi juures u 20 minutit.


23 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere, kas sinna jahu sisse ei käi? kas pähklid peab päris jahuks laskma?

Silja Luide ütles ...

tere-tere, jahu ei lähe tõesti üldse vaja ja see on üks asju, mis mulle selle koogi juures eriti meeldib:)
Pähklid ei pea päris jahuks laskma - võib ka kergelt tükiline jääda, aga samas mida peenemaks pähklid on jahvatatud, seda ühtlasem on tulemus.
Head küpsetamist!:)

Kristel ütles ...

Nii veenev jutt, et homme läheb tegemiseks:)

Silja Luide ütles ...

Kristel, rõõm kuulda:)
Ära siis homme väga palju sõpru külla kutsu, sest minu kogemus näitab, et ühekordne restepti kogus on ideaalne 2-4 magusasõbrale:D
Toredat nädalavahetust!

Kaja ütles ...

Need on maitsvad tõesti!:)
Ja suured tänud selle blogi eest - olen suur austaja ja jälgija. Kuna ise reisimiseks kasinad võimalused, siis naudin täeil rinnal kõiki kirjeldusi...ja kuna kokkamine on ka minu kirg, siis naudin siinseid toidule keskendumisi:)Puhas inspiratsioon!
Jõudu!

Juc ütles ...

hmm, just mõtlen siin, et mida kolmapäeval tööle sünnipäevalauale kaasa võtta. Äkki teen Sinu brownie´sid siis. Peab ikka raudkindel retsept olema, kui see Sind juba 10 aastat hästi teeninud on :). Aitääääh!

Juc ütles ...

aa, muide, kui suur su lasanjevorm on? siis tean koguseid arvestada :)

Silja Luide ütles ...

Kaja, rõõm kuulda, et Sulle maitsesid! Ja südamest aitäh Sulle ilusate sõnade eest! Mul on tõesti väga hea meel, kui saan inspireerida v muidu kasulik olla :):):)

Juta, see retsept on tõesti mind juba 10 aastat truult teeninud ja ilmselt teenib järgmised 10 a veel, kui on vaja kellegi südant võita, aga samas pole aega mässata, vaid tuleb midagi hästi kiiret ja lihtsat teha:D Kui mõni kolleeg ei kiida, siis võd süü minu peale ajada ja nad siia protesteerima saata;-)

Aga vormi mõõdud on retseptis olemas - ma ikka panen alati kirja, et inimesed teaks arvestada:)

Juc ütles ...

Heh, hea nali. Lugesin, et sellest kogusest jagub lasanjevormiks, lugesin, mida vaja on, aga mõõtudeni ei jõudnud :)! Aitäh igatahes. Usun, et kolleegid kiidavad ja annan teada Sullegi pärast!

Juc ütles ...

Nonii, tehtud, söödud ja heaks kiidetud. Kõik oli mõnusalt lihtne, väike Mann sai enamus asjade juures abiks olla. Tegin pooleks- mandlijahust ja metspähklijahust. Lisasin veel peoga psitaatsiaid ja pealt kaunistasin valge šokolaadiga! Suur aitäh jagamast, seda kooki teeme teine kordki! Mann juba eile õhtul nurus, et temal veel vaja! :)

Silja Luide ütles ...

Juta, ma loodan, et Sul oli imeilus sünnipäev ja muidugi tänan usalduse eest!:) Mul on tõesti väga hea meel, et Teile Manniga ka kook maitses! Lisaks sellele, et see kook on hästi lihtne, kiirelt valmiv ja väga hea, saab selle puhul kasutada absoluutselt igasugust šokolaadi ja pähkleid - mida kodus on v mida fantaasi lubab:) Sinu sünnipäevakook tundub kirjelduse järgi küll imemaitsev, niiet mulle järgmiseks korraks jälle idee uut moodi proovimiseks:):):)

Anonüümne ütles ...

Tere!
kui pähklid välja jätan, kas teistes kogustes peab midagi muutma?

Silja Luide ütles ...

tere! pähkleid ära küll välja jäta, sest siis ei õnnestu see kook tõenäolislt üldse - need on selles päris olulised, sest jahu koogis ei ole. küll aga võid kasutada sarapuupähklite asemel mandleid vm pähkleid.
head kokkamist!:)

Anonüümne ütles ...

aitäh kiire vastuse eest :)

Anonüümne ütles ...

Tere, mul on plaan hakata seda brownie retsepti katsetama, aga mul on väike probleem selles, et mul pole õiget kandilist vormi kus sees seda teha. Seega mõtlesin et küsin kohe otse retsepti autorilt nõu. Mul on valida kahe lahtikäiva ümmarguse vormi vahel( diameetrid on 20cm ja 26 cm) ja lisaks veel leivavormi vahel( 28 cm). Millises ma võiks proovida seda teha? Ma ise arvan et ehk ajab leivavorm asja ära või siis väiksem ümmargune(20cm).

Silja Luide ütles ...

tere!
mina kasutaks võimalikult suurt ümmargust vormi, sest kook tuleb muidu liiga paks ega küpse korralikult ära. ma ise teen seda kooki lasanjevormis, mis on u pool ahjuplaaditäit. ma leivavormi, isegi kui ta on 28 cm pikk, brownie puhul kindlasti ei kasutaks.
kui sul neljakandilist vormi v suurt lahtikäivat vormi ei ole, siis soovitaksin teha kahekordse koguse, sest siis saad terve ahjuplaaditäie kooki - realisserimisega niikuinii probleeme ei ole ;-)
head küpsetamist!

Kristi ütles ...

Tere! Tegin suure plaaditäie. Osaliselt läks tavalise valge sokolaadi asemel mingit marjadega valget sokolaadi ja münditükkidega piimasokolaadi. Ise maitsta ei jõudnudki, aga kolleegid sõid ja kiitsid ning palusid retsepti. Jagasin meeleldi linki.

Silja Luide ütles ...

tere, Kristi! aitäh Sulle tagasiside eest - mul on hästi hea meel selle üle! :)

Anonüümne ütles ...

Tere. Tegin täna browniet ja tuli suht ok välja, lootsin enamat :), aga tekkis seoses retseptiga paar küsimust. Nimelt kasutasin valget küpsetusshokolaadi ( lõikasin noaga väikesed jupid). Segu sisse segades aga sulasid need ära ega polnud lõpptulemusel neid kahjuks yldse näha. Kas segu oli liiga kuum et kui sisse segades sulas kohe ära? Teine küsimus, kas on vahet kui kasutada mandlijahu või purustatud mandleid (ei ole ehk nii jahune) ? Maitse iseenesest on ok, aga kuidagi seda mandlijahu on süües hamba all tunda ;) , muidu igati ok brownie !

Unknown ütles ...

Üks vähestest kookidest, mida tehes ei pea muretsema nässu mineku pärast! Teen alati topeltkoguse.
Hetk enne vormi valamist lisan segule veel ~200g shokolaaditükikesi ja paki külmutatud vaarikaid. Kui kook paar minutit ahjus olnud, tõmban lusika otsaga sulanud valge shokolaadi tükkidest "jutte", teeb koogile marmorimustri.
;)

Silja Luide ütles ...

Lorean Türin, rõõm kuulda! :) ja need Sinu täiendused tunduvad põnevad - peaks ise ka vahelduse mõttes hoopis niimoodi proovima. aitäh!

kuidagi on see eeelviimane anonüümne kommentaar mul kahe silma vahele jäänud, aga proovin nüüd vastata - ehk on abiks :) ilmselt tegid šokolaadist liiga väikesed tükid, sest tavaliselt on tainas selleks ajaks, kui kõik asjad sisse segatud, juba piisavalt jahtunud. soovitan teinekord proovida suuremaid tükke lõigata :) mandlijahu olla liiga jahune ja samas on teda süües hamba alla tunda - selles osas ei oska kahjuks aidata. aga proovi tõesti purustatud mandleid - äkki meeldib kook Sulle nii rohkem :)

Anonüümne ütles ...

Kas oled seda vana lemmikut proovinud ka õlivaba mandlijahuga teha?

Silja Luide ütles ...

ei ole proovinud. õlivaba mandlijahu on hästi kuiv, sellesse küpsetisesse on aga jahvatatud mandlid v pähklid (ehk oluliselt rasvasem ja tükilisem mass) ideaalne, niiet üks ühele kindlasti asendada ei saa. pigem on selline rasvatu mandlijahu hea asendus mõnes nisujahuga brownie's.