teisipäev, 15. aprill 2014

Spinati-feta galette


Mulle hullult maitsevad spinati ja fetaga pirukad - isegi blogis on mul neid juba 3 erinevat. Kusjuures kõik on väga head! ;-) Üks on itaallaste klassik torta pasqualina, teine quiche'i-laadne ohtra juustuga, mida mu õed ja ma ise olen ilmselt kümneid kordi küpsetanud, ja kolmas on Anni Arro retsepti järgi tehtud küpsetis, kus on sees ka suvikõrvitsat ja kuivatatud tomateid. Mu teises raamatus on aga üks ilma põhjata spinati-feta pirukas, mida on kohe eriliselt lihtne valmistada.

Praegune on selline vabas vormis ja rustikaalne pirukas, mis mulle endale jällegi väga maisteb! Kui see ahjust välja tuleb, siis pool pirukat korraga ära süüa ei ole absoluutselt mingi küsimus;-) Sobib ideaalselt lihavõteteks, aga loomulikult on seda igal aastaajal tore nautida:)

Kui taina valmistamisel kasutada rukkijahu, siis  tasuks valida pigem peenema tekstuuriga variant, sest see "töötab" taina sees paremini. Ma ise kasutasin Kaarli talu täistera rukkijahu, mida Saaremaalt ükskord mitu pakki ostsin ja mis hiljuti Tuuli rukkijahude testi võitis. Ilmselt lihtsa juuretisega rukkileiva jaoks on see jahu parim valik, aga natukene ehk "peenemates" küpsetistes nagu nt pain d'epices või kasvõi seesama pirukas, kus tainast on rullida vaja, see nii hea valik ei ole. Iseenesest mulle see jahu tohutult meeldib - mõnusalt teraline ja suurepärase maitsega tõeliselt ehe toode, aga seda tainasse lisades ei ole tainast nii hea rullida ja tulemus ei jää nii ilus ühtlane, kui muidu. Ka pipraleib jäi selle jahuga kuivavõitu, kuigi muidu selle mõnusa vürtsise küpsetise puhul seda probleemi ei ole täheldanud ... Kõige hõlpsamini on käsitsetav muidugi ainult klassikalise nisujahuga tainas, aga minu jaoks on jällegi selle maitse kuidagi ... igav! Tahaks ikka rukki- või vähemalt täisteranisujahu ka lisada, et mõnusam oleks:) Niiet eks igal ühel tuleb siin enda jaoks kompromiss leida ...:)

Kui soovid pirukat veelgi lihtsamalt ja kiiremini teha, siis võid ju sibula ja küüslaugu välja jätta. Mulle lihtsalt endale need kaks asja hullult meeldivad ja lisan neid söögile igal võimalusel, aga kui kiire on, siis saab pmst ka ilma hakkama. 

Taina paremaks õnnestumiseks peavad või ja rasv olema külmad, jääkülma vee saamiseks aseta klaasi külma vee sisse paar jääkuubikut. Töötle tainast võimalikult vähe, et see puiseks ei muutuks. Rasv annab tainale mõnusat krõbedust, aga saad selle ka võiga asendada, kui soovid. Õunaäädikas parandab samuti taina tekstuuri - maitses seda tunda ei jää, kuigi lahtirullimisel võid natukene äädika lõhna tunda küll. Täidisesse soola lisamisega tasub pigem ettevaatlik olla, sest feta on niigi soolane. Juurde saab alati panna;-) 

Mina kasutan pirukas 250 g värsket spinatit, sest nii palju on ühes suures pakis (Prismas nt saadaval), kuid vabalt võib seda ka rohkem olla. Kui sul on aga külmutatud spinat, siis eelnevalt sulata, nõruta ja pigista sellest vesi välja. Mina asetan piruka peale 2 muna, kuid neid võid samuti rohkem - nt 3 v 4 tükki - lisada, kui mahub. Samuti võid kasutada nö peale löömiseks ainult munakollaseid.


Põhi:
3 dl jahu (kolmandik võib olla kas täistera-, kaera- v - rukkijahu)
0,5 tl soola
2 sl sea- või hanerasva
60 g võid
1 sl õunaäädikat
3 sl jääkülma vett

Töötle köögikombainis pulse-režiimil omavahel kiirelt jahu ja sool, lisa külm rasv ja töötle, kuni segu meenutab märga liiva. Lisa tükkideks hakitud või ja töötle veel, kuni tainas meenutab pisikesi herneid. Nirista peale äädikas ja jääkülm vesi ning töötle veel mõned sekundid, kuni segu on ühtlane. Võta tainas köögikombainist välja jahusele pinnale ja vormi kettaks. Mässi toidukilesse ja aseta  kaheks tunniks kuni üleöö külma tahenema. 

Täidis:
1 keskmine sibul
1 suurem küüslauguküüs
250-350 g värsket spinatit
200 g fetajuustu
4 muna
peenelt riivitud muskaatpähklit, värskelt jahvatatud musta pipart, soola

Haki sibul ja küüslauk peeneks. Prae sibulat pannil või sees u 5 minutit kuni see hakkab klaasjaks muutuma, lisa küüslauk ja prae veel mõned minutid. Eraldi pannil prae või sees pestud ja kuivatatud spinatilehed (võid seda teha osade kaupa), kuni spinat on närbunud olekuga. Vala praetud sibul ja spinat kaussi, maitsesta muskaadi, soola ja pipraga ning jäta natukesks jahtuma. Sega hulka 2 muna ja murendatud v tükeldatud fetajuust.

Rulli tainas jahusel pinnal u 25 cm läbimõõduga kettaks, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Laota tainale spinatisegu, jättes ääred u 2-3 cm ulatuses vabaks. Tee täidisesse 2 süvendit ja libista kumbagi ettevaatlikult üks muna. Jahvata peale pipart ning keera ääred täidise peale. Aseta ahju 200 kraadi juurde 30-40 minutiks küpsema kuni piruka ääred on kuldpruunid. Lase enne lahtilõikamist u 15 minutit taheneda.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kui köögikombaini ei ole, kas siis tuleks rasvaineid ja jahu omavahel hakkida?

Aitäh.

Karin

Silja Luide ütles ...

Parim on noaga hakkida ja teha seda võimalikult kiirelt; käte vahel pudistades kipuvad või ja rasv soojaks minema. Head küpsetamist, Karin! :)