esmaspäev, 17. juuli 2017

Krõbeda halloumi ja mahlaste mustikatega suvine salat



Salatit süües ütles mu elukaaslane, et see salat paneks küll iga salativihkaja salateid armastama!:D Ega salat ei ole üldiselt vist kunagi meeste esimene valik ja mu meeski on pigem skeptiline, kuigi minu tehtud salateid süües küsib alati juurde ja kiidab, kuid selline kompliment oli muidugi esmakordne:) Suvisel ajal teen salatit peaaegu iga päev, mõeldes välja erinevaid versioone nii grillliha juurde kui ka niisama nautimiseks. Mulle endale need tohutult maitsevad, aga pole vist vaja öelda, et üksi ma salateid kunagi ära sööma ei pea, vaid pigem jääb alati puudu:D

Kaks väga mõnusat värske kartuliga salatit olid sel laupäeval ka Laupäevaleht LP-s. Pean tunnistama, et enne selle artikli jaoks tarkade raamatute lugemist ma ei teadnudki, kui kasulik vili kartul on, niiet soovitan kõigil igapäevaselt seda süüa. Koos kukeseene kastmega on vitamiinirikas värske kartul kindlasti üks maailma parimaid toitusid!:) 

Halloumi juust on üks tõsiselt tänuväärne tooraine. Erinevalt liha grillimisest, mis nõuab aega ja oskusi, saab selle küpsetamisega hakkama ka inimene, kes peale võileibade muud eriti teha ei oska:) Halloumi juustu armastan juba oma esimesest Küprose reisist saadik (u 15 a tagasi) ja olen tõeliselt õnnelik, et viimasel ajal saab seda nii poest osta kui ka kohalikelt kitsekasvatajatelt otse tellida (see viimane on muideks tunduvalt parem variant, kui poes müüdav välismaine kraam). Blogiski on mul juba päris palju halloumiga retsepte, nt suvel on grillitud aprikoosidega salat ülimalt maitsev. Praegusel maasikaajal aga tasub teha hallomi lisandiks maasikavinegretti - tore vaheldus klassikalistele salatikastmetele. 

Halloumi puhul peab arvestama, et see on parim vahetult pärast valmistamist (kas grillimist või praadimist), sest siis on juust seest kreemjas ja pehme, väljast aga mõnusalt krõbe. Jahtudes muutub sisu kõvemaks ja juust ei ole enam pooltki nii maitsev, vaid hakkab süües hamba all kriuksuma.

Kui salatit serveerida eelroana, siis jätkub sellest neljale; kui pearoaks, siis on retseptis olev kogus  täpselt kahele inimesele paras.

Retsept ilmus ka D-kokaraamatus.


Kaste:
3 sl extra virgin oliiviõli
2-3 sl sidruni- või laimimahla
0,5 tl soola
värskelt jahvatatud musta pipart

Salat:
100 g meelepäraseid salatilehti
1 väike punane sibul (soovi korral)
2 keskmist või 4 väikest tomatit
200 g (1 pakk) halloumi juustu
u 100 g (kultuur)mustikaid
peotäis mündilehti
peotäis röstitud ja hakitud metspähkleid või röstitud mandlilaaste
peotäis maasikaid

Kastme jaoks sega kõik ained kas visplit kasutades või kinnises purgis loksutades ühtlaseks.

Pese ja kuivata salatilehed, viiluta sibul õhukesteks viiludeks ja lõika suuremad viilud pooleks. Lõika tomatid sektoriteks, suuremad neist pooleks. Aseta salatilehed, sibul ja tomat kaussi ning sega kastmega läbi. Laota salat kahele kuni neljale taldrikule.

Grilli või prae kuumal pannil juustu keskmisel kuumusel mõlemalt poolt 2-3 minutit kuni see on kas kuldpruun või tumedate "grillimistriipudega". Tõsta juust taldrikutel olevatele salatikuhjadele, puista peale mustikad, (hakitud) mündilehed, pähklid või mandlilaastud ja sektoriteks lõigatud maasikad ning serveeri kohe. Soovi korral jahvata peale veel musta pipart.

Kommentaare ei ole: