pühapäev, 13. märts 2016

Spinatipirukas suitsulõhega (gluteenivaba)


Olen suur spinatipirukate fänn ja see suitsulõhega piruka retsept on mul juba ammu draft'ide seas olnud, aga foto oli tegemata. Olen tavaliselt teinud seda pirukat selle spinatipiruka põhjaga, aga seekord katsetasin mandlijahust gluteenivaba varianti ühe oma õunakoogi eeskujul. Tulemusega jäin igati rahule ja viimane aeg on seda retsepti ka blogis jagada - LP-s see valentinipäeva puhul juba oli :) Kusjuures, kui muidu on spinatipirukad just naiste lemmikud, siis sellel pirukal oli üllatavalt suur menu meeste hulgas. Ei tea, kas asi oli lisatud suitsulõhes või mandlijahuga põhjas, aga pean tunnistama, et mulle isegi oleks meeldinud, kui oleks rohkem seda küpsetist nautida saanud nagu tavaliselt spinatiga quiche'sid mitte pidanud seda mehega jagama ... :)

Kasutasin seekord eriti peeneks riivitud Valio Forte juustu, mida kulus pirukale - osa täidisesse ja osa põhja sisse - täpselt 1 pakk (80 g). Soola ma täidisesse ei lisa, sest suitsukala ja juust on niigi soolased. Küll aga võib hiljem pirukale pisut soola või soolahelbeid peale raputada, kuid ma ise seda ei tee, sest minu jaoks on pirukas täpselt parajalt soolane. 

Vähendatud rasvasisaldusega ehk õlivaba mandlijahu saab nii lesscarbs.ee-st kui ka umami.ee-st Arvestada tuleb, et tavaline ja vähendatud rasvasisaldusega mandlijahu on täiesti erinevad asjad. Esimene on jahvatatud mandlitest või mandlilaastudest jämedakoeline ja rasvane "jahu", teine aga nii kuiv, et käitub küpsetistes üsna sarnaselt tavalise nisujahuga, va kerkimine, sest selles ei ole gluteeni. Kindlasti ei saa tavalist mandlijahu asendada vähendatud rasvasisaldusega variandiga, sest küpsetis jääb siis kuiv ja pudisev. Isegi sellise juustukoogi põhjas ei tööta asendus, ka osaline mitte.

See spinati ja suitsulõhega pirukas on mul juba viies (!) spinatipirukas siin blogis. Seda ohtra juustuga ülihead pirukat valmistame endiselt enamikel perekondlikel sündmustel (õigemini ma palun oma väikest õekest Karinat seda alati teha) :); aga need kaks ehk rukkijahuga torta pasqualina ja täisteranisujahuga spinatipirukas on ideaalsed lihavõteteks. Kusjuures, kevadpühadeks sobivad retseptid on mul nüüd kõik eraldi ära märgitud ja nende hulgast leiab palju mõnusaid suupisteid, pirukaid, kooke ja magustoite. Kui on aga soovi teha midagi teistmoodi, siis see galette spinati ja fetaga on hea variant! 



Põhi:
100 g mandlijahu
100 g vähendatud rasvasisaldusega või õlivaba mandlijahu või toortatra- või nisujahu
60 g võid
1 muna
0,5 tl soola
30 g peenelt riivitud juustu
(värskelt jahvatatud) musta v valget pipart

Tükelda või ja haki noaga või pudista sõrmede vahel koos teiste komponentidega ühtlaseks tainaks, eriti mugav on tainas valmistada köögikombainis. Suru tainas ettevalmistatud (põhjas küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja puistatud üle jahuga) 24 cm läbimõõduga (soovitavalt lahtikäiva) vormi põhja ja vähemalt 1,5 cm kõrguselt ka äärtele. Võid puistata näppudele ka pisut jahu. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi. 

Täidis:
300 g külmutatud spinatit
150-200 g tükeldatud suitsulõhet v - forelli
3 muna
2 dl (vahu)koort või täispiima
50 g riivitud tugevamaitselist juustu (nt Parmesan, Forte)
(värskelt jahvatatud) musta või valget pipart

Sulata ja nõruta külmutatud spinat tihedal sõelal ning pigista sellest üleliigne vesi välja. Kui kasutad värsket spinatit, siis blanšeeri seda enne. Selleks aseta spinatilehed paarikümneks sekundiks keeva vette ja tõsta seejärel vahukulbiga jääkülma vette. Nõruta ja haki peeneks. Värsked spinatilehed võib blanšeerimise asemel ka pannil kergelt läbi praadida - selleks prae pestud ja kuivatud lehed pannil natukese või sees pidevalt segades läbi, kuni need närbuvad, ja haki peeneks. 

Klopi munad kergelt lahti ja sega läbi koore või piima ning seejärel ülejäänud ainetega. Vala segu põhjale ja küpseta 180 kraadi juures 30-40 minutit kuni täidis on läbi küpsenud ja hüübinud. Lase enne vormist eemaldamist vähemalt 10 minutit taheneda. Superhea nii külmalt kui ka soojalt. Soovi korral jahvata peale veel pipart ja puista soolahelbeid. 


Kommentaare ei ole: