esmaspäev, 1. september 2014

Imeline mustika-blondie


Seda mõnusat magusat mustikatega kooki tegime üle-eelmisel laupäeval toimunud Vanamõisa laadal Eesti Toidu Telgis koos Roman Žaštšerinskiga. Vanamõisa laadal Eesti Toidu Telgis toimus hästi tore toiduüritus "Kulinaarne duett", mille raames kokkasid nö hobikokad ja toidublogijad koos proffidega, minu partneriks laval oli Roman. Igal paaril oli enda valitud teema, meil näiteks "Imelised Eesti marjad" ning lisaks koogile valmistasime vaarikatest vinegreti küpsetatud krõbeda nahaga pardi juurde, mille retsepti ma kindlasti lähipäevil blogis jagan.

Algne šokolaadikoogi retsept on mul juba siin olemas, kuid seekord tegin blondie pruuni suhkru ja kaerajahuga, kirsid aga vahetasin mustikate vastu. Koogi valis välja just Roman, sest talle pidi see väga maitsema, sest valge šokolaadi magusus ja marjade hapusus on superhea kontrast, ning see kook ei ole Eestis erinevalt brownie'st veel eriti levinud. Minu arust suurepärane valik, kuna blondie on üks magusasõprade lemmikuid - isegi mu enda elukaaslane, kes igapäevaselt kodus erinevaid kooke saab, on just suur blondie-fänn) :) Lisaks praeguse koogi algsele variandile, on mu blogis nt veel jahvatatud mandlitega ja šokolaadikreemiga marmorkook, mis on täiesti teistsugused, kuid julgen mõlemat soovitada!

Panen siia ka paar oma sõbranna Jaanika tehtud fotot. Esimesel oleme Roma ja Ants Uustaluga, kes päeva juhtis, laval kokkamas ja teisel pakun vaatajatele seda sama kooki :)





Ja siin mõned Lauri Laane poolt tehtud toredad fotod koogi tegemisest ja söömisest :)















Koogi jaoks läheb vaja:
200 g valget šokolaadi
230 g võid  
80 g kaerajahu
70 g nisujahu või speltat
näpuotsatäis soola
0,5 tl küpsetuspulbrit
150 g pruuni suhkrut (eriti hea on hele muscovado)
4 muna
150-200 g mustikaid

Sulata tükkideks lõigatud või ja šokolaad vesivannil või paksupõhjalises potis pidevalt segades ning sega ühtlaseks. Lase natukene jahtuda.
Sega omavahel sõelutud jahud, sool ja küpsetuspulber. Lisa suhkur, munad ja sulatatud šokolaad ning sega vispliga kõik ühtlaseks. Vala segu 20X20 cm nelinurksesse küpsetuspaberiga kaetud vormi, aseta peale mustikaid ning küpseta ahjus 160 kraadi juures 50 minutit kuni sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Jahuta vormis ja lõika ruutudeks. Kook on mõnusalt mahlane ja karamelline ning säilib sellisena õhukindlalt suletud anumas või kilesse mässituna mitu päeva.

Soovitus:
* Mustikate asemel võid kasutada vaarikaid, pohli, põldmarju, tikreid, punaseid või musti sõstraid, kirsse, tükeldatud rabarberit või hapusid õunu.
* Kui soovid gluteenivaba kooki, siis kasuta gluteenivaba kaerajahu ja asenda nisujahu riisijahuga. Küpsetuspulbrit lisa sel juhul tainale 0,5 tl asemel 1 tl.
* Sügavkülmutatud marjad võid lisada koogile eelnevalt sulatamata.


11 kommentaari:

mercredi ütles ...

See oli tõesti imeline - sõime eile lapsega kahepeale terve koogi ära.:)
Nii tore on näha Sinu seljas tuttavat vormi - et pole jäänud kapipõhja seisma vaid leiab kasutamist.:)

Silja Luide ütles ...

heheheee, kahjuks oli see esimene kord, mil oli põhjust jakk kapist välja võtta ... püksid ja kingad on küll kõvasti vatti saanud, aga restodes on alati oma jakid, mida selga tuleb panna, niiet mu enda omad on siiani kannatlikult oma aega oodanud :)

igal juhul hästi tore Sinust kuulda üle pika aja ja eriti tore on see, et kook Teile mõlemale meeldis - see teeb mu kohe eriti õnnelikuks! aitäh Sulle tagasiside eest :)

PS kuidas Su enda kokariided elavad? ma loodan, et neil on väheke parem saatus, kui minu omadel :)

mercredi ütles ...

Minu riided on seni kapipõhjas konutanud.. Aga enam mitte kaua - kui kõik läheb plaanipäraselt, lähen novembris LCB keskastme kondiitrikursusele.:)

Silja Luide ütles ...

ooo, superlahe! edu Sulle :)

Ave ütles ...

Blondie oli t6esti v2ga maitsev! Super-rammus ;), aga v22rt tegemist!

Silja Luide ütles ...

aitäh, Ave! suur rõõm kuulda, et või kogus ei hirmutanud, vaid ikka kooki nautisid :) mul endal tuli ka praegu isu peale ... :D

Anonüümne ütles ...

Tõeline nauding! Terve pere kiitis. Kook kadus laualt hetkega ja juba küsiti, millal uuesti saab :)

Silja Luide ütles ...

niiii tore!!! tänan tagasiside eest :)

Unknown ütles ...

Tere, hakkasin Magus kiusatus raamatust blondie mustikate ja vaarikatega tegema, kuid shokolaad jäi hetkeks seisma. Retseptis on kirhas, et vahusta munad ja jahu ühtlaseks kausis. Küpsetuspulbrit ei ole. Kas siin on ikka kõik korras?
Tervitab
Leili

Silja Luide ütles ...

tere, Leili!
kõik on korras :) tolle blondie sisse ma ei lisanud küpsetuspulbrit, sest jahu oli nii vähe (35 g) ja tekstuur pidi jääma eriliselt šokolaadine ja tummine. jahu tuli vispliga sisse vahustada, et see tükki ei läheks.
brownie'de ja blondie'de sisse küpsetuspulbrit sageli ei lisata üldse; ma ise lisan nendes retseptides nagu see mustikablondie siin, millel sees rohkem jahu.
head küpsetamist!
Silja

Unknown ütles ...

Tere, tänan. Siis saan koogi ära teha. Shokolaadimass ootas vastust:)