esmaspäev, 22. mai 2017

Kookoshelbe purukook karamellise täidisega



Marjadega purukook on alati kindlapeale minek! Lihtne teha, valmib kiirelt ja meeldib kõigile, sest on mahlane, kerge (st mitte liialt "raske" ega rammus) ja hädavajaliku hapuka nüansiga magustoit. Mina olen purutainast küpsetiste suur fänn ja usun, et blogis on kindasti juba vähemalt kümme erinevat varianti, aga võimalik, et veelgi rohkem ... :)

Seekordne küpsetis on valminud kahe mu varasemalt välja töötatud retsepti põhjal - karamelli-juustukreemiga rabarberi kook ja pohladega purukook. Kahjuks aga ei ole nende valmistamisel kasutatud ülihead karamelli-toorjuustukreemi enam poes saada. Farmi pidi maiust küll edasi tootma, aga seda eksporditakse hoopis Soome, kus see populaarsem on. Jube kahju - mine või Helsingisse seda ostma! :) Seniks aga proovisin karamellikreemile sellise asenduse leida, mille puhul maitse ei kannata. Tundub, et õnnestus ;-)

Kui sa ei soovi gluteenivaba kooki, kasuta retseptis olevate jahude asemel 200 g nisujahu ja vähenda küpsetuspulbri kogust poole võrra ehk kasuta 0,5 tl. Marjad võib selle koogi sisse otse sügavkülmast võtta, aga kui neid on soov eelnevalt sulatada, siis võiks enne koogile asetamist need ka üleliigsest vedelikust eelnevalt sõelal ära nõrutada. 

Retsept ilmus ka Laupäevaleht LP-s koos teiste lihtsate maiustega, mida emadepäevaks võiks valmistada. 


Purutainas:
50 g toortatrajahu
50 g maisijahu
100 g riisijahu
100 g kookoshelbeid
näpuotsatäis soola
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl vanillisuhkrut
50 g suhkrut
130 g külma võid

Sega sõelutud jahud ülejäänud kuivainetega ning haki noaga või puista sõrmede vahel sisse külma või kuubikud nii, et jääks ühtlane purutainas. 

Täidis:
2 suurt toasooja muna
190 g (ehk 1 tops või pool purki) toasooja karamellikreemi (3 h keedetud kondenspiima)
300 g vanillimaitselist kohupiimapastat
100 g hapukoort
200 g kirsse, pohli, sõstraid, vaarikaid, mustikaid

Klopi munad kergelt lahti ning sega läbi karamellikreemi, kohupiimapasta ja hapukoorega.

Laota 3/4 tainast võiga määritud ja jahuga ülepuistatud 26 cm läbimõõduga (lahtikäivasse) vormi, vala peale täidis, puista marjad ja selle peale ühtlaselt ülejäänud purutainas. Küpseta kooki ahjus 180 kraadi juures 40 minutit kuni see on tahenenud, hakkab äärtest pruunistuma ning pealt kergelt kuldseks muutuma.

Kommentaare ei ole: