esmaspäev, 9. juuli 2012

Valge-šokolaadi juustukook maasikatega





Karamellise põhja ja valge šokolaadiga kreemjas juustukook on ideaalne lisand maailma kõige parematele marjadele ehk Eestimaa maasikatele:) Ma küll armastan väga ka vaarikaid, mustikaid, sõstraid, pohli, murakaid jm marju, aga kodumaised aiast v metsast saada olevad MAASIKAD on lihtsalt jalgu nõrgaks tegevad:) Õnneks sain ka Põhjakale mineku sättida just oma lemmik-ajale ja teha seekord kohe kaks mõnusat magustoitu maasikatega - Eton mess'i ja selle sama koogi. 

Nimetus Eton mess on ilmselt enamikule inimestest tundmatu ning menüüs oli alguses lihtsalt kohupiimakreem, maasikad ja besee. Reedel Põhjakale sööma minnes leidsin menüüst oma suureks üllatuseks aga hoopis "Silja segaduse" nimelise magustoidu, sest Põhjaka poisid olid üritanud Eton mess'i eesti keelde tõlkida:):):) Üsna loominguline tõlge muidugi:D



Reedel nägin Põhjakal paari tuttavat, kes kiitsid Nizza salatit ja toorjuustu-šokolaadikooki, mida olid paar päeva varem seal söömas käinud. Olin veits hämmeldunud, et kuidas nad teavad, et need minu retseptide järgi tehtud olid. Aga menüüs pidi kirjas olema:) Ja oligi - blogijate toidud on paberil eraldi tärniga, mida ma ise ei teadnudki. Hästi lahe:) Just eriti tore on restorani menüüs oma nime näha, sest kuigi minu (retsepti järgi) tehtud asju on ennegi mõnes restoranis pakutud, siis see oli ikkagi esimene kord, kus oli kohe must-valgel ja kirjas, et tegemist on minu toitudega:) 




Kuigi ma üritan toidust võimalikult ilusaid pilte blogisse panna, siis selle koogi pildid on nö elust enesest:) ehk tehtud Kilingi-Nõmmel enne Schillingule minekut Ahti sünnipäeva tähistades. Olen seda juustukooki erinevate variatsioonidega küpsetanud juba ligi 10 aastat, kuid tundub, et mul ei ole niikuinii lootust seda kunagi kodustes tingimustes rahulikult statiivi, valgusepeegeldajate jms asjade kaasabil korraliku foto peale püüda, niiet panen seekord täitsa spontaansed pildid siia üles. Sest kook lihtsalt väärib jagamist, seda enam, et mitmetele on juba retsepti ka lubatud:)

Ja tegelikult ongi tore jäädvustada "päris elu", et endal jääb ka ilus ja helge mälestus ülilahedast nädalavahetusest ja iga-aastasest ilusa muusika festivalist, kus suurem osa muusikast nii väga ilus just ei ole:), küll aga on alati need kaks päeva Kilingi-Nõmmel ja Pärnus erakordselt lahedad. Seltskond, sünnipäevapidu, järgmisel hommikul pannkoogilõhna peale ülesärkamine ja mõnus paaritunnine hommikusöök aias, armsates metsajärvedes ujumas käimine (isegi kui ma ise ei uju, aga lihtsalt nii ilus on), pühapäeva õhtune Supelsakstes söömine ning kõik muu loob kokku juba sellise meeleolu, et minu jaoks on Schillingust kujunenud iga-aaastane lemmik-muusikasündmus:)


Sellel pildil aga üritasime kõiki küünlaid (3 ja 5, mis sümboliseerivad 35 eluaasta täitumist) korraga põlema saada, et sünnipäevalaps saaks need ära puhuda:) Tuule tõttu kulus meil selleks kokku u 10 minutit:) Ja oma panuse andsid selleks neli inimest, kelles üks seisis tuule ees ja kolm üritasid küünlaid põlema saada:):):) Aga lõpuks meil siiski õnnestus kõik küünlad korraga põlema saada ja kõik olulised hetked küünalde puhumisest said ka kaamerasse jäädvustatud:)

Kooki (mis muuseas on ülilihtne) saad teha nii:

Põhi:
200 g kaeraküpsiseid
70 g sulatatud võid
50 g tumedat pehmet pruuni suhkrut (nt fariinsuhkur, muscovado)
50 g röstitud sarapuupähkleid (soovi korral)

Sulata või, purusta küpsised ja sarapuupähklid ning sega kõik ained omavahel kokku. Suru segu 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja. Pane vorm täidise valmimise ajaks külmkappi.

Täidis:
400 g maitsestamata toorjuustu
400 g vaniljemaitselist kohupiimapastat (või 300 g kohupiimapastat ja 100 g hapukoort)
100 g suhkrut
2 muna
200 g valget šokolaadi

Kate: 
paar peotäit mandlilaaste

Sulata šokolaad. Sega toasoojad täidise ained omavahel vispliga kokku ja lisa sulatatud valge šokolaad, samal ajal vispliga segades. Vala täidis vormi ja küpseta ahjus 160 kraadi juures u 30 minutit. Puista mandlilaastud ühtlaselt koogi pinnale. Küpseta veel 30 minutit. Võid küpsetada ka 170 kraadi juures kokku 45-50 minutit (ja poole küpsetamise peal mandlilaastud peale panna). Kook on parim pärast üleöö külmas seismist.

Eriti hea on šokolaadi-juustukook koos värskete maasikate v maasikatoormoosiga, kuhu on lisatud ülivähe suhkrut, natukene sidrunimahla ja alkoholi, nt rummi v Cointreau'd. Aga teiste marjadega (nt mustikad, kirsid või vaarikad) ka väga mõnus.


6 kommentaari:

Kristel ütles ...

Väga mõnus kook. Tõesti lihtne teha ja ikka väga-väga hea. Tegin selle eile oma tütrele sünnipäevaks, viimaste maasikatega. Lisaks pakkusime kõrvale maasikakastet, millele alkoholi asemel lisasime veidi jõhvikamahla. Aitäh!

Silja Luide ütles ...

Ei ole üldse tänu väärt, Kristel! Rõõm on minupoolne:) Väga lahe, et Sulle ka meeldis!:)

Unknown ütles ...

Tõeline Nauding,Korduvalt Teinud,Jätkuvalt Lemmik :)

Silja Luide ütles ...

Elo, suur rõõm seda kuulda - aitäh Sulle! :) head küpsetamist ja ilusat jõuluaega!

Ireen ütles ...

Selle koogiga võitsin sugulaste südamed!♡

Silja Luide ütles ...

Selle üle on mul tõeliselt hea meel, Ireen! :)