neljapäev, 15. september 2016

Kodune õunakook kardemoni, pohlade ja pähklitega



Kõigepealt jagaksin superuudist kõigile toidusõpradele!:) Nimelt Sauce foorum (eelmisel aastal kirjutasin sellest siin) tuleb taas! Seekord on nii kodu- kui ka välismaiseid kokandusmaailma tippe kokku toov üritus paisunud suisa kolmepäevaseks, niiet meelepärase ürituse leiab endale kindlasti iga huviline. Programm on kättesaadav siin ja muljetavaldav esinejate nimekiri siinsiin on aga piletiinfo. Kohtume SAUCE'il!!!



Ma ei ole eriline nn vanaema õunakoogi jm taoliste koduste kookide austaja, aga SEE küpsetis mulle tõeliselt maitseb, sest erinevalt mõnest keefiri ja pannkoogijahuga valmistatud variandist on maiuse sisu ülimalt pehme ja mahlane, pealispind aga hästi krõbe ja murenev nagu mõnel üliheal brownie'l. Lisaks on seda kergelt vürtsikat ja karamellist ubunamagustoitu ka ülimalt lihtne valmistada, sest lisaks õunte lõikumisele ja pähklite hakkimisele on siin vaid asjade kokkusegamise vaev. Selle üks suur võlu on aga lisaks suurepärasele maitsele kindlasti asjaolu, et tegemisega saavad raudselt hakkama ka lapsed jm inimesed, kes igapäevaselt kööki ei satu. Kui sul on repertuaaris üks õunakook, siis minu arvates võiks see olla just see! Eriti hea on kook soojana, aga ka jahtununa ja isegi paar päeva hiljem saab sööjatelt kiita :)

Hapukad õunad (mina kasutan Antonovkaid) ja pohlad tasakaalustavad magusust ning krõbe pealispind teeb koogi eriliselt nauditavaks. Kui soovid kasutada magusaid õunu, siis vähenda suhkru kogus 150 grammini ja lisa kindlasti pohli, aga nii krõbedaks ei pruugi kook siis pealt küpseda.

Õunte asemel saab kasutada ka ainult marju, samuti ploome, virsikuid, pirne või rabarbrit. Maitsestada võib koogi kardemoni ja ingveri asemel nt kaneeli, muskaatpähkli, vanilliga, samuti võid lisada supilusikatäie naturaalset kakaopulbrit. Jahtunud koogile sõelu soovi korral peale tuhksuhkrut.

Suhkrutest lisasin tainasse seekord mahekasvatatud suhkruroost valmistatud ökoloogilist roosuhkrut, aga võid kasutada ka tavalist valget suhkrut, kuid eriti hea oleks sellest pool asendada heleda muscovado'ga, et kook oleks karamellisem. Minul on kook gluteenivaba, kui aga kasutad tatra- ja maisijahu asemel nisujahu, siis võid vähendada ka sooda kogust - 0,25 tl on sel juhul täitsa piisav!

Minu retsept ilmus ka D-kokaraamatus.


130 g nisujahu või 80 g toortatra- ja 50 g maisijahu
0,5 tl soodat
0,25 tl soola
0,5 tl jahvatatud ingverit
0,5 tl peenestatud kardemoni
70 g toasooja võid
180 g suhkrut
1 toasoe suur muna
1 sl brändit või külma kanget kohvi
2 tükeldatud hapukat õuna (u 300 g)
50 g hakitud Kreeka või röstitud ja kooritud sarapuupähkleid 
soovi korral lisa peotäis pohli (u 30 g) 

Sega sõelutud jahu(d) sooda, soola, ingveri ja kardemoniga. Teises kausis vahusta või suhkruga kreemjaks, seejärel vahusta hulka muna ja lisa alkohol või kohv. Klopi võivahu hulka ka kuivained, seejärel sega spaatliga õrnalt tainasse tükeldatud õunad ja hakitud pähklid ning soovi korral ka pohlad. Tõsta tainas 23-24 cm läbimõõduga võiga määritud ja jahuga ülepuistatud vormi. 

Küpseta ahjus 180 kraadi juures u 40 minutit kuni kook on pealt pruunistunud ja sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil u 10 minutit vormis taheneda ja seejärel naudi kohe soojalt koos vanillijäätise, -kastme või -kreemiga, samuti sobib lisandiks vanilli- või kaneelimekiga vahustatud vahukoor või toorjuustuvaht, samuti nt see kohupiimakreem

Kommentaare ei ole: