esmaspäev, 24. juuli 2017

Šokolaadise leivapuru ja marineeritud marjadega kohupiimakreem



See postitus sündis koostöös Fazeriga, kes mulle saatis oma musti leibasid proovimiseks ja katsetamiseks. Kui ma muidu ostan sageli Fazeri seemnetega musta leiba, siis Fazeri uued mustad leivad kinoa ja arbuusiseemnetega ning kanepileib olid minu jaoks täiesti uus avastus. Minu arust on need hullult head ja - mis eriti tore - sobivad eriti hästi selle magustoidu jaoks! Kui ma muidu olen šokolaadi-leivapuru hulka ka pisut hakitud ja röstitud metspähkleid lisanud, siis jätsin need seekord välja, kuna seemneid on kanepileivas nii parajalt, et annavad juba piisvalt mõnusat krõmpsu tekstuuri juurde. Kanepileiva asenduseks sobib ka Fazeri must seemnetega leib, samuti kinoa- ja arbuusiseemnetega leib.

Ja pean ütlema, et see šokolaadi-seemneleivapuru on mitte ainult hea, vaid minu arvates ka ülimalt tervislik maius, niiet olen seda juba korduvalt teinud. Soovitan proovida;-) Lisaks praegusele magustoidule sobib see erinevate dessertide juurde alates kohupiima-, juustu- jm kreemidest, lõpetades nt panna cotta'de ja šokolaadivahtudega. Selliseid retsepte on blogis ohtralt, tuleb lihtsalt piisavalt palju edasi kerida, et nendeni jõuda, sest retsepte on palju ... :) 

Koos maheda kohupiimakreemi ja marineeritud maasikatega sai sellest üks imehea magustoit, mis valmib hästi kiirelt (20-30 minutit). Magustoidu võib pokaalide vm desserdianumate asemel serveerida ka purkidesse, et oleks mugav külla või piknikule kaasa võtta, samuti on desserti hea külmkapis hoida, kui kaas on peal - külmkapi "lõhnad" ei jää juurde, säilib paremini jms. Ööpäeva külmkapis seisnuna imab leiva-šokolaadipuru kohupiimakreemist niiskust endasse ja muutub pehmeks, kuid kokkuvõttes on see ikka üks ülimõnus mahlane dessert.

Praegu saab õnneks turult veel kodumaiseid maasikaid, aga magustoit sobib muidugi aastaringseks valmistamiseks. Kui kasutad sügavkülmutatud maasikaid, siis sulata need eelnevalt.


Marineeritud marjad:
2-3 sl marja- või tsitruselikööri (nt Cointreau)
1 sl suhkrut
300 g maasikaid

Sega liköör suhkruga, lisa maasikad (suuremad marjad lõika pooleks või neljaks), kata kauss kilega ja aseta u pooleks tunniks (soovi korral hoia kauem) külmkappi maitsestuma. 

Šokolaadi-leivapuru:
130 g (4 viilu) Fazeri kanepileiba
60 g tumedat šokolaadi
väike peotäis (10-20 tk) hakitud röstitud metspähkleid (soovi korral)

Murenda leib käte vahel, haki noaga või purusta köögikombainis puruks. Tükelda šokolaad ja sulata vesivannil, sega hulka leivapuru ja soovi korral ka hakitud pähklid. Laota segu ühtlase kihina kandikule, taldrikule vms alusele ning aseta 15ks minutiks sügavkülma.


Kohupiimakreem:
300 g (1 toru) vanillimaitselist kohupiimapastat
200 g (1 pakk) vanillimaitselist kohupiima
100 g maitsestamata jogurtit või hapukoort
1-2 sl suhkrut

Sega visplit kasutades kohupiimapasta kohupiima, hapukoore või jogurti ja suhkruga ühtlaseks kreemiks ning aseta kuni magustoidu serveerimiseni külmkappi.

Jaga šokolaadi-leivapuru 4-6 pokaali, purgi vm anuma vahel, kata kohupiimakreemiga ning seejärel marineeritud maasikatega. Võid asetada kõiki komponente ka kihiti. Serveerides puista soovi korral peale veel maasikaid ja muid marju ning mündi- või melissilehti.

Kommentaare ei ole: