neljapäev, 27. aprill 2017

Kõigi lemmik kohupiima-marja kook kiirkaerahelvestega



Sünnipäev on ikka üks imetore päev, eriti veel, kui otsustad seda pidada väljaspool kodu :) Sel juhul pole muud muret, kui ise koogid küpsetada (juhul, kui sõbrad seda nõuavad, aga võib ka sellest "kohustusest" pääseda) ja päev otsa telefonile vastata :D Kui muidu on mu sünnipäev alatio ülikiire ja tegus päev, mil vaevalt jõuan hinge tõmmata, rääkimata telefoniga lobisemisest või sõnumitele vastamisest, siis seekord nautisin oma vabadust suhelda kõigi virtuaalselt (telefon, sms, whatsapp, FB messenger, email) õnne soovijatega ja isegi lugeda õigel päeval läbi kõik FB seinale kirjutatud soovid. Polnud vaja ei kokata, jooki koju tassida jms, rääkimata koristamisest ja nõude pesemisest. Uskumatult tore! Niiet kodust väljas sünnipäeva tegemine on kindlalt üks parimaid kingitusi, mida endale teha saab :)

Ja kuigi ma küpsetada armastan endiselt, siis oma sünnipäevaks otsustasin teha mõned lihtsad purukoogid, sest reedel oli vaja pikalt väljas olla erinevatel superlahdeatel üritustel (sh Jazzkaare avamine), laupäeva hommikul aga kohe Noarootsisse toiduüritusele sõita, niiet kui ma pühapäeva lõuna ajal koju jõudsin, siis oli selge, et juustukoogid jms ei tule kõne allagi.

Lihtsaid ja kiireid purukooke, millest mitmed on kookoshelvestega, on mul blogis juba päris palju, kuid vahel kasutan ka kaerahelbeid. Selle koogi retsepti tegin algselt Tartu Mill'ile neljaviljahelvestega. Jõulude ajal valmistasin seda küpsetist mitmele üritusele just pohla, martsipani ja neljaviljahelvestega, nüüdseks olen seda aga pisut teistmoodi juba päris palju küpsetanud. Ja iga kord on keegi, kes küsib retsepti (pärast sünnipäeva ka!) :) Ja mina siis saadan alati lingi Tartu Mill'i lehel olevale retseptile ja lisan juurde, millised muudatused ma seda kooki kiirkaerahelvestega tehes olen teinud (nt et rohkem helbeid ning vähem jahu ja võid, kohupiima asemel on kohupiimapasta ja vähem hapukoort jne). Kuna see kohupiimaküpsetis on lihtne, mahlane ja mõnus, ei ole liiga magus ja saab alati kiita, siis on lõpuks aeg ka see variant blogisse üles kirjutada, et oleks täpselt kirjas, kuidas ikkagi seda teha. Pildid aga jätsin samaks, sest visuaalselt suurt vahet ei ole, kuigi tähelepanelik lugeja leiab retseptis kümmekond muutust kindlasti :)

NB! Kui soovid gluteenivaba küpsetist, siis kasuta gluteenivabu kaerahelbeid, nisujahu asenda toortatrajahuga (eriti hea on veel toortatra ja maisi- või riisijahu segu) ja lisa 0,5 tl küpsetuspulbrit.



Põhi:
150 g kiirkaerahelbeid
100 g jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
70 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
150 g külma võid

Sega helbed sõelutud jahu, küpsetuspulbri, soola ja suhkrutega läbi, lisa hakitud või ja haki see koos jahuga nuga kasutades või pudista sõrmedega ühtlaseks puruks. Laota kaks kolmandikku purutainast võiga määritud ja jahuga ülepuistatud 24-26 cm läbimõõduga (lahtikäivasse) vormi, mille põhjas on küpsetuspaber. 

Täidis:
300 g vanillimaitselist kohupiimapastat
200 g hapukoort
3 muna
4 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
200 g kirsse või muid marju (võivad olla sügavkülmutatud)

Sega kohupiimapasta ja hapukoor kergelt lahti klopitud munade ja suhkrutega ühtlaseks. Laota kohupiimasegu ühtlaselt vormi purutainale, kata marjadega ja puista peale ülejäänud kolmanik purutainast. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 40 minutit kuni kook on äärtest ja pealt kergelt pruunistunud ja läbi küpsenud. Lase vormis jahtuda.

4 kommentaari:

Fotostuudio Tallinnas ütles ...

Su toidud näevad imelised välja.

Silja Luide ütles ...

aitäh :)

Unknown ütles ...

Jälle üks väga maitsev kook, tegin külmutatud mustikatega. Sinu retseptid on alati kindla peale minek :)

Silja Luide ütles ...

mul on tõeliselt hea meel seda kuulda - aitäh!!! :)