teisipäev, 18. aprill 2017

Tervislik banaani-kaerahelbe küpsetis marjadega



Kirjutasin hommikusöögist ja ühest hiljutisest põnevast uuringust laupäevases LP-s, paar aastat tagasi aga rääkisin hommikueinest natukene teise nurga alt. Kuigi liikvel on teooriaid, nagu oleks hommikusöögi puhul tegemist korporatiivse vandenõuga, et inimesi ühte lisaeinet ostma ja sööma meelitada, on siiski suurem osa teadlasi arvamusel, et hommikusöök on päeva olulisim eine, mis annab energiat vastu pidada ning paneb ainevahetuse tööle. Eriti oluline on see neile, kes soovivad kaalu alandada, sest korralikult hommikul söömata jätmine võib kaasa tuua vastupandamatud isud ülejäänud päeva jooksul, mis sageli viivad ülesöömiseni. Uuringud on näidanud, et hommikueine aitab kaalus alla võtta ja saavutatud kaalu hoida, samuti alandada teatud südamehaiguste riski.

Nii selles marjade ja banaanidega tervislikus kaerahelbeküpsetises kui ka pudru keetmisel soovitan kindlasti kasutada PÄRIS piima (eriti hea on vähemalt 3,5 % rasvasisaldusega), mitte mingit mandli- vmt "piima", mis ei ole kindlasti mitte tervislikum, vaid hoopis valgu- ja kaltsiumivaene (mis on tegelikult kaks peamist asja, miks piima tarbida). Siin on näha ka nende kahe võrdlus numbrites. Jah, kaloreid on tõesti tavalises piimas rohkem, aga hommikune piimaga keedetud puder pole veel kedagi paksuks teinud;-) Iga toidu puhul on oluline selle toitainesisaldus, et saaksime päeva jooksul meile tähtsad vitamiinid, mineraalid, kiudained jm vajaliku ilusti kätte! Ainult energiasisalduse järgi toitu valides on inimene ikka väga valel teel. Hea näide on korralikku seemnetega täisterarukkileiva viilu võrdlus viilu saiaga. Esimese kaloraaž on sõltuvalt tootest kaks kuni kolm korda kõrgem teisest, kuid sellisest leivast saame väga palju kasulikku samal ajal kui saiast vaid praktiliselt olematu koguse toitaineid, see-eest aga ohtralt nn kiireid süsivesikuid, mis veresuhkru  koheselt tõstavad, kõhtu ei täida ja lõppkokkuvõttes panevad meid palju rohkem sööma, kui vaja oleks.



Puder (eriti kaerahelvestest) on hommikusöögiks hea valik (saame palju kasulikke aineid ja nn aeglaseid süsivesikuid), kuid alternatiivina võib valmistada väärtuslikke toitaineid sisaldava maiuse, mille peale kulub küll pisut rohkem aega (15 minutit, millele lisandub 35 minutit ahjus küpsemist), kuid mida söövad pirtsutamata ka need, kes putru ei armasta. Küpsetis sobib ka magustoiduks, eriti veel serveerituna soojalt kas vanillikastme või -jäätisega, samuti mõne meelepärase jogurti või kohupiimakreemiga. Juurde passib hästi nii klaas piima kui ka tassike teed või kohvi. Mett doseeri vastavalt banaanide küpsusastmele ehk magususele.

Kui on soovi veel hommikusöögi ideid saada, siis ajalehes Postimees ilmus mõni aeg tagasi minult mitu retsepti, mõned teised retseptid olid aga siinBlogissegi on minu lemmikeinest juba kogunenud terve rida retsepte, mida soovitan katsetada, et päeva algus veelgi ilusam oleks:)

220 g kaerahelbeid
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl jahvatatud kaneeli
0,25 tl peenestatud kardemoni (soovi korral)
0,25 tl soola
3 keskmist küpset banaani (püreestatud)
1,8 dl piima
80-100 g mett
1 suur muna
1 tl vanilliekstrakti
150 g värskeid või külmutatud vaarikaid (võid kasutada ka mustikaid või musti sõstraid)

Aseta kaerahelbed suurde kaussi ning sega läbi küpsetuspulbri, kaneeli ja soolaga, lisa soovi korral ka kardemon. Teises kausis sega kahvli või saumiskeriga püreestatud banaanid läbi piima, mee, lahti klopitud muna ja vanilliga. Vala vedel segu kaerahelveste hulka ja sega läbi. Seejärel sega õrnalt hulka vaarikad. 

Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud või võiga määritud ja jahuga ülepuistatud neljakandilisse u 20X20 cm vormi, silu pind ning küpseta ahjus 170 kraadi juures 30-40 minutit kuni kaerahelbevorm on tahenenud ja pealt kuldseks muutunud. Lase küpsetisel u 10 minutit vormis taheneda, lõika ruutudeks ja naudi kohe. Ülejäänud küpsetis aseta õhukindlalt suletud anumas külmkappi. 

    Kommentaare ei ole: