reede, 23. mai 2014

Rabarberi-karamelli purukook



Hapuka rabarberi ja karamellisse juustutäidisega purukook sündis tänu sellele, et mul oli kodus täpselt kolm pikka rabarbrivart ja kaks karpi Farmi karamellimaitselist toorjuustukreemi, mis oleks mõne päeva pärast aegunud, mina aga pidin tulema ligi nädalaks ära Lõuna- Eestisse. See tähendas vaid seda, et neist kahest asjast tuli mingi kook teha:) Mõtlesin igasuguste erinevate variantide peale, aga lõpuks jõudsin ikka järeldusele, et mitte miski ei saa vana hea purukoogi vastu:) Valiku juures said peakriteeriumiks kiirus ja lihtsus, sest mul oli erakordselt tihe päev ja aeg, mida sain koogi valmistamisele kulutada, väga napp ... Pealegi on mahlased kohupiimatäidisega purukoogid mu suured lemmikud - neid on siin blogis juba päris palju erinevaid variante. Praegusel rabarbrihooajal soovitan küpsetada näiteks kohupiima ja rabarbriga purukooki :)

Seda koogivormi aga kasutasin esmakordselt pärast uue raamatu esikaane pildistamist. Kuna Kaupo idee hoida kooki tavapärase horisontaali asemel hoopis vertikaalselt tundus täiesti hullumeelne, siis tegin valmis kolm kooki - kui üks vormist välja põrandale kukub, siis on kohe järgmine võtta) :) ja ostsin igaks juhuks ka paar uut vormi, et oleks erinevaid variante - kunagi ju ei tea, mis siis lõpuks kõige paremini pildile sobib ;-)

Soovin kõigile sama sooja, päikselist ja toredat nädalavahetust nagu mul siin juba eile hommikust saadik Otepääl on! Täna näiteks käisime ujumas, sest järvevesi on juba mõnusalt soojaks läinud:) Ja purukook on selliste ilusate ilmadega ideaalne, sest kes see ikka viitsib tunde köögis passida - parem ikka maitsev küpsetis kiirelt 1-2-3 valmis ja tagasi õue mängima, onju?! :)


Purutainas:
2,5 dl jahu (kasutasin riisi- ja maisijahu pooleks)
0,5 tl küpsetuspulbrit
2 sl vanillisuhkrut
2 sl suhkrut
näpuotsatäis soola
100 g külma võid
1 dl kookoshelbeid

Rabarberitäidis:
400-450 g viilutatud rabarberit
3-4 sl (pruuni) suhkrut
1 väikse kuhjaga sl kartulijahu

Juustutäidis:
300 g (2 karpi) toasooja karamelliga toorjuustukreemi
100 g hapukoort
2 toasooja muna

Sega sõelutud jahu, küpsetuspulber ja sool suhkrutega, haki noaga või näpi sõrmedega hulka külma või kuubikud nii, et tekiks purutaoline mass ja seejärel sega hulka kookoshelbed. Hoia tainast täidise valmistamise ajal külmas.

Lõigu rabarber peeneteks viiludeks ning sega läbi suhkru ja kartulijahuga. Teises kausis sega visplit kasutades toasoe toorjuust hapukoore ja munadega. 

Aseta 2/3 tainast u 26 cm läbimõõduga võiga määritud ja jahuga ülepuistatud või küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja, laota ühtlase kihina peale rabarberitäidis, seejärel vala üle toorjuustukreemiga. Puista peale ülejäänud purutainas ja küpseta ahjus 200 kraadi jurues u 30 minutit kuni kook on pealt kuldpruun. Lase enne lahtilõikamist vormis u pool tundi jahtuda ja taheneda ning proovi siis kiirelt endale tükk rabada, et ilma ei jääks ;-)

6 kommentaari:

Triin ütles ...

Vaga hea kook! Mul jäi küll tainast puudu ja tegin puru jaoks juurde.

Silja Luide ütles ...

rõõm kuulda, Triin! purutainast tuleb nende kogustega nii palju, et ma ise võtaks pigem vähemaks, aga eks inimeste maitsed on erinevad :)

Kristel ütles ...

Meile ka maitses, kohe väga. Tegin 26cm läbimõõduga vormi ja puru oli täpselt parasjagu. Rabarberit oli ka mõnusalt palju, panin ligi 500g. Väga hea hapukas kook, sobib hästi ka neile, kes muidu magusasõbrad ei ole. Läheb kindlasti kordamisele. Ilmselt saaks teha ka maitsestama toorjuustuga, kui sellesse näiteks muscovado suhkrut lisada?

Silja Luide ütles ...

Kristel, aitäh - mul on hästi hea meel seda lugeda! :)

Kindlasti on igati mõnus ka toorjuustu ja pruuni suhkruga - väga hea mõte! päris sama karamellist maitsest ilmselt ei saa, aga kui soovid põnevamat nüanssi juurde, siis soovitan nt kaneeli, vanilli v kardemoni lisada.

head küpsetamist! :)

Triin ütles ...

Lisan veel, et segasin toorjuustu keedetud kondenspiimaga, sest Viimsi kandist Farmi karamelliga toorjuustu ei leidunud. Minu selle suve lemmik-kook!

Silja Luide ütles ...

Triin, see on ju superhea idee! :) kujutan ette, kui hea see kook niimoodi võis olla - keedetud kondenspiim on üks mu suuri lemmikuid ... :)