laupäev, 30. märts 2013

Mahlane apelsini-mandlikook


Kui ma mõned nädalad tagasi Eestis olles seda artiklit LP jaoks kirjutasin, retsepte katestasin ja pilte tegin, ei osanud ma arvata, et järgmised rohkem kui 2 nädalat söön Hispaanias rohkem apelsine, kui ilmselt ülejäänud aasta jooksul kokku:) Need on siin lihtsalt nii head!!! Ümberringi on hästi palju istandusi (ehk saan neist veel mõne pildi ka tehtud), kuid apelsinipuud kasvavad ka aedades ja tänavatel ning oleme näinud neid suisa suurte majade hoovides (no umbes nagu Lasnamäel oleks majade vahel apelsinipuud). Lõunarannikul, kus meie oleme, pidavat apelsinid kasvama aastaringselt ja päike küpsetab siinsed viljad ikka eriti mõnusalt magusaks:) 

Kahjuks ei ole saanud siin ühtegi kooki küpsetada, aga kui mul koogiisu peale tuleb, siis esimesena tuleb alati meelde imemaitsev mandlijahuga apelsinikook. See on kevadiselt tervislik, kuid samas suussulav ja mahlane, parajalt magus ja pähkline - minu jaoks hetkel kindlalt kook number 1! Kui kodus tagasi olen, siis on see raudselt esimene küpsetis, mis mu ahjust välja tuleb:) 

Apelsinikoogi valmistamine on kerge ja kiire, va apelsinide keetmiseks kuluv aeg. Kuid õnneks keevad apelsinid ise:), st  sel ajal ei pea pliidi juures passima:) Tuleb lihtsalt aeg-ajalt vaatamas käia ning vajadusel vett lisada. Retsept, mida olen omajagu muutnud, pärineb ühest raamatust nimega "Magustoidud", aga paljudel tuntud kokkadel nagu nt Donna Hay, Nigella jt on sarnane apelsinide v mandariinidega kook retseptivaramus olemas. 

Mandlijahu saab minu arvates kõige lihtsamalt ja kiiremini valmistada mandlilaastudest köögikombainiga. Kui soovid jahu teha tavalistest mandlitest, siis tasuks ilmselt kohviveskit kasutada, et piisvalt peene tekstuuriga tulemus saada. 

Värsked tsitruseliste koored annavad roogadele hästi palju maitset ja aroomi ning pidavat olema selles osas oluliselt "kangem kraam" kui näiteks nende puuviljade mahl. Juhul, kui kasutad ära vaid tsitruselise mahla või kui riivitud koort jääb üle, siis saad selle sügavkülmutada, et hiljem kasutada. Selleks riivi koor (enne mahla välja pigistamist on seda mugavam teha), jaota 1 tl kaupa ruutudeks lõigatud toidukile peale, mässi kile tihedalt kokku surudes kogu õhu välja ning paiguta kilepakikesed õhukindlalt suletavasse anumasse v kilekotti. Hoia sügavkülmas ja tarbi u 3 kuu jooksul. 

Kui soovid koogi kaunistamiseks kasutada koorte asemel apelsinifileesid, siis siin on õpetus, kuidas neid hõplsalt ühes tükis kätte saada.

Toredat pühade jätku ja palju päikest!!!



Kook:
2 suurt apelsini
6 muna
1-2 sl Cointreau'd vm meelepärast alkoholi, nt rummi v brändit
250 g (rafineerimata roo)suhkrut (NB! sobivad väga hästi ka hele ja tume muscovado)
300 g jahvatatud mandleid
1 tl küpsetuspulbrit

Keeda terveid apelsine vee sees 2h, vajadusel lisa keetmise ajal vett. Võta apelsinid veest välja, lõika tükkideks ja püreesta (nt köögikombainis v blenderis). 

Vahusta suures kausis munakollased ja suhkur, lisa alkohol ja apelsinipüree ning sega ühtlaseks. Sega omavahel jahvatatud mandlid ja küpsetuspulber ning lisa muna-apelsinimassile. 

Vahusta munavalged tugevate tippude tekkimiseni ning lisa õrnalt spaatliga alt üles segades ja kaussi samal ajal keerates tainale. Vala tainas ettevalmistatud 24-26 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi ja küpseta 180 kraadises ahjus u 1 h. Kui hakkab pealt liialt pruunistuma, siis kata kook fooliumiga. Lase vormis jahtuda. Kaunistamiseks kooritud apelsini õhukesi viile ja/või apelsinikooreribasid. 


11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere. Küsiks Teie käest nõu. Nimelt tegi naabrinaie seda kooki kuid tema kook jäi täielik pudru ja apelsiinist mõruda maitsega ( Väga kibe oli) . KAs Teie oskate öelda mida ta või valesti teha. Tänan Merle

Silja Luide ütles ...

Ma ei oskagi öelda, mis võis valesti minna, kui inimene täpselt retsepti järgis, sest just eile õhtul tegin seda kooki jälle - tuli hea nagu alati. jah, kergelt mõrkjas ta on tänu kahe apelsini koortele, aga kuna suhkrut on piisavalt, siis mulle see nüanss pigem meeldib - tasakaalustab natukene koogi magusust. kui naabrinaine nii munakollased kui ka -valged ilusti ära vahustas ja muus osas ka retsepti järgis, siis oleks pidanud saama hästi lõigatava mahlase koogi, mis ilusti koos püsib. äkki pani ta mandlijahu vähem või mandlijahu ei olnud piisavalt peeneks jahvatatud - kui lihtsalt tavalisi mandleid (köögikombainis) purustada, siis tulemus ei ole kunagi see, mis jahvatatud mandlite ehk mandlijahuga tehes.

Keiu ütles ...

Kusjuures mina ei julgenud koori koogi sisse panna, kuna kartsin mõru maitset, seega koorisin apelsinid enne püreestamist ära. Mandlijahu tarvis jahvatasin mandlilaastud kohviveskis. Tulemus oli väga maitsev ja mahlane :) Koogile läks peale veel 70% tume šokolaad ja allesjäänud apelsinikoore ribad. Kasutasin ökopoest pärit apelsine, kuna poeapelsinide koort süüa ei julge. Julgen igal juhul korrata (ja soovitada) :)

Silja Luide ütles ...

Rõm kuulda, et meeldis, Keiu! Mulle endale see kook nii maitseb (vaheldus mu tavapärastele šokolaadi-, juustu- ja martsipanikookidele), et olen seda juba päris palju kordi küpsetanud. Ja ei viska veel üle:) Ilma kooritud apelsinidega pole veel teha proovinud, sest mulle see kerge mõrkjas mekk magusa koogi juures meeldib. Ja orgaanilsied ehk vahatamata apelsinid on kindlasti soovitatavad, kuigi 2 h keetmist ka loodetavasti mõjub positiivselt selles osas:)

Aga olen eelmise kommenteerija peale mõelnud ja tõenäoliselt selles ongi asi, et naabrinaine ei kasutanud mitte jahvatatud, vaid purustatud mandleid ja sellisel juhul võib kook tõesti ebaõnnestuda.

Anonüümne ütles ...

Tänud. Jah ta purustas mandlid ise, kusjuures jättis üsna suured mandlitükid sisse. Võib juhtuda et apelsiiid mida ta kasutas olid arbuusi mõõtu :) ehk seegi andis liiga palju vedelikku. Keiu, kuidas Te apelsiine peael 2h keetmist koorisite, naaber kurtis et need olid nii püreed et saanud potiski kätte. Tervitades Merle

Silja Luide ütles ...

Merle, ma usun, et apelsinide suurus siin oluline ei ole, sest mul endal on alati suured nabaapelsinid kasutusel selle koogi puhul:)

Kaisa ütles ...

Tere!
Ma tahaks kooki teha ca 20 inimesele ja natuke pidulikumat (no jõululauale, eks :))
Kas oleks mõeldav, et ma teen selle retsepti järgi kihilise koogi biskviidi? Kahekordistan kogused, küpsetan terve plaaditäie, lõikan pooleks ja tõstan kihid üksteise otsa. Vahele mõtlen ka midagi põnevat - orange curd ja mingi toorjuustukreem nt?

Olen kogenud küpsetaja, päris soperdiseks end ei pea :), aga mandlijahu olen seni kasutanud vaid makroonide tegemiseks ja tundub turvalisem konsulteerida - kas on päris üle võlli idee või ei.

Silja Luide ütles ...

tere, Kaisa!
pühade-eelne aeg läks nii kiireks, et blogis olevatele kommentaaridele jäi kahjuks vastamata. aga ehk on abi edaspidi, niiet vastan ära, et ma ise arvan, et selline variant võib õnnestuda küll. kui plaadi peale teha, siis on kook õhem ja küpseb kiiremini ning jahtunult võib see koos toorjuustukreemiga väga mõnus olla :)
head küpsetamist!

Anonüümne ütles ...

Kook tundub väga maitsev olevat ja sooviksin kindlasti järele proovida, aga kas oskad öelda, kas mandlijahu asemele võiks sobida ka mõni muu jahu? Kas või näiteks harilik nisujahu?

Aitäh!

Silja Luide ütles ...

kuna ei ole ise proovinud, siis ei julge soovitada muud jahu kasutada. minu jaoks selle koogi võlu just ongi mandli ja apelsini imelises kombinatsioonis ning pigem valiksin siis mõne nö tavalise aplesinikeeksi, kui ei sooviks mandlijahu kasutada. nt julgen seda retsepti soovitada: http://siljafoodparis.blogspot.com.ee/2017/01/kuldkollane-sidruni-moonikeeks.html - mahlane ja mõnus, ülilihtne valmistada ja meeldib ka meestele :)

Anonüümne ütles ...

suur aitäh! Proovin järgi!