laupäev, 3. september 2016

Kräsupea - klassik, mis kunagi alt ei vea (seekord gluteenivaba)



Nii tore, et käes on jälle september, aga endal ei tulegi kooli minna, vaid saab niisama oma elu edasi elada - kokata, kirjutada, pildistada ja - mis peamine - ohtralt süüa! :) Eelmisel sügisel alustasin küll hispaania keele õpinguid, mida plaanin esimesel võimalusel jätkata, aga kui vaatasin 1. septembril kõiki neid lillepilte, siis oli küll hea meel, et sain oma suure roosikimbu endale hoida ega pidanud seda kellelegi ära kinkima :D



Kräsupea on selline kook, mis minu arvates sobib kooli alguse tähistamiseks ideaalselt, sest seda on lihtne teha (koolilapski saab sellega hakkama), koostisosad on alati kodus olemas (ja ühed neist vähestest asjadest, mis isegi nõuka-ajal ilusti poes saadaval olid) ja aega ei kulu eriti palju. Päris nii muidugi ei ole, et võtad koogi ahjust ja hakkad sööma, aga mingit erilist mässamist, peale ühe biskviidi tükeldamise ja hapukoorega segamise ning glasuuri valmistamise, rohkem ei ole. Ja ütlen ausalt, kõigi nende aastate (vist juba võib isegi öelda, et aastakümnete:D) jooksul, mil olen Kräsupead küpsetanud, pole mina veel näinud ühtegi inimest, kes seda mahlast ja mõnusat kooki ei sööks! :)

Vana hea Kräsupea retsept on mul blogis juba aastast 2011 ja ega ma oma lapsepõlvest pärinevas hästi töötavas retseptis hakanud seegi kord midagi olulist muutma:) Need paar korda, kui Kräsupead augustis valmistasin, tegin lihtsalt nisujahuta koogi, et kõik saaksid seda nautida. Gluteenivaba koogi jaoks kasuta riisi- ja maisijahu (kumbagi 110 g) ja lisa küpsetuspulbrit 2 väikese kuhjaga tl, mitte triiki täis.


Biskviidid:
2 muna
220 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
200 g hapukoort
220 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 sl naturaalset kakaopulbrit

Soovitan koogi valmistamist alustada vormide ettevalmistamisest ja ahju sisselülitamisest 180 kraadi peale. Selleks võta kaks 24 cm läbimõõduga lahtikäivat vormi, aseta põhja küpsetuspaber, ääred määri võiga ja puista üle jahuga. Soovitan võiga määrida ja jahuga üle puistata ka põhjas oleva küpsetuspaberi. Hoia ettevalmistatud vorme taina kokku segamise ajal külmkapis. 

Sega omavahel suhkrud ja munad, lisa hapukoor. Teises kausis sega jahu(d) küpsetuspulbriga ja lisa läbi sõela hapukooresegu hulka. Sega läbi ja vala 2/3 tainast ühte vormi. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 20 minutit. 

Ülejäänud kolmandikule tainast lisa kakaopulber, sega läbi ja toimi sarnaselt heleda biskviidiga. Kuna see on aga õhem, siis kulub küpsemiseks vähem aega (15 minutit), aga kontrolli küpsust tikuga - sissetorgatud tikk tuleb kuivalt välja, kui biskviit on parajalt küpsenud. 

Mina küpsetan alati kõigepealt valmis tumeda põhja, eemaldan vormist ja lasen restil jahtuda. Heleda põhja eemaldan vormist koos küpsetuspaberiga ja tõstan lõikelauale, et oleks mugavam ruutudeks lõigata. 

Täidis:
650 g hapukoort
2 sl suhkrut
2 sl vanillisuhkrut

Sega hapukoor suhkrutega. Haki hele biskviit soojana ruutudeks ja sega kohe hapukoorega läbi. Pruun biskviit aseta serveerimisalusele ja kuhja peale hapukooresegu (nagu esimesel ja viimasel fotol). Võid asetada ümber ka lahtikäiva vormi ääre, mis on kaetud küpsetuspaberiribaga, et koogi äär jääks nö sirge (nagu keskmisel pildil). Aseta kook külmkappi vähemalt paariks tunniks tahenema.

Glasuur:
100 g võid
3 sl suhkrut
3 sl piima
3 sl naturaalset kakaopulbrit

Tükelda või, aseta kõik komponendid potti ja kuumuta madalal tulel segades, kuni segu on ühtlane. Lase glasuur korraks keema tõusta, niiet see pakseneks ja omandaks kerge läike. Lase kattel pisut jahtuda, laota see siis koogile ja aseta kook uuesti külmkappi.



Kommentaare ei ole: