neljapäev, 26. aprill 2012

Astelpaju - valge šokolaadi mousse

Mul on blogis vähemalt 5 - kui mitte isegi juba 6 - tumeda šokolaadi-mousse'i retsepti, aga see on kindlasti alles esimene valge šokolaadiga vahu retsept:) Magusa šokolaadiga harmoneerub piisavalt hapukas astelpaju ja kokku on see üks hästi mõnus kreemjas vaht, milles magusa ja hapu tasakaal on ilusti paigas. Ma ei saa öelda, et ma ise eriline mousse'ide fänn olen (ma küll teen neid hea meelega nagu enamikku muidki toite), aga samas on ikkagi tavaliselt šokolaadivahtude (vähemalt ise tehtute ja kindlasti nende, mille retseptid siin blogis on) puhul nii, et ühe ampsu võtad ja enne ei saa pidama, kui kausi v pokaali põhi paistab ... :) Ilmselt on mousse'ide valmistamisel kasulik võimalikult väikseid anumaid kasutada;-)

Astelpajumahla eest võlgnen mina tänu Põhjaka Joelile, kes seda mulle seda lahkumisel kaasa pakkis, aga mahla saab ilusti teha ka külmutatud marjadest. Astelpajumarjad tuleb lihtsalt püreestada (nt saumikseriga) ja läbi sõela ajada, et seemned ja kestad eemaldada. 


Mõnusa vahu jaoks läheb vaja: 
250 g valget šokolaadi
180 ml astelpajumahla
4 suurt muna
400 ml vahukoort
1-2 spl suhkrut
astelpajumarju (otse sügavkülmast, kui värskete hooaeg parasjagu ei ole)

Pane astelpajumahl ja hakitud šokolaadi kaussi, kauss veevannile ning lase šokolaadil sulada. Sega šokolaad mahlaga ühtlaseks. Võta kauss tulelt ja jäta mõneks minutiks jahtuma. Lisa munakollased ja sega ühtlaseks. 

Mikserda munavalged pehmeks vahuks (NB! kui üle vahustad, siis jääb munavalgevaht mousse'i sees tükki ja ei segune ilusti ära). Lisa u kolmanik munavalgevahust šokolaadisegule ja sega ühtlaseks. Sega ülejäänud munavalgevaht kahes osas spaatliga alt üles tõstes mousse'iga segi. 

Mikserda 250 ml vahukoort vahtu ja lisa ettevaatlikult spaatliga alt üles tõstes mousse'iga. Jaota mousse 6 pokaali v kaussi, kata kilega ja lase vähemalt 3 h külmas taheneda. 

Serveerimiseks vahusta ülejäänud vahukoor suhkruga ja pane kas pritskotiga mousse'i peale v serveeri kausiga vahu kõrvale. Puista peale astelpajumarju ja soovi korral münti.

3 kommentaari:

Juc ütles ...

No ei ole võimalik, mina vaaritasin ka just nädalavahetusel valge šokolaadi mousse´i :). Astelpaju asemel oli rabarber. Kasutasin Julia Childi retsepti, aga see sisaldas suhteliselt palju võid!!! ja nüüd prooviksin mõnda, mis seda ei sisalda. Näiteks Sinu oma :).

Silja Luide ütles ...

Uskumatu, kollektiivne alateadvus töötab isegi erinevates riikides :):):) Ma ise teen mousse'isid hästi tihti (varem rohkem tumeda šokolaadi omi, nüüd aga katsetan valge šokolaadiga), sest mousse'idel on tõsine fännklubi välja kujunenud:)
See Julia Childi retsept on inspireeritud ilmselt tema kokakoolist:D, sest meil seal tehti samuti šokolaadimousse'i võiga. See oli hästi hea, aga ma ei olegi kodus veel kooli varianti teha proovinud. Igal juhul ootan huviga Julia retsepti Sinu blogis, mis kindlasti hapuka rabarberiga on tõeliselt hea:)
Ja loodan, et Mann on ilusti terveks saanud!

Juc ütles ...

Ju see Julia C retsept on tõesti tema võimaiast Prantsuse köögi taustast mõjutatud :). Aitäh ka Manni tervise pärast muretsemast, õnneks lapse nahk paraneb tõesti kiiresti ja homseks suureks tantsuesinemiseks on nägu täitsa inimlik juba :)!