pühapäev, 20. märts 2016

Kevadine aprikoosi-kohupiimatort


Juba järgmisel nädalavahetusel ongi kevadpühad:) Väga lahe!!! Ilmselt on blogilugejad ammu aru saanud, et siinkirjutajale tähtpäevad meeldivad ja traditsioonilist hädaldamist, kuidas järjekordne püha on ikka nii kommerts, täis mõttetut tilulu jms pseudoproblemaatikat, mida niikuinii paljudes blogides jm sotsiaalmeedias lugeda saab, siit ei leia. Sest minu jaoks on alati tore, kui on põhjust lähedastega kokku saada, eriti veel, kui tegemist on pikema nädalavahetusega, mil on aega (veel rohkem) kokata ja pikalt aega laua taga istuda, head-paremat süüa ja jutustada ning igasuguseid muid toredaid asju ette võtta :) Et kindlasti on enamikel inimestel pühade ajal võimalik tavapärasest rohkem aega köögis veeta, siis lisan blogisse ühe lihtsa, kuid igati maitsva koogi retsepti, mida lihavõtete perioodil saab nautida nii pasha asemel kui ka lisaks sellele :)

Ma želatiiniga kooke ei tee eriti tihti, aga iga kord, kui siiski mõne sellise tarretatud koogi valmistan, siis pärast mõtlen, et peaks ikka sagedamini neid "küpsetama", sest ikka nii hea on! :D Tahtsin teha tavalise küpsistest põhja asemel teistmoodi gluteenivaba põhja ja otsustasin kokku segada pähklid ja kakaopulbri. Alguses oli mul pisut hirm, et kuidas see tummine kakao-pähklipõhi täidisega kokku läheb, aga ootamatult oli maitsekooslus ülihea. Kui ma juba kolmandat tükki võtsin, siis sain lõpuks aru, milles asi on - see šokolaadi ja kohupiima kombo meenutab mulle kohukest! Ja kohukesi ma armastan! :) Põhja sisse mõtlesin alguses panna nii pähkleid, kakaopulbrit kui ka suhkrusiirupit 100 g, aga kokku segamise käigus vaatasin, et tegelikult sai kõiki asju parajalt nii, nagu ka retseptis kirja panin ehk ühtegi muutust ma üheski asjas enam ei teeks. Ma sageli kokkamise ajal muudan oma algseid plaane ja reeglina need muudatused õigustavad ennast :) Põhi on piisavalt tugev ega pudise, samas ei ole see liiga kõva, et raske süüa oleks.

Täidisesse panen tavaliselt selle koguse peale kaheksa želatiinilehte, aga seekord ilmselt töötaks ilusti ka kuus tükki, sest tegemist on üsna tihke seguga (rohkem paksu kohupiima ja vähem vedelikku). Ma usun, et kui lisada paar lehte vähem, oleks sisu veelgi kreemjam, aga kuna ma pole seda varianti ise läbi teinud, siis retsepti ei julge ikkagi kirja panna :)

Aga üldjoontes jäin rahule ka täidisega :) Tavapärase vahukoore-toorjuustu segu asemel on koogil mõnus kohupiimast pakatav sisu, mis on lisaks üliheale maitsele ka oluliselt taljesõbralikum ja tervislikum kui rasvasematest piimatoodetest valmistatu. Ütleks, et peaaegu dieetkook! :D See viimane väide oli küll nali, aga kui sama kook teha vahukoore ja toorjuustuga, lisada rohkem suhkrut ning põhi valmistada kasulike pähklite ja kakaopulbri asemel küpsistest, saaksime tulemuseks vähemalt poole rasva- ja kaloririkkama ning tunduvalt vähem kasulikke aineid sisaldava maiuse!

Kui on aga soov teha tarretatud koogile põhi nt pähklitest ja datlitest, siis selle kodujuustukoogi põhi on hea variant. Sügisese pohlaglasuuri võib vahetada mõne kevadpühadeks sobiva kollastest puuviljadest, nt virsikutest v aprikoosidest katte vastu. Aga lisaks on blogis ka mangokattega kohupiimakook, mis on üks mu kindlatest lemmikutest ja sobib imehästi lihavõteteks. Ka küpsetatud kohupiima-juustukook aprikoosidegamüslipõhjal kohipiimakook aprikoosimoosiga ning mango ja kohupiimaga panna cotta on head valikud pühadeaegseks magusaks ampsuks. Klassika austajatel aga soovitan teha pashat (kas kuumutatud või kuumutamata) :)


Põhi:
120 g peeneks jahvatatud mandleid või sarapuupähkleid või nende segu
70 g naturaalset kakaopulbrit
80 g muscovado- või suhkruroosiirupit
40 g vedelat kookosõli või sulatatud võid

Sega kõik ained omavahel ühtlaseks massiks ja suru segu supilusika abil ühtlaselt 22-24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja, mis on küpsetuspaberiga kaetud. Vormi äärtele võid soovi korral panna toidukile, nn tordikrae või küpsetuspabeririba (mina ise ei kasuta selle koogi puhul neist ühtegi varianti, vaid jätan ääre niisama). Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi. 

Täidis:
200 g toasooja toorjuustu
300 g vanilli- või aprikoosimaitselist kohupiimapastat
400 g vanillimaitselist kohupiima
1 dl piima
70 g suhkrut
0,3-0,5 dl laimi mahla (2 laimi) või sidrunimahla
8 želatiinilehte

Sega (visplit kasutades) omavahel toorjuust, kohupiim ja -pasta, piim ning suhkrud ühtlaseks massiks. Lase želatiinilehtedel külmas vees paisuda, pigista kuivaks. 

Pressi laimidest või sidrunitest mahl välja ja lisa sinna nii palju vett, et vedelikku oleks kokku 1,5 dl. Kuumuta saadud laimi- või sidrunimahla ja vee segu potis kuumaks ning lahusta selles ükshaaval želatiinilehed. Lase želatiinisegul pisut jahtuda ja vala seejärel peene nirena ise samal ajal segades kohupiimasegu hulka. Vala segu vormi ja hoia vähemalt 3 h külmkapis. 

Serveerimiseks eemalda vormist ja kaunista konservaprikooside jm meelepärasega (nt pistaatsiapähklid, kookoshelbed v -laastud, hakitud tume šokolaad). Soovi korral tee peale kate.

Kate:
1 aprikoosikonserv (u 400 g)
2 dl vett või aprikoosimahla v -nektarit
1 dl tarretisesuhkrut

Nõruta aprikoosid sõelal  üleliigsest vedelikust, lõika sektoriteks ja kata nendega kook. Keeda kastrulis 2 dl vett v mahla ja lisa pidevalt segades vähehaaval tarretisesuhkur. Keeda, kuni vedelik selgineb, lase pisut jahtuda ja tõsta supilusikaga või nirista aprikoosidele alguses õhuke kiht, seejärel paksem kiht tarretist. Aseta kook natukeseks veel külmkappi, et kate taheneks.

Kommentaare ei ole: