teisipäev, 2. aprill 2013

Tuntud Riia restoran Vincents juba sel reedel Ö-s

Mitte ainult meie kandi mehed ei lähe Lätti, vaid ka Läti omad tulevad meie suureks rõõmuks Tallinnasse! Ja mitte mingid tavalised mehed, vaid naaberriigi pealinna Riia tegijad ja tuntud kokad:) Nimelt on 5 Riia restot võtnud nõuks tulla oma Tallinna kolleege kaema ning ühel õhtul koostöös siinsete kokkadega oma maitsvaid roogasid pakkuma. Suurepärane võimalus neile, kes ise Riiga ei juhtu ega heade restoranide külastamiseks ekstra sõita ei soovi. Piret käis Lätis neid restosid uudistamas ja roogasid proovimas ning andis oma blogis laheda ülevaate (siin on esimene osa), mida need söögikohad endast kujutavad. 

Praeguseks on juba toimunud Läti restoranide õhtusöögid Ribes, Leivas ja Mekis, kuid sel reedel on restorani Ö köögis toimetamas tõeline pärl ehk üks tunnustatumaid Riia restorane Vincents, mida on peetud ka Baltimaade parimaks söögikohaks! 1994. a asutatud restoran on praeguseks tegutsenud juba 19 aastat ja kergeid väsimusemärke võib kuuldavasti märgata vaid interjööris - mis kokkadesse, toorainesse ja toitudesse puutub, siis selles osas olevat tase absoluutne tipp ning jätkuvalt olevat tegemist number 1 restoraniga Lätis! Nagu tänapäeval nooblimate restoranide seas popp, kasutab Vincents'ki toiduvalmistamisel võimalikult palju kvaliteetset ja puhast Läti väiketootjate kaupa. Vincentsist on tore lugu koos piltidega ka Eesti Maitse lehel. 


Londonis välislätlaste peres sündinud ja kasvanud, kuid nüüd taas kodumaal elav Vincents'i omanik ja peakokk Martin Ritinš on Lätis kuulus mees ning tema juhitav kokasaade on eetris olnud juba 10 aastat!


Vincents'i kui Riia esindusrestorani on külastanud väga palju nii kohalikke kui ka välismaiseid kuulsusi, teiste hulgas prints Charles, Elton John, Jaapani keiser, Heston Blumenthal jpt. Kogu pildigalerii pildile mahutamine aga ei ole niisama lihtne:)


Restorani Ö köögis valmivad reede õhtul mitmed hõrgutised, otsa teevad lahti Isle of Man'i lähistelt pärinevad kammkarbid 


Mereandidele järgnevad klassikalised toorained ehk foie gras (nuumhane maksa) ravioolid, mida täiendavad trühvlid ja suured Passito de Pantelleria rosinad. Ütleme nii, et raske on mul hetkel seda lugu siin kirjutada - juba piltide vaatamine viib keele alla ... :)Passito de Pantelleria 

Sellega aga klassikud piirduvad ning pearoaks pakutakse juba küpsetatud tuvi šokolaadipaneeringu ja -kastmega, mis on juba oluliselt modernsem kooslus. Ootan selle proovimist huviga, sest kuna roast ei ole kahjuks pilti, siis ei kujuta ma isegi ette, kuidas see maitsta võiks. Kui šokolaadikastet olen varemgi soolase toidu juures kohanud, siis paneering on küll minu jaoks esmakordne maitseelamus. 

Kuigi magustoidu nimetuse - Pavlova - järgi võiks eeldada, et justkui siit minnakse nüüd jällegi traditsioonilisemate maitsete juurde tagasi, siis taldrikule pilku heites on aru saada, et klassikalise nime taga varjab ennast hoopiski põnevam ja erilisem maius. Pavlova Vincents'i moodi - seda lihtsalt peab proovima!:)


Roogasid täiendavad tõeliselt väärikad Drouhini veinimaja veinid. Drouhini veinimaja kuulub rahvusvahelisse Primum Familiae Vini (PFV) organisatsiooni, mis juba 20 aastat ühendab maailma juhtivaid veiniperekondasid. PFV-sse kuuluvate perekondade viinamarjaistandused paiknevad parimatel kasvualadel ja veinide valmistamisel lähtutakse kõrgetest kvaliteedinõuetest. Reedesel õhtusöögil osaleb ka Drouhini veinimaja esindaja. Pildil on väike valik Drouhini veinidest, mis ka Eestis saada on, kuid toitude juurde veinide valimisel ei ole piirdutud vaid nende kolmega. 


Aga see ei ole veel kõik ...:):):) õhtu ei piirdu "vaid" Läti kandi tipprestorani roogade serveerimise, staarkoka ja maailma ühe juhtiva veiniperekonna esindaja külaskäiguga. Sel õhtul toimub ka oksjon, kus soovijad saavad omandada Jüri Seljamaa stiilseid toidufotosid (rääkisin neist siin), mis juba mitu kuud restoran Ö söögisaali seinu kaunistavad. Niiet kohtumiseni reedel restoranis Ö - mina olen juba ootusärevusest nõrkemas:)


NB! Kõigi selle postituse fotode autor on Lauri Laan.

Kommentaare ei ole: