pühapäev, 11. detsember 2011

Spinatipirukas - Torta Pasqualina

Spinat on üks neist vähestest köögiviljadest, mis mulle täitsa meeldib ja selle kooslus erinevate juustude, eriti fetaga, on ikka kohe väga hea:) Retsept pärineb siit ja see on natukene sarnane ühe spinatipirukaga, mida ma aeg-ajalt küpsetan. Retsept töötab suurepäraselt ja ma ei teinud selles ühtegi muudatust, va nisujahu asemel rukkijahu kasutamine. Tegelikult aga soovitan ikkagi nisujahu kasutada või siis nisu- ja rukkijahu segu, sest ainult rukkijahust ei jää tainas piisavalt elastne. Kuna mulle spinati-juustupirukad väga maitsevad, siis on nende retsepte lähiajal veel siia tulemas ;-)


Tainas:
300 g rukki- v nisujahu v kumbagi 150 g
2 spl oliiviõli
150 ml sooja vett
näpuotsatäis soola

Täidis:
1 väike peenelt hakitud sibul
2 spl õli
6 röstitud artišokki õlis (160 g nõrutatud kaal), jämedalt hakitud
450 g nõrutatud ricottat
400 g spinatilehti
50 g riivitud parmesani
6 suurt muna
suur peotäis hakitud peterselli

Taigna tegemiseks sega jahu ja sool omavahel, lisa õli ja soe vesi ning sega ühtlaseks siledaks taignaks. Töötle tainast 5 minutit jahusel pinnal v segajas kuni see on pehme ja veniv. Kata toidukilega ja lase 15 minutit seista.

Täidise tegemiseks soojenda pannil õli ja küpseta selles peenelt hakitud siblat aeg-ajalt segades keskmisel kuumusel, kuni sibul muutub klaasjaks. Lisa ka artišokid ja kuumuta neid pidevalt segades mõned minutid. Keera kuumust vähemaks, lisa spinat ja kuumuta, kuni spinat on natukene närbunud. Jäta jahtuma.

Soojenda ahi 220 kraadini. Pane täidise ained koos peterselli, juustude ja kolme munaga köögikombaini. Maitsesta korralikult, vajuta pulse nuppu ja lase täidis ühtlaseks massiks.

Võta 2/3 taignast ja rulli see 38 cm suuruseks ringiks. Vooderda ettevalmistatud 23-24 cm koogivorm taignaga ja vala peale täidis. Silu ühtlaseks, tee kaks lohku ja pane kummagi sisse üks muna. Rulli ülejäänud taigen 23-24 cm läbimõõduga ringiks ja kata sellega pirukas. Klopi järelejääänud muna lahti, määri sellega piruka pealispind ja raputa peale meresoola. Küpseta 30-35 minutit kuni pirukas on kuldne. 


7 kommentaari:

Mari-Liis ütles ...

Oi, kui isuäratav ja teistmoodi pirukas. Mulle nii meeldivad need terved munad seal sees:). Ilusad fotod, Silja!

Silja Luide ütles ...

oi, aitäh, Mari-Liis! Tõesti! Kui Sina ja Piret, kelle imeilusaid toidupilte (st nii kvaliteet kui stilistika) alati imetlen, juba seda ütlete, siis on küll ikka uhke tunne ...:):):)
Aga pirukas on maitsev ja mulle endale ka need terved munad väga sümpatiseerivad - teevad piruka värviliseks ja isuäratavamaks :)

Piret ütles ...

Silja, see pirukas kohe nõuab, et kahvel sisse torgataks:)

Silja Luide ütles ...

Tänan, Piret! :)

Pille ütles ...

Ma olen juba mitu aastat plaaninud seda pirukat kevadpühadelauale panna, aga pole jõudnud nii kaugele kahjuks. Kui Sa nüüd enne lihavõtteid seda traditsioonilist pirukat uuesti meelde tuletaksid, siis oleks imetore. Äkki 2012 on see tõesti lõpuks ka meie laual :)

Elis ütles ...

Oh Silja, ma sulasin praegu seda pirukat nähes lihtsalt ära! :)

Silja Luide ütles ...

Nii tore on hommikul arvuti lahti teha ja sellist kommentaari lugeda!:):):) Aitäh, Elis!