kolmapäev, 29. august 2012

Šokolaadi-ricotta kook


See jube hea gluteenivaba krõbeda pealispinna ja mõnusalt mahlase sisuga kook on ühest Jamie 2009.a. ajakirjast ja juba ammu-ammu mu mõttelises "to-do list'is" kirjas. Ma kahtlustasin juba retsepti lugedes, et tegemist on millegi väga maitsvaga, aga kui ma oleks teadnud, et see šokolaadist küpsetis nii hõrk on, oleksin seda juba mitu aastat tagasi katsetanud:) 

Ainsa muudatusena panin kahe sidruni koore asemel ühe sidruni riivitud koore ja sellest täitsa piisas - muu jäi kõik nii nagu retseptis. Nojah ja vaniljekauna asemel kasutasin sellest tehtud pastat, aga see ei ole ju mingi muudatus:) Suhkruga on nii, et kui sa just 70%lise kakaosisaldusega mõrušokolaadi ei kasuta, siis võib vabalt veits vähem suhkrut panna. Ma usun, et 200-250 g peaks küll täitsa ok olema. Ja mina kasutasin rafineerimata roosuhkrut nagu alati.

Pean tunnistama, et mina kodumaist ricotta't, samuti ka mozarella't ja mascarpone't, ei kasuta. Lihtsalt need jäävad päris kõvasti samadele välismaistele toodetele alla ja pole mõtet toitu ega oma tuju rikkuda:) Igaks juhuks mainin, et minu negatiivsed kogemused on kahe esimese asjaga ning eestimaist mascarpone't ma tegelikult ei olegi ise veel julgenud proovida, sest ma pole eriti riskialdis inimene:D Esiteks olen selle kohta siit-sealt asjatundjate kommentaare kuulnud ning teiseks olen proovinud sama tootja poolt valmistatud mozzarella-nime all müüdavaid kummipalle, niiet ei teki tunnet, et tahaks ka mõne teise tootega katsetada. Ja nagu ma juba korduvalt siin blogis maininud olen, siis midagi ei tee mu tuju halvemaks, kui halb toit ... 

Aga ma ei taha siin nüüd kodumaised juustutegijaid maha teha. Parmesani Eesti analoog (10 kuud laagerdunud kõva juust) Forte mulle täitsa meeldib, Kalamatsi Meiereist saab väga maitsvat kitsejuustu ja Breti Kreeka pähklitega valgehallitusjuustu võiksin vist lõputult süüa:) Ja Saaremaa küüslauguga suitsujuust on juba aastaid üks mu lemmikuid, niiet pole siin hullu midagi - Eestimaal tehakse ikka head juustu ka:) Ja siis on veel terve rida väiketootjaid, nt üks kitsepiima-tooteid pakkuv talu Lõuna-Eestis, kes teeb imemaitsvat halloumit. Nende ricotta't ei ole veel proovida jõudnud, aga plaanin seda lähiajal teha, sest tore oleks ju ka sellele juustule kodumaine analoog leida, mitte alati välismaa oma osta:)


Aga väga head šokolaadikooki saad teha nii:

500 g ricotta't
1-2 sidruni peenelt riivitud koor
4 suurt muna
300 g (rafineerimata roo)suhkrut
250 g jahvatatud mandleid
250 g tumedat šokolaadi
1 vaniljekaun v 1 sl vaniljekaunapastat v 1 tl vaniljeekstrakti
0,5 tl kaneeli
serveerimiseks tuhksuhkrut ja hakitud mandleid v pähkleid

Sulata šokolaad, riivi sidrunikoor ja jahvata mandlid. Nõruta ja suru ricotta läbi sõela. Lisa ricotta'le sidrunikoor, munakollased, suhkur, jahvatatud mandlid, sulatatud šokolaad, vanilje ning sega ühtlaseks.

Vahusta munavalged ja lisa ettevaatlikult segades ricotta-šokolaadisegule. Võid munavalgetest vahu puhul kasutada seda "ühe kolmandiku nippi", et segad kõigepealt ühe kolmandiku munavalgetest tainaga ühtlaseks ja seejärel ülejäänud vahu õrnalt kahes osas spaatliga alt üles tõstes. Nii jääb kõige rohkem õhku munavalgevahtu sisse ;-)

Vala tainas võitatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi, silu pealispind ühtlaseks ja küpseta 180 kraadi juures u 45-50 minutit. Lase koogil vormis jahtuda. Serveerimisel puista peale tuhksuhkrut ja pähklitükke.


6 kommentaari:

Piret ütles ...

See läheb küll kohe järele proovimisele ja justnimelt selle ricottaga, mida sa veel proovinud pole, mina olen sõltuvusse langenud:)

Silja Luide ütles ...

Väga lahe - loodan, et Teile ka maitseb!:) Ja SEE ricotta läheb mul järgmisel nädalal proovimisele, kui juba asjatundjad soovitavad ;-)

Juc ütles ...

No ei saa mitte vaiki olla - Sa, Silja, oled ikka üks väsimatu isuäratavate kookide küpsetaja. Oled Sa vaadanud, mitu tundi keskmiselt Su ahi töös on ühes päevas :)? Igatahes jõuad Sina rohkem järeleproovimist nõudvaid kooke siia üles riputada, kui mina neid järgi teha :)! Jõudu Sulle ja tuhat tervitust Luxist. PS! Muide, ma ei mäleta, kas saatsin Sulle lingi või võibolla oled ise juba niikuinii lugenud, aga mu kolleeg käis suvel Pariisis samas koolis, kus Sinagi käinud oled, aga patisserie kursustel ja kirjutab sellest siin: http://tirpaukas.blogspot.com/search/label/kondiitrikool
Äkki on Sul ka põnev lugeda!

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Juta, hästi armas on seda lugeda!:)
Ega ma tegelikult ei kujuta ette, mis see ahju päevane keskmine tööaeg tuleb, sest sõltuvalt päevast läheb ahju 1-6 kooki. Siiski, tuleb ka ette päevi, kus ma ei küpseta ühetagi kooki, aga neid on ikkagi harva:)

Ja tänan tervituste eest ka! Teilegi Luxi palavad tervitused ja palju päikest!:) Ja toredat uut kooliaastat ka! :)

PS ja tänud lingi eest Merle blogile! ma olen tegelikult Merlega ise meili teel suhelnud ja plaanisin tema blogi linki jagada ka, aga see kuu aega intensiivkursust sai jube kiiresti läbi. aga väga lahe on lugeda teiste inimeste eestikeelseid(!) lugusid samast koolist:)

Anonüümne ütles ...

Kapis nukrutsesid 2 paki ricottat ja ideid polnud.Super hea avastus! Ja kui maitsev! Mõnus tekstuur ja imemaitsev. Tekkis mõte ja soov peale midagi vahulist ja õrna panna.. kas mingi väike vahukoorekreem või miskt muud.. vat ei teagi.. peab kordama ja katsetama. Aitäh retsepti eest!

Silja Luide ütles ...

hästi tore seda kuulda, aitäh! mõni vahukoore-, toorjuustu- või kohupiimakreem siin peal oleks täitsa mõnus, peaks isegi proovima mõni kord. tänud tagasiside ja idee eest! :)