esmaspäev, 31. juuli 2017

Jahutav punase sõstra sorbett


Kuna mul endiselt ei ole kodus jäätisemasinat, siis valmistan ise vaid selliseid jäätiseid ja sorbette, mida saab ilma aparaadita ilusti teha. Eriti palju on blogis jäiseid maiuseid just banaaniga (neid teen vähemalt korra nädalas), aga ka kondenspiimaga saab ülihäid tulemusi. Eelmise aasta suvel kirjutasin Laupäevaleht LP-s masinata valmistatavatest jäätistest koos nelja retseptiga, mille hulgas oli üks mõnus kondenspiimaga Straciatella ehk šokolaaditükkidega jäätis, mis on olemas ka mu teises raamatus.

Lisaks oli artiklis seesama punasesõstra-sorbett, mille retsept aga ilmade jahenedes blogisse lisamata jäi. Kui ikka väljas vihma sajab, sooja on u 10 kraadi ringis ja punased sõstradki juba otsas, siis ei kutsu kuidagi ühest jäisest desserdist blogis kirjutama ju ... Aga et nüüd on ilmad lõpuks ometi palavad, siis kulub väike jahutus igati ära! Ja lõpuks ometi on ka punased sõstrad valmis saanud:) Pisut harjumatu, et kõik on sel aastal nii hiline (homme juba august, aga maasikahooaeg alles kestab), aga samas on jällegi tore, et suvi otsa saab kodumaiste marjadega maiustada. Kusjuures, rabarbri hooaeg lõppes mul sel aastal jaanipäeva asemel hoopis juuli keskpaigas, kui viimase juustukoogi ja marmelaadi tegin :)


Pean tunnistama, et kuigi olen suur jäätisesõber, siis kodumaiseid jäätiseid söön üliharva. Enamasti ostan poest välismaiseid jäätiseid (neid on väga hea suur valik) või naudin kohvikutes jt söögikohtades Eesti käsitööjäätiseid, -sorbette ja gelato'sid (Gelato Ladies on parim!!!). Sel aastal aga avastasin enda jaoks Balbiino gurmee-jäätised, mille kõik kolm erinevat maitset mulle väga meeldivad. Lemmik on muidugi šokolaadimaius apelsinikeedisega, aga suurim üllataja oli vist külmkuivatatud maasikatükkide ja sidrunikreemiga Pavlova jäätis, mis on ka mu elukaaslase lemmik. Kusjuures, šokolaadijäätist tasub hoida paar tundi enne söömist toatemperatuuril või siis üleöö tavalises külmkapis, sest siis on tulemuseks jäätise asemel hõrk šokolaadi-mousse. Olen tutvustanud neid jäätiseid ka paljudele sõpradele-tuttavatele ja siiani on kõigile väga maitsenud, niiet soovitan proovida! :) Need kolm Balbiino jäätist on valminud koostöös Imre Kosega, kes aitas maitsed ja tekstuuri paika timmida ning hiljuti just avastasin, et jäätisetootja FB-lehel on ka toredad videoklipid temaga.


Sorbeti jaoks on vaja:

450 g punaseid sõstraid
1-2 sl puuvilja- või marjalikööri (soovi korral)
150 g suhkrut

Aseta punased sõstrad koos natukese veega potti, lase keema tõusta, keera kuumust vähemaks ja lase u 5 minutit podiseda kuni marjad on pehmed. Suru läbi sõela ja lisa liköör.

Aseta suhkur koos 3 dl veega kastrulisse ja kuumuta madalal kuumusel u 5 minutit kuni suhkur lahustub. Tõsta kuumust ja keeda 10 minutit. 

Keera kuumus vähemaks, lisa punase sõstra püree suhkrusiirupile ja lase veel madalal tulel mõned minutid podiseda. Jahuta segu maha ja hoia enne serveerimist vähemalt 3 h sügavkülmas. 

2 kommentaari:

Pesukaru ütles ...

Tere! Kas lihtsalt külmkapis, mitte sügavkülmas?
Mis efekti liköör annab, st millest ilma jään, kui seda ei lisa?

Silja Luide ütles ...

ei, ikka sügavkülmas - muidu ei tule ju sorbett, vaid lihtsalt magustoit :) aitäh, parandasin vea ära.

alkohol annab mõnusa lisanüansi, võimendab pisut maitseid ja on lihtsalt hea :D, aga millestki olulisest kindlasti ilma ei jää, kui seda ei lisa. vähemalt mitte selle sorbeti puhul :)