Pühapäev, 9. aprill 2017

Kodujuustu-suistulõhe salat



Laupäevases ehk eilses Laupäevaleht LP-s jagasin seekord juba eelseisvateks kevadpühadeks sobivaid retsepte. Kui traditsiooniliselt lõppes 46 päeva (va pühapäevad ehk siis tegelikult 40 päeva) kestev paast ületõusmispühapäeval, mil taas oli lubatud süüa mune, piima- ja lihatooteid, siis tänapäeval paastuvad vaid vähesed, mistõttu pole ka põhjust ega vajadust rammusamate toitudega maiustama hakata. Muidugi võib seda teha (pasha on igal juhul superhea!), aga lehte panin seekord just tervislikumad ja lahjemad variandid neile, kes mõtlevad juba suvisele bikiinivormile ;-)

Traditsioonilise rasvase munavõi asemel tegin taljesõbralikuma määrde; juustu-vahukoore tordi asemel aga kohupiimaga koogi gluteenivabal kasulikust ainetest (pähklid, kakao, kookosõli) pakataval põhjal. Muidugi on klassikalised lihavõtteroad alati suurepärased, aga ma ise tunnen, et kuna ma ei paastu (kaugel sellest!), siis pole ka nende pikkade pühade ajal mul soovi ega vajadust hakata rammusaid roogi vitsutama, vaid pigem teen ise seekord hoopis tervislikuma kohupiimavormi; ülejäänud munad aga lisan mõnda heasse salatisse, nt sellesse avokaado ja lõhega salatisse. Kindlasti läheb tegemisele ka kohupiimakreem beseega, milles marjad saab asendada lihavõtete puhul nõrutatud kompotivirsikute, -aprikooside või -mangodega:) Igasuguseid toredaid ja maitsvaid variante kevadpühade ajal laua katmiseks leiab siit.

Kodujuustu-suitsulõhe salat, mida saab ka leivapealsena tarvitada, on üks variant kasutada ära pühadest ülejäävaid mune. Retsepti jaoks olid mul seekord vutimunad, kuid vabalt võid asendada need kanamunadega. Hapukoort saab nõrutada nii nagu siin kirjas; leivakrõpse saad aga niimoodi valmistada.



100 g nõrutatud hapukoort
1 kuhjaga tl mahedamat sinepit
200 g kodujuustu (võib olla ka maitsestatud, nt tilliga)
200 g kuumsuitsulõhet
hakitud murulauku
6 keedetud vutimuna või 1-2 keedetud kanamuna
rukkileiba või rukkikrõpse

Nõruta hapukoor nii, keeda vutimune 3 minutit ja lase neil pisut aega külmas vees seista, et koor lihtsalt lahti tuleks. Koori munad ja haki kahvliga peeneks, samuti haki lõhe ja murulauk. Sega kõik asjad kokku, maitsesta ja serveeri kas eraldi kausis või rukkileivakestel, samuti võid määrida röstitud rukkileivale.

Kommentaare ei ole: