kolmapäev, 19. september 2012

Peedi-šokolaadi kook ja TAI kampaania

Tervise Arengu Instituut on ette võtnud väga tänuväärse kampaania "Sööme ära", millega üritatakse inimesteni viia sõnumit, kui oluline on süüa iga päev vähemalt 5 portsjonit (1 portsjon = 100 g = üks peotäis) puu- v köögivilja. Kirjutan üleskutsele kahe käega alla ja panustasin sellesse aktsiooni viie köögiviljatoidu videoretseptiga:)

Aedviljadest roogade retsepte jagavad peale minu ka kohvik Mamo perenaine Margit Härma ja toidublogija Ragne Värk. Kolme nädala jooksul avaldatakse Toitumine.ee saidil ja Delfi naistekas igapäevaselt üks retsept koos videoga. Otsa tegi esmaspäeval lahti Margit Härma geniaalselt lihtsa peedisupiga, kuhu saab igasuguseid külmkappi seisma jäänud juurikaid sisse panna. Peedisupi retsept mõjus Marjule nii inspireerivalt, et sain just eile tema juures seda "külmkapi puhastamise" suppi süüa ja see oli imemaitsev, eriti koos Kalamatsi Meierei kitsejuustuga, niiet soovitan soojalt!:) Marjul on sellest Instagramis pilt ka:)

Eile tegi Ragne sinihallitusjuustuga peedivormi ja mina jätkan täna samuti peedilainel. Minu esimest retseptivideot ehk peedi-šokolaadikoogi valmistamisõpetust saab juba täna Toitumine.ee lehel ja Delfi naistekas vaadata. Retseptid on olemas ka Naine24 portaalis. Toitumine.ee veebilehe üleval ääres on nii kampaania materjalideni kui ka retseptivideote juurde. Video on olemas ka youtube'is.


See on üks jube hea mahlane šokolaadikook, mida olen sel suvel ja varasügisel päris palju kordi küpsetanud. Kuigi peeti on koogis päris palju, ei ole seda absoluutselt tunda. Ega ise ka ilmselt aru ei saaks, kui ei teaks:):):) Ja kui alguses vaadati mind arusaamatu pilguga, et misasja - peet koogi sees? vaevalt see süüa kõlbab! -, siis nüüd on see suisa üks neist kookidest, mida konkreetselt küsitakse:)

Aga köögiviljadega saabki igasuguseid maitsvaid kooke teha, nt kõrvitsa-brownie't, mis on absoluutselt tervislik ja mõnusalt tummine, v hoopis erinevaid porgandikooke ;-)

Kui kasutad 70%-lise kakaosisaldusega mõrušokolaadi, siis võid suhkrut panna 200 g, kui aga magusamat ja väiksema kakaosisaldusega šokolaadi, siis soovitan vähema suhkruga piirduda. Ja kui sulle kookose maitse meeldib, võid kooki rafineerimata kookoseõliga teha. Minu arvates on see kook kookosõliga kohe eritiliselt hea - tõesti sulab suus!:)

Kook:
250 g tumedat šokolaadi (70 %-ilise kakaosisladusega on eriti hea)
3 suurt muna
150-200 g heledat muscovado't
1 dl õli
1 tl vanilliekstrakti
100 g nisu- või riisijahu (mina kasutan selles koogis alati riisijahu)
0,5 tl soodat
1 tl küpsetuspulbrit
noaotsatäis soola
50 g jahvatatud mandleid v sarapuupähkleid
200- 250 g toorest puhastatud ja riivitud peeti

Kate:
150 g tumedat šokolaadi (70 %-ilise kakaosisladusega on eriti hea)
100 g tuhksuhkrut
100 g hapukoort

Murra šokolaad tükkideks, sulata kausis kuumaveevannil ja lase jahtuda. Pane munad, suhkur ja õli suurde nõusse ja vahusta u 3 minutit kuni segu on ühtlane ja kreemjas. Sega hulka vaniljeekstrakt ning lisa küpsetuspulbri, sooda, soola ja jahvatatud mandlitega segatud sõelutud jahu. Sega õrnalt läbi.

Koori ja riivi peet ning pigista üleliigne mahl välja. Lisa riivitud peet ja jahtunud šokolaad ülejäänud tainale ning sega ühtlaseks.

Vala tainas lahtikäivasse küpsetuspaberiga kaetud 22-23 cm läbimõõduga koogivormi ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 45-60 minutit kuni sissetorgatud tikk jääb kuivaks. Kui kook hakkab pealt pruunistuma, siis kata see fooliumiga. Ahjust välja võetud koogil lase natukene aega vormis taheneda ja jahtuda, seejärel võta vormist välja ja jäta restile jahtuma. 

Katte jaoks sulata šokolaad vesivannil, lase jahtuda. Lisa suhkur ja hapukoor ning sega vispliga kuni glasuur on kreemja konsistentsiga. Laota see koogi peale ja äärtele ning lase enne lahti lõikamist taheneda.

Algne retsept on Delicious'ist, aga olen - nagu ikka - küpsetamise käigus teinud mõne muudatuse:)

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kahju kohe, et keegi pole mitme aasta jooksul veel seda ülihead retsepti kommenteerinud. See on üks meie lemmikkookidest, mida olen viimase poole aasta jooksul juba umbes viis korda teinud, lihtsalt ülihea. Parim muidugi kookosõliga, aga oliiviõli ajab ka asja ära. Lihtsalt super! Tänud jagamast!!!

Silja Luide ütles ...

nii armas, aitäh!!! :)

Unknown ütles ...

Suurimad tänud imemaitsva koogi retsepti eest! Olen korduvalt ja korduvalt teinud ja maitseb endiselt suurepärane :)

Silja Luide ütles ...

suur rõõm seda kuulda! aitäh, Carolin! :)

Anonüümne ütles ...

Kas koogi võiks ka eelmisel päeval valmis teha või on parem värskena?

Silja Luide ütles ...

see kook on minu arvates isegi parem järgmisel päeval :) hoida tasuks seda külmkapis. head küpsetamist!