reede, 30. september 2016

Suvikõrvitsapirukas suitsulõhe ja juustuga



Ohhh, lõpuks ometi said viimased suvikõrvitsad ära kasutatud! Pool suve ja veel september takka pihta olen muudkui küpsetanud suvikõrvitsaleiba ja šokolaadikooki, hakkinud rullkõrvitsat omleti (sh pisikeste omletikeste) ja pirukate sisse, grillinud koos juustuga ja aurutanud niisama värskete kartulite ja kukeseenekastme juurde, sättinud salatisse koos kukeseente ning kinoaga, riivinud juustupirukasse jne jne. Pidevalt on mitu tsukiinit kodus ootel ja enne kui saab olemasolevad ära kasutatud, on juba järgmised koju saabunud. Ei saa ju jätta võtmata, kui keegi jälle oma aias kasvatatud melonkõrvitsat pakub, turul "peab" alati mõne vilja koos muu kraamiga kaasa võtma - "no kui sai juba siia tuldud ..." - ja koduaias tuleb pisikesed suvikõrvitsad alati "ära päästa" enne, kui ema laseb need kiloseks kasvada :) Ja nii muudkui mõtle igapäevaselt, kuidas saaks seda aedvilja igal söögikorral kuidagi ära kasutada :D Aga nüüd on tõesti kõik, aitab!!! :D Enam minu koju mitte ühtegi suvikõrvitsat ei tule, vähemalt mitte enne järgmist suve! 

Viimased tsukiinid saingi ära riivida siia piruka sisse, millele põhja ei teinud - pigem tahtsin valmistada selle juustupiruka sarnast küpsetist, kuid kodujuustu oli külmkapis vaid 150 g ja otsustasin välja jätta nii hapukoore kui ka sulatatud või, et pirukas oleks vähem rasvasem ja seega pisut tervislikum. Juustugi on seekord vaid 100 g, see-eest aga sisaldab küpsetis ligi 400 g suvikõrvitsat, kasulikku suitsulõhet ja toitainerikast toortatrajahu, mis piruka sisemuse hallikaks teeb. Kui kasutad nisujahu, siis on küpsetis seest tavapäraselt hele.

Igal juhul soovin kõigile ilusat nädalavahetust ja edu suvikõrvitsa-uputuse vastu võitlemisel! Lohutuseks võin öelda, et sügis on käes (täitsa ametlikult) ja kaua tsukiinisid enam juurde ei kasva, niiet tunneli lõpus paistab juba valgus ;-)


Vaja läheb:
4 muna
350-400 g riivitud suvikõrvitsat
100 g riivitud (tugevamaitselist, kauem laagerdunud ja kõvemat) juustu
150 g kodujuustu
100 g tükkideks lõigatud suitsulõhet
värskelt jahvatatud musta pipart
hakitud tilli ja/või murulauku
soola
100 g nisu- või toortatrajahu

Klopi munad kergelt lahti, sega hulka suvikõrvits, juust, kodujuust ja suitsulõhe, maitsesta ning lisa jahu. Sega korralikult läbi ja tõsta segu võiga määritud ja jahuga ülepuistatud või küpsetuspaberiga kaetud vormi. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 30-40 minutit kuni pirukas on läbi küpsenud ja pealt kuldpruun. Täpne küpsetusaeg sõltub ahjust ja vormi suurusest - väiksemas vormis kulub kauem aega, sest pirukas on paksem. Kasutades auruahju funktsiooni "niiskus keskmine", küpseta pirukat 190 kraadi juures.

Lase ahjust võetud pirukal pisut aega (5-10 minutit) taheneda ja naudi siis soojana; järgmisel päeval soovitan pirukat enne söömist pannil mõlemalt poolt krõbedaks praadida või muul viisil soojendada. 



Kommentaare ei ole: