neljapäev, 14. veebruar 2013

Onde onde - palmisuhkrutäidisega kommid

Pühapäeval saabus Hiina uus aasta - head musta vesimao aastat kõigile! - ja KL on pühade ajal terve nädala suhteliselt vaikne. Esmaspäev ja teisipäev olid vabad päevad, aga paljud puhkavad terve nädala ja mõned isegi kokku kaks nädalat. Kodudes ja mujal (nt hotellides, restodes) tuuakse "tuppa" apelsinipuud ja külge riputatakse punased kuldsete hieroglüüfidega ümbrikud, milles on lucky money.



Rahaümbrikud ripuvad ekstra uus-aastapidustusteks soetatud (kääbus)aplesinipuude otsas ja igasugustes huvitavates kohtades, nt orhidee küljes:)



Tänavad, poed, söögikohad, turud jne jne - kõik kohad on kaunistatud punaste laternate jm kaunistustega. 






Üksteisele kingitakse apelsine ja mandariine pakituna ilusatesse pakenditesse, millest meil tavaliselt jõulude ajal komme saab:)




Laupäeva õhtuks saime siinsete tuttavate kohalike hiinlaste kaudu kutse nende sõbra juurde uueaastapeole. Hiinlased muideks moodustavad u 25% Malaisia elanikkonast, malaisid ja Orang Asal'eid on u 60%, hindusid u 7%), aga üsna kopsakate kogukondadega (kokku ligi 8% elanikkonnast) on esindatud ka mitmed teised ümberkaudsed riigid, nagu nt Vietnam. Ootan juba suure põnevusega, sest seal pidi pakutama paljusid ainult hiinlaste poolt valmistatavaid pühadetoite:):):)

Aga jagan siin täna ühe lihtsa Malaisia köögist pärineva retsepti ka. Onde onde (ik palm sugar in a glutinous ball) on hästi populaarne ja levinud magustoit (nt siit saab selle kohta lähemalt lugeda). Õppisime neid kokakursustel valmistama (käisime selles koolis, mida soojalt soovitan, kui keegi siia kanti juhtub) ja ühes kesklinnast üsna eemal asuvas peamiselt malaidega asustatud linnaosas nimega Pantai Dalam, kuhu siinsed tuttavad meid lõunale viisid, meisterdasid naised neid otse tänava ääres, niiet panin siia ohtralt pilte nii valmistamisprotsessist kui ka "kommidest" endist:)

Traditsiooniliselt on see maius rohelist värvi ehk valmistatud pandani lehtedest (see taim all pildil) pressitud mahlaga, aga neid võib vabalt teha ka kollaseid (kõrvitsa v maguskartulist) v punaseid (granaatõuntest ja peedist). 


Kooskohelbed ja -piim (ikka värsked) on siin üldse mõlemad väga popid ja pärast nädalast kohapeal viibimist tundub, et väga suures osas toitudes ja magustoitudes kasutusel. See tüüp alloleval pildil pressib ühel turul kookospiima, aparaat ise on kahjuks üsna varjus 


mida saab kilekotiga kaasa osta



Ja saab osta ka värskelt riivitud kookoshelbeid, kuigi selle toidu juures (erinevalt mitmetest teistest siinsetest maiustest, nt kookoskommidest, mis on meil suureks lemmikuks saanud) ei ole värske kookos oluline, vaid võib kasutada ka tavalisi kookoshelbeid. Aga no värskel kookosel on ikka hoopis teine maitse:) Kahju ainult, et see ei säili, muidu tooks kohe mitu kilekotitäit koju kaasa ...



Tänaval ei ole selline tühjade kookospähkli koorte hunnik üldsegi ebatavaline:)



Onde onde jaoks on vaja:
100 g kleepuvast riisist valmistatud jahu (ik glutinous rice flour)
100 ml pandan'i lehtede vm mahla
60 g palmisuhkrut
60 g riivitud kookost
näpuotsatäis soola

Pandani mahla saab 10 suure tükeldatud lehe ja 100 ml vee blenderis v köögikombainis püreestamisel. Kindlasti tuleb saadud segu läbi sõela ajada, et oleks ilus ühtlane mahl. 

Sega sõelutud riisijahu mahlaga. Lisa mahla vähehaaval, alguses sega lusikaga, aga pärast võta käed töötlemiseks appi, et tekiks ühtlane paks tainas. Võta väikesed tükid tainast, tee näppude vahel lamedaks, aseta keskele palmisuhkru tükk ja keera taina ääred kokku. Vormi ilus ühtlane sile pall, millest suhkur läbi ei sula. 

Keeda riisipalle keevas vees, kuni need pinnale kerkivad, tõsta vahukulbiga välja ja veereta koheselt (kuni need veel kleepuvad on) näpuotsatäie soolaga segatud riivitud kookoses. Lase jahtuda ja serveeri kohe.



See palmisuhkur, millest kursustel komme tegime, oli üldse kõige parem, mida kunagi saanud olen - tummine ja karameljas. Suhkur pidi pärinema kokakooli omaniku eksämma juurest maalt, kes seda oma farmis ise valmistab. Tume värv ja erakordselt intensiivne (aga samas üldsegi mitte liiga magus) maitse olevat saavutatud tänu "puhtale kraamile", sest enamik poes müüdavatest palmisuhkrutest pidi olema tavalise valge suhkruga segatud ...

Lõpptulemus ehk onde onde näeb välja selline, nagu keskel näha:)


Ja valmistamisprotsess selline





Ja siin kommitegu Pantai Dalamis










Sellel pildil on esimene isetehtud onde onde, aga ka vürtsikas kanakarri (malai keeles kari ayam) ja kurkumiga pannkoogid (roti jala). Valmistasime ka otak-otak'i ehk banaanilehes küpsetatud marineeritud kala, aga need sõime juba eelroaks enne ära:)


Pannkoogitegu oli eriti põnev, kusjuures ma täitsa esimest korda kasutasin sellist panni ja tainakannu. Pildil on aga üks meie õpetajatest ette näitamas



Siin aga meie imemaitsvad otak-otak'id



Kala tükid on kookospiima ja ise tehtud tšillipasta segu sees


Kasutasime kala, mis tervena näeb välja selline, kuid mille nime olen kahjuks unustanud juba ...:)


5 kommentaari:

Marju ütles ...

Kuidas ma seda lugu ootasin! Naudi!

Silja Luide ütles ...

niiiiii tore seda kuulda, Marju! punastan ja tänan :):):)

Kätrin Maidla ütles ...

Nii mõnusad elamused jälle! Täpselt õige kogus päikest ja aasia kööki, mida lumisesesse esmaspäeva vajasin.

Piret ütles ...

Tervitused! Jään jätkulugusid ootama:)

Silja Luide ütles ...

Armsad Kätrin ja Piret, aitäh Teile! olite suureks abiks mulle, et ennast eile õhtul (piem siiski juba öösel) kokku võtta ja uut postitust kribada:) Palavad tervitused Penangilt!:)