esmaspäev, 6. august 2012

Jäätis ühest komponendist ja üks eriti mõnus smuuti


Ma olen juba ammu tahtnud seda "jäätiseretsepti" oma blogisse panna, aga nüüd siis alles lõpuks jõuan selleni:) Esimest korda kuulsin sellest, et jäätist saab teha ainult ühest komponendist, ligi kaks aastat tagasi Pariisis olles oma koolikaaslastelt ja see tundus täitsa uskumatu, et ainult banaanist saabki jäätist. Ja eriti kummaline on, et konsistentsi ja tekstuuri poolest tundub see nagu täitsa tavaline jäätis. Siiamaani veel on natukene naljakas süüa seda "jäätist" teades, et see on ju tegelikult vaid sügavkülmutatud banaan:):):)

Minu jaoks on banaanist jäätise valmistamine parim viis seisma jäänud banaane ära kasutada. Saab muidugi teha ka banaanikeeksi ja šokolaadi-mousse'i, aga jäätis on suvisel ajal ju eriti hea - isegi kui selline külm suvi on;-) Ja see on ülilihtne ja kiire viis saada üks mõnus magustoit praktiliselt olematu vaevaga:)

Suvekuudel pidevalt mööda Eestit ringi sõites jääb ikka banaane koju "vedelema", mida on hea siis sügavkülma ära panna (tavaliselt teen seda juba enne kodust lahkumist, kui koored veel plekiliseks pole läinud). Seetõttu ongi mul on viimasel ajal koguaeg banaanitükke sügavkülmas, ja lihtsalt võtan sealt järgmise karbi, kui vaja smuutit v jäätist teha. Kui aga ekstra jäätise valmistamiseks banaane sügavkülmutada, siis peaks arvestama iga sööja kohta sõltuvalt banaani suurusest 1-2 banaani.

Niisis, jäätise tegemiseks läheb vaja ... banaani:) Ja baananist valmibki täitsa jäätis mis jäätis:D

Lõigu kooritud banaanid u 1 cm tükkideks, pane sügavkülma vähemalt paariks tunniks kuni nädalateks. Võib kasutada banaanitükkide külmutamiseks ka kandikut, kui sügavkülmikus ruumi on, aga jäätise tegemisel ma ei ole siin vahet märganud, kuidas neid banaanitükke sügavkülmutada:)

Külmunud banaanitükid töötle köögikombainis või saumikseriga (NB! mitte blenderis) kuni segu muutub siidiselt kreemjaks (kulub u 1 minut) ja jäätis ongi valmis:) Jäätise tegemiseks võid pikemalt külmas olnud banaane lasta toatemperatuurl natukene aega sulada (u 10-20 min sõltuvalt kui külm on sügavkülmik ja kui kaua banaanitükid seal olnud on), aga smuuti sisse võid need otse sügavkülmast panna hoolimata sellest, kui jäised need on. 

Et banaanijäätist huvitavamaks teha, lisa nt marju, vahtrasiirupit, röstitud pähkleid v mandlilaaste, šokolaaditükke vmt. Kui kogu jäätist ära ei söö (see ei ole muidugi eriti tõenäoline, et midagi järgi jääb, aga igaks juhuks mainin), siis pane see sügavkülma nagu tavaline jäätiski;-)


Sügavkülmutatud banaanist saab teha ka igasuguseid smuutisid. Kui u 10 kuud aastast on smuutis külmutatud marjad, siis õnneks paaril kuul aastast saab kasutada värskeid magusaid kodumaiseid marju, mõnusat tekstuuri ja kargust saab suvisel ajal aga just sügavkülmast võetud banaaniga lisada. Minu lemmikuks on maasika-banaani smuuti, aga nt mustikate, mustsõstarde ja vaarikatega on ka väga-väga hea:) Seekordne mahedik sai tehtud mustikatega;-)

Smuuti kogused kahele inimesele:
2 sügavkülmutatud banaani
2 dl maitsestamata jogurtit 
3 kuhjaga spl (u 100 g) marju 

Nagu jäätise puhulgi, peavad banaanid smuuti jaoks olema enne külmutamist u 1 cm tükkideks lõigatud. Mikserda kõik komponendid blenderis ühtlaseks ja naudi kohe:) Väga-väga-väga hea (ja värskendav)!!!:)

5 kommentaari:

Teevi ütles ...

mina võin omast kogemusest kinnitada, et banaani"jäätist" saab edukalt ka saumiksriga teha - toimib ideaalselt :)

Aliise ütles ...

Kas nii ei või teha, et enne ära plenderdada (toasoojana) ja siis alles sügavkülma? Mul köögikombaini pole ja saumiksrit ka mitte.

Silja Luide ütles ...

Aliise, sellele "jäätisele" annabki õige tekstuuri just sügavkülmutatult töötlemine. Kahjuks blenderiga saab ka sügavkülmutatud banaanist pigem püree kui jäätise. Küll aga saab blenderiga mõnusaid smuutisid teha :)

Aliise ütles ...

Sel juhul peab vist ema käest kombaini laenama :)

Silja Luide ütles ...

Laena kindlasti - usun, et sa ei kahetse, Aliise! ;-)