pühapäev, 1. mai 2011

Spinatipirukas

Tainas
225 g nisujahu
100 g täistera nisujahu
125 g võid
125 ml jääkülma vett
1 muna
noaotsatäis soola

Täidis
500 g (külmutatud) spinatit
1 suvikõrvits
3 kuivatatud tomatit õlis
7 muna
200 ml (vahu)koort
150 g riivitud Suluguni v Saida juustu v mozarellat
soola, pipart, muskaatpähklit

Sega kokku kõik taignakomponendid (mina kasutasin seekord ainult täistera nisujahu). Kui taigen on liiga kuiv, lisa vett; kui liiga vesine, lisa jahu juurde.  Taigen peab tulema pehme ja elastne. Mässi taigen kilesse ja pane 30 minutiks külmkappi seisma.

Võta 2/3 taignast ja suru see 24-26 cm läbimõõduga ettevalmistatud (ehk võiga määritud ja jahu v riivsaiaga ülepuistatud) lahtikäiva vormi põhja ja äärtesse. Äärista servad fooliumiga ja küpseta 200 kraadi juures ahjus u 8 minutit.

Viiluta suvikõrvits ja prae võis v õli ja või segus kergelt läbi. Tükelda kuivatatud tomatid (mina panen neid ise tavaliselt 5-6 tükki vähemalt). 

Kui kasutad külmutatud spinatit, siis sulata see ja pigista üleliigne vesi välja. Pane kaussi, sega hulka kolm muna, riivitud juust ja (vahu)koor. Maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga. 

Kalla spinatisegu eelküpsetatud põhjale. Löö peale neli muna, lisa tükeldatud tomatid ja kata suvikõrvitsaviiludega. Maitsesta soola ja pipraga. 

Rulli ülejäänud taigen ringikujuliselt laiali ja lõika sellest vormisuurune ketas. Kata sellega pirukas ja pigista servadest kinni. Taigna ülejääkidest võid pirukale nt lillemustri peale meisterdada.

Pintselda pirukas munakollasega ja küpseta 180 kraadises ahjus 45 min kuni 1h. 

Tegemist on Anni Arro retseptiga ajakirjast "OmaMaitse". Ja imeilusate tulpide eest täname seekord Piretit, Kadrit ja Mari-Anni:):):)


Kommentaare ei ole: