teisipäev, 13. märts 2012

Ahjupeedi-mozzarella pirukas



Ahjus küpsetatud peedid on niiiiiiii head, et mina söön neid lihtsalt tükkide kaupa ilma midagi lisamata:) Kui ma eile peete Tartus küpsetasin, siis ka mu ema ja Karina sõid ahjupeete täpselt sama hea isuga, niiet ilmselt on see peedi-armastus meil ikka perekonna "viga":) Kui sa tahad lihtsamalt ja kiiremalt läbi ajada, siis võid piruka tegemisel kasutada ka keedupeeti v siis peedi niimoodi ahjus koos koorega ära küpsetada. Sellisel juhul aga maitsesta pirukat kindlasti soola ja pipraga.

Kõige paremaid ahjupeete saab nii, et tuleb kõigepealt peedid pesta, ära koorida ja tükeldada ning panna koos küüslauguviilude ja värske tüümianiga fooliumisse. Iga fooliumitüki sisse aseta üks tükeldatud peet, üks väike peenelt hakitud v viilutatud küüslauguküüs ja mõned tüümianivarred. Nirista peale oliiviõli, jahvata musta pipart ja soovi korral ka soola ning keera fooliumi otsad kokku. Tõsta peedid ahjuvormi v -plaadile ja küpseta ahjus 200 kraadi juures u 1 tund kuni need on pehmed.


Mina küpsetan sel viisil tavaliselt kohe terve ahjuplaaditäie peete, sest lisaks niisama söömisele on neid hea panna salatite, pirukate ja suppide (nt selle peedisupi) sisse, samuti võib teha peedipestot.

Põhja tegemisel kasutasin seekord ära eelmise päeva lõunasöögist järele jäänud keedetud kartulid, aga kui sul selliseid ülejääke külmkapis ei ole, siis võta nt see retsept asendades soovi korral nisujahu kas osaliselt v täielikult rukki- v täisteranisujahuga. Kui aga paar väikest keedukartulit on külmkapis olemas, siis saad taigna teha nii:

150 g rukkijahu
80 g võid
2 väikest keedetud kartulit (kaalusid kokku 100 g)
soola, värskelt jahvatatud musta pipart 
0,5 tl kuivatatud tüümiani, köömneid v punet
2 spl külma vett

Pane kõik ained köögikombaini, töötle ühtlaseks (pulse-nupp sobib hästi), tee taignast pall, keera see kilesse ja lase vähemalt 30 min külmkapis seista. Rulli külmast võetud taigen lahti ja aseta 24 cm läbimõõduga ettevalmistatud (st võitatud ja rukkijahuga ülepuistatud) vormi põhja ja servadele (u 1,5 cm kõrgused ääred). Võid taigna ka lihtsalt vormi suruda.

Täidis:
300 g ahjus küpsetatud peeti
1 suur punane sibul
250 g mozzarellat
soola, värskelt jahvatatud musta pipart (soovi korral)
balsamicokreemi
värsket tüümiani

Sibul lõika pooleks, siis peeneteks viiludeks ja prae madalal kuumusel või sees pannil klaasjaks (ära pruunista). Nõruta ja viiluta v rebi lihtsalt tükkideks mozzarella. Lõika küpsetatud v keedetud peedid õhukesteks viiludeks v tükkideks. Lao pool mozzarella kogusest piruka põhjale, kata peedi- ja sibulaviiludega. Maitsesta soovi korral soola ja pipraga. Puista aedviljadele tüümianilehti (väike peotäis) ning lao peale ülejäänud juustuviilud. Küpseta 190 kraadi juures ahjus u 30 minutit. Serveeri koos värske tüümiani (lehtede) ja balsamicokreemiga.


4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Väga maitsev! Tegin eile külalistele, sest juhuslikult olid kõik koostisained kodus olemas. Taigen on eriti hõrk!
Pistsin neljandiku ise nahka :)

tervitused Luxist!

Merle

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Merle! Väga lahe, et Sulle meeldis:)
ja eriti tore on kuulda Sinu kiitust taina osas, sest ma esmakordselt proovisin kartulit muretaina sisse panna ja Ida Savi surematut teost ei suutnud seekord Tartu kodus leida, et koguste paika panekul abi saada:) Aga jäin ise ka tulemusega täitsa rahule ja pole vist vaja mainida, kes meie peres neljandiku nahka pistis:D

Kaja ütles ...

Ahjupeedid ongi superluks. Mina olen ka pune lisanud. Maitseb hästi millegi kõrvale või minu puhul vahel ka lausa iseseisva roana. Mõnus veinikõrvane:)

Anonüümne ütles ...

Oi pagan, see postitus tuletas mulle just praegu meelde, et panin eile fooliumisse mässitud peedi oma puuküttega ahju küpsema ja unustasingi selle sinna...
Meeli