neljapäev, 25. mai 2017

Ülihead muffinid marjade, mandlijahu ja šokolaadiga (gluteenivabad)



Minu arvates ei ole häid ja lihtsaid koogi- ja muffiniretsepte kunagi liiga palju ning alati on tore midagi uut katsetada :) Need muffinid on mõnusad ja mahlased ning üsna tervislikud, eriti veel siis, kui šokolaadi ära jätad. Ja õnneks on need ka piisavalt lihtsad valmistada, niiet jagasin retsepti emadepäeva puhul Laupäevaleht LP-ski.

Kodumaised rabarbrid on juba suured ning kaugel see suvi koos kõigi oma andidega enam on, niiet viimane aeg oleks sügavkülmik marjadest vabaks teha, et värskele kraamile ruumi teha. Sügavkülmutatud marjad võib lisada tainale sulatamata. Kui soovid, võid toortatrajahu asendada nisujahuga, kuid sel juhul muffinid enam gluteenivabad ei ole. Kui kasutad nisujahu, siis vähenda küpsetuspulbri kogust poole võrra ehk lisa seda tainasse 1,5 tl.

Mandleid saad jahvatada peeneks köögikombainis või väiksemate koguste kaupa ka kohviveskis. Kui vanilliekstrakti või -pastat kodus ei ole, siis saad asendada selle 1 sl brändiga - ei ole päris sama, aga parem ikka, kui lihtsalt ära jätta.

Ei soovita selles retseptis kasutada tavalisi paberist muffinivorme, sest nendesse kipuvad muffinifd kinni jääma. Lõika kas küpsetuspaberist välja neljakandilised tükid (nagu pildil näha), mis vormidesse asetada, või määri vormid korralikult võiga ja puista üle jahuga.



100 g toortatrajahu
3 tl küpsetuspulbrit
1 tl jahvatatud kaneeli
näpuotsatäis soola
200 g peeneks jahvatatud mandleid
3 suurt muna
200 g paksu maistestamata jogurtit (nt Kreeka jogurt)
180 ml neutraalse maitsega õli
130-150 g mett 
2 tl vanilliekstrakti või -pastat
200-250 g vaarikaid vm marju (nt mustikad, pohlad, mustad sõstrad)
100 g valget šokolaadi

Sega sõelutud jahu küpsetuspulbri, kaneeli ja soolaga. Lisa peeneks jahvatatud mandlid ja sega läbi. Teises kausis seda lahtiklopoitud munad visplit kasutades jogurti, õli, mee ja vanilliga. Vala segu kuivainete juurde kaussi ja sega läbi. Lisa väikesteks tükkideks hakitud šokolaad ja vaarikad (jäta mõned neist välja) ning sega õrnalt läbi.

Tõsta tainas supilusikaga 12-16 (sõltuvalt vormi mahutavusest) küpsetuspaberiga kaetud või võiga määritud ja jahuga ülepuistatud muffinivormi, aseta peale ülejäänud vaarikad ning küpseta ahjus 170 kraadi juures 35-40 kuni muffinite pealispind on kuldseks muutunud ja keskele sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Kui muffinid hakkavad pealt liialt pruunistuma, siis kata fooliumiga. Lase muffinitel u 10 minutit vormis taheneda ja tõsta seejärel vormist välja restile jahtuma. Jahtunud muffinitele võid sõeluda tuhksuhkrut.

3 kommentaari:

Gerli ütles ...

Tegin mustikate ja punaste sõstardega. Nii mahlaseid muffineid pole ma vist varem saanud! Elukaaslasel kuskilt tekkinud arusaam, et muffinid sellised kuivemapoolsed asjad, ja seega ta neid eriti ei söö, aga need meeldisid tallegi! Ja see lõhn, millega tuba täitus!

Silja Luide ütles ...

suur rõõm seda kuulda!!! aitäh, Gerli! ohtralt mandleid ja marju teeb need tõeliselt mahlaseks ja minu arvates päris tervislikuks ka, niiet ma ise söön neid kohe eriti hea meelega :):):)

Ulrika ütles ...

Jõhvikatega jääb keskmisele maitsele liiga hapu. Aga tainas on imeline! Isegi kui jogurt unustada, nagu meil lapsega tehes juhtus.