reede, 20. juuli 2012

Kohupiimakoogikesed värskete marjadega


Muudatuste ja täiendatud tegemisõpetusega retsept pärineb Nadežda Kaarma esimesest koogiraamatust "Nadja koogid". Algselt olid kohupiimakoogikesed kirssidega, aga minu arvates sobivad need väga hästi kõigi marjadega, mida aiast parasjagu võtta v turult saada on:) Mina nt korjasin eile koduaiast mustsõstraid, kirsse ja vaarikaid - maasikad on Lõuna-Eestis juba otsas ja punased sõstrad ei ole veel valmis. Aga mustikad oleks nende koogikeste juurde ka väga head:)

Kasutasin magusat rosinatega kohupiima ja 100 g suhkrust piisas täiesti. Algses retseptis oli kirjas 200 g suhkrut, aga ma ise paneks 150 g, kui kasutaksin magustamata kohupiima. Võid panin ka vähem, kui retseptis ette nähtud, aga tegelikult võiks ilmselt või kogust veelgi vähendada - arvan, et tegelikult ka 100 g on natukene liiga palju.

Ma ei tea, kui suured need retseptis ette nähtud keeksivormid olema peaksid, ise kasutasin muffinivorme. Raamatus oleva pildi järgi tunduvad koogikesed samuti muffinisuurused olevat, aga äkki on see mulje petlik:). Keeksivorme oleks raamatu õpetuse kohaselt vaja 12 tk ja need tuleks küpsetuspaberiga vooderdada. Mina sain aga 22 muffinivormitäit kooke. NB! Kasutada tuleks kindlasti silikoonist muffinivorme, sest paberist vormidest ei tule koogid korralikult välja. See sai järgi proovitud, sest mul endal on kahjuks ainult 8 silikoonvormi:) Aga koogid on head ja ehk küpsetan neid teinekordki, eriti suvel, kui aed on värskeid magusaid marju täis:)


Kohupiimakoogikeste jaoks on vaja:
100 g võid
150-200 g suhkrut
4 muna
1 kg kohupiima
40 g tärklist
1 tl vaniljesuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
poole sidruni peenelt riivitud koor
2 spl kakaod
värskeid marju v toormoosi

Sega omavahel tärklis, vaniljesuhkur ja küpsetuspulber. Vahusta toasoe või suhkruga. Ideaalis peaks suhkru ja või segu vahustama seni, kuni suhkrukristalle enam ei ole, milleks võib kuluda u 10 minutit. Lisa vahustades ükshaaval munad. Lisa läbi sõela tärklisesegu, seejärel kohupiim ja riivitud sidrunikoor ning sega kõik ühtlaseks massiks.

Tõsta kolmandik tainast eraldi kaussi ja sega juurde sõelutud kakao. Võta muffinivormid, pane vormi põhja teelusikaga kakaoga segatud taigen (u 1 kuhjaga tl) ja selle peale teine taigen (u 2 kuhjaga tl). Muffinivorme päris ääreni täis panna mina ei julgenud silmas pidades küpsetuspulbri kogust, mis tainasse läheb - soovitan u 0,5 cm äär vormil vabaks jätta.

Küpseta ahjus 180 kraadi juures u 25 minutit. Lase kõige pealt koogikestel u 15 min vormis taheneda ja siis tõsta restile jahtuma. Jahtunud kohupiimakoogid pane külma. Serveeri külmalt koos värskete marjade v toormoosiga.


Kommentaare ei ole: