Ilmad on nii mõnusalt päikseliseks ja soojaks läinud, õhtud on juba pikad ja valged, esimesed kevadised lilled aias õitsevad - mis nii elul viga?!? :) Eriti veel, kui kevadpühad ukse ees on :) Kahju, et Eestis pole paljude Euroopa riikide eeskujul vabad ka neljapäev ja esmaspäev, aga no üks lisa nädalavahetuse päev on ikkagi juba päris hästi :D Nende "pikkade" pühade ajal soovitan sõprade ja perega aja veetmisele, kokkamisele ning loomulikult meie kodumaa imeilusasse metsa või rabasse matkama minekule lisaks ka raamatuid lugeda! :)
Viimasel ajal on mul alati korraga mitu raamatut pooleli, hetkel olen just lõpetamas eelmiseks sünnipäevaks saadud Murakami toest "The Wind-Up Bird Chronicle", poole peal on samas Alexander McCall Smith'i järjekorras viies raamat 44 Scotland Street/Espresso Tales sarjast ning vahepeal olen lugenud veel läbi terve virna põnevaid teoseid (nt Brüsselis olles ülihea "Mees nimega Ove"). Olen väiksest peale lugemist armastanud ja alati palju lugenud, aga eriti hea on teada, et see pole lihtsalt tore ja 100 x parem ajaviide kui nt teleka ees või sotsiaalmeedias istumine, vaid see on ka väga kasulik! Teeb targemaks, tõstab aju võimekust ja üldse: “The more that you read, the more things you will know. The more that you learn, the more places you'll go.” Siin on üles loetletud 10 põhjust lugemiseks, aga siin suisa kaheksa teaduslikult tõestatud kasutegurit :)
Kusjuures, mina loen ikka veel ainult paberil raamatuid, kasvõi juba sellepärast, et mul on kodus neid tohutu palju. Ma ei räägi oma vanemate kodust, kus on ka väga palju raamatuid, vaid enda koju olen aastate jooksul ostnud, kingituseks ja päranduseks (nt vanaisalt) saanud ohtralt igasuguseid teoseid alates kirjandusklassikast lõpetades reisi- ja kokaraamatutega. Kokaraamtuid on isegi nii palju kogunenud, et ostsin neile aasta tagasi eraldi suure maast laeni klaasustega kapi elutuppa ja tundub, et varsti oleks juba riiulipinda juurde vaja ... :)
Kui on retsepte kevadpühadeks vaja, siis siit saab; koogiks aga soovitan allolevat juustutorti! ;-) Lihavõteteks sobivaimad soolased pirukad on aga need kaks (see ja see) imehead Itaaliast pärit spinati-feta pirukat ning see spargliküpsetis.
Selle juustukoogi rikkalik täidis tuli kuidagi eriliselt pehme ja kreemjas. Ilmselt on asi selles, et kui ma muidu üritan lisaks toorjuustule täidisesse alati ka kohupiima vms lisada, siis seekord tegin koogi vaid toorjuustust, sest vaatasin, et külmas olevad pakid hakkavad lähiajal aeguma. Kaerahelvestega põhi on pehme, kuid ei pudise, ning kui kasutada vastavaid kaerahelbeid ja toortatrajahu, on see kook ka gluteenivaba.
Kui poest mangokonservi ei leia, kasuta visriku- või aprikoosi oma. Kaunistamiseks sobivad hakitud pähklid, kookoshelbed, mango-, virsiku- või aprikoosiviilud kas konservist või värsked. Mina kasutasin pistaatsiapähkleid ja värskeid küpseid mangosid.
Mangosid saab osta ka kahekaupa pakendatuna nagu avokaadosidki, mida võib kohe sööma hakata. Tooremaid aga hoia banaanide ja õuntega ühes kausis, et need kiiremini küpseksid. Mina "küpsetan" nii ka avokaadosid, sest eralduv etüleen tagab neile viljadele kiire valmimise.
See retsept ilmus ka D-kokaraamatus.
100 g võid
50 g (pruuni) suhkrut (kasutasin heledat muscovado't)
1 muna
150 g täistera kaerahelbeid (võivad olla kiirkaerahelbed)
50 g nisu- või toortatrajahu
Tükelda või, sulata, lisa suhkur ja sega läbi. Klopi hulka muna, seejärel sega kaerahelbed ja jahu. Laota tainas ühtlase kihina 24 cm läbimõõduga ümmarguse lähtikäiva vormi põhja, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 10-15 minutit kuni põhi on muutunud kuivemaks ja hakkab kergelt kuldseks muutuma. Võta põhi ahjust ja alanda temperatuur 160 kraadini.
Täidis:
1 purk mangoviile (nõrutatud kaal 250 g)
u 200 g mangokonservi vedelikku
800 g toasooja toorjuustu
4 toasooja muna
70 g ekstrapeent suhkrut
1 väikese kuhjaga sl vanillisuhkrut
1 väikese kuhjaga sl maisitärklist
Kõigepealt nõruta mangoviilud sõelal, mis on asetatud kausile. Nõrgunud vedelik sega visplit kasutades toorjuustu, suhkrute ja munadega ühtlaseks kreemiks, viimasena lisa maisitärklis. Lõika mangoviilud väiksemateks tükkideks ja sega õrnalt spaatliga toorjuustukreemi hulka.
Vala täidis vormi eelküpsetatud põhjale. Küpseta kooki ahjus 160 kraadi juures 1 h kuni täidis on äärtest tahenenud ja keskelt vaid pisut võdiseb. Tee ahjuuks praokile ja lase koogil ahjus jahtuda. Jahtunud kook aseta külmkappi.
Vala täidis vormi eelküpsetatud põhjale. Küpseta kooki ahjus 160 kraadi juures 1 h kuni täidis on äärtest tahenenud ja keskelt vaid pisut võdiseb. Tee ahjuuks praokile ja lase koogil ahjus jahtuda. Jahtunud kook aseta külmkappi.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar